Banjaluka: Istorijski dan za ljubitelje piva

Večeras je u Banjaluci otvoren Prvi banjalučki festival zanatskog piva pod nazivom "Krafting".

Republika Srpska 10.12.2016 | 21:37
Banjaluka: Istorijski dan za ljubitelje piva
Desetak pivarskih radionica čiji je cilj da nekad postanu pravi proizvođači posjetiocima je ponudilo oko 20 stilova piva.

Zbog ograničenog kapaciteta prostora samo 150 ljudi je moglo rezervisati ulaznicu za "Krafting" po cijeni od 20 KM. To bi se moglo nazvati ulaznicom za raj jer je rezervacija podrazumijevala neograničenu konzumaciju piva i kobasica.

Što se tiče ukusa i kvaliteta piva, ako ćete vjerovati našim novinarskim čulima i moći rasuđivanja nakon što smo probali bar pola od ponuđenih ukusa, sve ove zanatske pivare mirne duše mogu da se pojave u bilo kojem pabu i na bilo kojoj polici u marketu.

Sve je prirodno, sve je svježe i sve je pravljeno po svetom pivskom receptu: voda, slad, hmelj, kvasac, uz dodatak prirodnih ljekovitih trava ili začina u slučaju aromatičnih piva. Mogućnosti kombinacija su neograničene uz poštovanje osnovnih i čvrstih zakonitosti proizvodnje jednog od najstarijih pića na planeti.Na taj način nastaju pivski stilovi kao što su: Pale ale, India pale ale, Stout, Ginger ale, Porter, Blonde ale, Dry stout, Hefe, Hoppy wheat i mnogi drugi. Većina piva koje možete kupiti po našim prodavnicama i kafanama su "lageri" (i to je stil) i to industrijski i cilj im je najčešće: količina ispred kvaliteta.

Ovim pivskim entuzijastima koje smo upoznali na ''Kraftingu'', barem deklarativno, cilj je da kvalitet piva bude ispred kvantiteta i da su od količine i prodaje važniji miris i ukus piva.

Ime festivala je srećna kovanica engleskih riječi ''kraft'' (zanat, vještina) i ''rafting'' (splavarenje); ''kraft'' je opšteprihvaćena skraćenica za zanatski proizvedena piva, a po raftingu je Banjaluka itekako poznata. Naravno, poznata je i po pivu, ali ne i ovom zanatskom i ovaj festival je pokušaj da se to promijeni.Zanatsko pivarstvo je u BiH tek u povoju, u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji je dosta razvijenije, a u Sjedinjenim Državama npr. već zauzima oko 15 procenata udjela na pivarskom tržištu.

Festival je u pabu "Tvornica" organizovalo Udruzenje "Krafter" iz Banjaluke - klub zanatskih pivara osnovan s ciljem promocije zanatskog pivarstva. Nezvanični moto svih njih i njihovih istomišljenika i kolega širom svijeta je:

"Život je prekratak da bismo pili loše pivo!"

Izvor: Mondo.ba
Foto: Željko Svitlica

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bip

10.12.2016 22:10

Samo se vi veselite.Vidjet cete kada vam sutra ulete ,,gusari,,iz uprave za indirektno oporezivanje s obzirom da se radi o akciznoj robi.O tome niste kontali,pa ja !

ODGOVORITE
Name

Bexi bre

11.12.2016 01:51

Pivo siri stomak.

ODGOVORITE