Бањалука: Историјски дан за љубитеље пива

Вечерас је у Бањалуци отворен Први бањалучки фестивал занатског пива под називом "Крафтинг".

Република Српска 10.12.2016 | 21:37
Бањалука: Историјски дан за љубитеље пива
Десетак пиварских радионица чији је циљ да некад постану прави произвођачи посјетиоцима је понудило око 20 стилова пива.

Због ограниченог капацитета простора само 150 људи је могло резервисати улазницу за "Крафтинг" по цијени од 20 КМ. То би се могло назвати улазницом за рај јер је резервација подразумијевала неограничену конзумацију пива и кобасица.

Што се тиче укуса и квалитета пива, ако ћете вјеровати нашим новинарским чулима и моћи расуђивања након што смо пробали бар пола од понуђених укуса, све ове занатске пиваре мирне душе могу да се појаве у било којем пабу и на било којој полици у маркету.

Све је природно, све је свјеже и све је прављено по светом пивском рецепту: вода, слад, хмељ, квасац, уз додатак природних љековитих трава или зачина у случају ароматичних пива. Могућности комбинација су неограничене уз поштовање основних и чврстих законитости производње једног од најстаријих пића на планети.



На тај начин настају пивски стилови као што су: Пале але, Индиа пале але, Стоут, Гингер але, Портер, Блонде але, Дрy стоут, Хефе, Хоппy wхеат и многи други. Већина пива које можете купити по нашим продавницама и кафанама су "лагери" (и то је стил) и то индустријски и циљ им је најчешће: количина испред квалитета.

Овим пивским ентузијастима које смо упознали на ''Крафтингу'', барем декларативно, циљ је да квалитет пива буде испред квантитета и да су од количине и продаје важнији мирис и укус пива.

Име фестивала је срећна кованица енглеских ријечи ''крафт'' (занат, вјештина) и ''рафтинг'' (сплаварење); ''крафт'' је општеприхваћена скраћеница за занатски произведена пива, а по рафтингу је Бањалука итекако позната. Наравно, позната је и по пиву, али не и овом занатском и овај фестивал је покушај да се то промијени.



Занатско пиварство је у БиХ тек у повоју, у Србији, Хрватској и Словенији је доста развијеније, а у Сједињеним Државама нпр. већ заузима око 15 процената удјела на пиварском тржишту.

Фестивал је у пабу "Творница" организовало Удрузење "Крафтер" из Бањалуке - клуб занатских пивара основан с циљем промоције занатског пиварства. Незванични мото свих њих и њихових истомишљеника и колега широм свијета је:

"Живот је прекратак да бисмо пили лоше пиво!"

Извор: Мондо.ба
Фото: Жељко Свитлица

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бип

10.12.2016 21:10

Само се ви веселите.Видјет цете када вам сутра улете ,,гусари,,из управе за индиректно опорезивање с обзиром да се ради о акцизној роби.О томе нисте контали,па ја !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беxи бре

11.12.2016 00:51

Пиво сири стомак.

ОДГОВОРИТЕ