Ђилас: Исцрпела ме је клупска кошарка!

Бивши председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас у интервјуу за "Вице" говорио о сукобу ФИБА и Евролиге, Партизану, шта чека његовог наследника, о клупској кошарци...

Кошарка 11.12.2016 | 21:45
Ђилас: Исцрпела ме је клупска кошарка!
Шест година на челу Кошаркашког савеза Србије и оставка.

Драган Ђилас је крајем октобра и званично потврдио да напушта функцију кровне кошаркашке организације Србије, како је само рекао, из разлога што је време да дође "нови човек, са новом енергијом".

За време његовог мандата, поверена су му два, на челу Кошаркашког савеза Србије мушка репрензетација је постала вицепрвак Света и Олимпијских игара, уз полуфинале Еуробаскета, док је женска била бронзана у Рију и постала првак Европе.

У интервјуу за "Вице" објаснио је да је разлог одласка заиста та "енергија", није дао простор за теорије завере, и ко је "заслужан" за то што је више нема.

Клупска кошарка, односно сва дешавања и "рат" између ФИБА и Евролиге...

"Ја сматрам да увек све долази од врха, да су односи Фибе и Евролиге ти који су озбиљан проблем и у том рату страдају многи. Ако се не договоре ускоро, остаће разрушено пола европске кошарке. И нама би било лакше да овде решимо питање регионалне и домаће лиге, али је то тешко ако смо стално таоци тога што се дешава горе. Плус ти наши међуљудски односи, та клупска обојеност. Ја сам се стално трудио да некако нађем неки баланс. Једноставно, дошли смо до тога да све то човека исцрпи, да се од тога умори, што није проблем, мораш да будеш спреман и на те ствари, него једноставно, заиста мислим да смо дошли до једног тренутка када је потребно да се појави нова енергија, нови људи, и можда неки нови приступ", казао је Драган Ђилас у интервјуу за Вице.

Поручио је да његовог наследника чека стабилна финансијска ситуација, уговори са селекторима на три године, добра организација. Каже да се нада да ће нови председник успети оно што он није, а то је "подизање рада са најмлађим играчима".

Шта може да се уради да би се спасила српска кошарка, гласило је наредно питање.

"Више пута сам незванично дао предлог да применимо систем ФИБА - где по 50 одсто власништва имају клубови и Савез, који би онда могао више да помогне да та домаћа лига порасте, да се рецимо обезбеде награде за победнике турнира. Са друге стране многе клубове воде људи који су навикли да неки град, општина дају, а да ништа своје не уложе, да чекају само паре и да глуме велике председнике клубова који ће те паре да распореде и то не даје резултат. Има примера у Србији да су се неки клубови будили, ево Металац у време Бошка Ђукановића, Константин је био две - три године јака екипа, Чачак ради врло стабилно годинама, има ту још неких екипа, видим у Суботици се ради добро, Вршац је био добар. Има клубова, уз малу помоћ би се то брзо подигло", одговорио је Драган Ђилас.

Не верује у идеју Јадранске "Б" лиге и додаје да се кроз АБА лигу види да млади играчи ретко добијају шансу јер се велики клубови боре за место у Евролиги и три у Еврокупу. Сматра да би било логично да се прво "дигне" домаћа лига која би се "завршила негде у јануару", а да онда најбољи из Србије играју АБА лигу – да би потом најбољи из те лиге играли у Европи.

Такође, додаје да је максималан број клубова који има квалитет за АБА лигу десет.

Потом је говорио о сукобу ФИБА и Евролиге из кога је "страдао" Партизан. Црно-бели на крају учествују у такмичењу под окриљен ФИБА – Лиги шампиона. На констатацију да су навијачи Партизана одговорног за то нашли у њему, каже да никад није крио да је Звездаш и следеће...

"Ако се неки од националних савеза бунио против тога што је радила ФИБА то је био српски Савез. Њима се сигурно дизала коса на глави од броја дописа које су добили из Србије. И у ФИБИ и у Евролиги. Ја сматрам да је ФИБА погрешила тиме што је ушла у рат око Евролиге ако већ није имала финансијска средства да парира. Ако Евролига има тих 100 милиона, којих нема наравно, али добро звучи, а ти немаш средства, што си кренуо у рат? Шта је идеја? Ја свакако не подржавам идеју да се Еуробаскет игра сваке четири године. То је најбољи производ ФИБА Европа. Мислим да клупска кошарка треба да буде под окриљем ФИБА, али да клубови наравно који праве играче и новац морају да учествују у доношењу најважнијих одлука".

Шта се десило Партизану, гласило је наредно питање.

"Пошто ФИБА није имала снагу да изнесе причу до краја, завршило се све оном бесмисленом одлуком да се казне Савези чији клубови наступају у Еврокупу. У тој ситуацији једино што смо ми као Савез могли да урадимо је било да сачекамо да се заврши лигашки део такмичења и да усмеримо клуб који је прихватио да игра Еврокуп. Лето је било такво какво је било, моја стратегија је била да сачекамо јесен, да видимо шта ће бити по целој Европи јер та одлука ФИБА, као што видимо данас и не може да се спроведе", испричао је Ђилас и додао да је био врло оштар на састанцима ФИБА и Савеза.

"Дан данас мислим да је ФИБА направила грешку, а са друге стране имамо Евролигу која опет прави грешку са истих 16 клубова који играју свако са сваким. За мене је то потпуно бесмислено. Губи се она драж сталног испадања, и тако даље. Видећемо колико ће година опстати та врхунска кошарка. Победник Евролиге добија милион евра, толико добије клуб који игра фудбалску лигу шампиона када прође друго коло квалификација!", казао је он.

Када је Партизан донео одлуку да уместо Еврокупа игра у Лиги шампиона?

"Нећу да улазим у то зашто је Партизан донео ту одлуку, о томе треба да причају људи из Партизана, а не ја. У сваком случају ја не мислим да је то за Партизан лоша одлука".

Каже да не мисли да је утицао на ту одлуку и...

"По мом мишљењу, за Партизан јесте ове године било исплативије да игра ФИБА лигу јер је Еврокуп такмичење где су много квалитетнији и богатији клубови. Видите да су тимови из АБА лиге ту топовско месо. Ја свакако већ сада могу да потпишем да не постоји никаква опасност, да ако Партизан избори право да игра у Еврокупу следеће сезоне , да то њему неко одузме. Као што ФИБА очигледно нема право да клубове натера да играју њено такмичење, тако ни Евролига нема право да некоме забрани да игра такмичење ако је испунио критеријуме. Јер Европска комисија на коју се и једни и други позивају каже врло просто - код нас је кошарка бизнис, то су фирме, а свака фирма може да ради где хоће, на тржишту на коме хоће. Исто важи и за клубове".

Додао је и да никада неће бити у клупској кошарци у Србији јер после места председника КСС не мисли да му је место у неком од клубова.

"Перципиран као 'Звездин човек'"

"Ја када некоме лично помогнем, не волим о томе да се прича. Али ти људи то знају добро. Саша Даниловић ми једном или два пута рекао колико сам ја помогао Партизану. Ја се понашам исто према свим српским клубовима и апсолутно нисам водио рачуна о томе да ли у руководству Савеза има више звездаша или партизановаца. Рецимо, пре две године сам хтео да преузмемо домаћу (КЛС) лигу и данас се зна ко је био против тога. Увек сам предлагао ствари за које сам сматрао да су корисне за српску кошарку. Прошле године сам тражио промену календара АБА лига да не би Партизан имао суманутих два месеца паузе у сред сезоне, тад рецимо то Партизан није подржао. Мени је то било невероватно и после су признали да су погрешили", објашњава Драган Ђилас.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар