Због чега грађани БиХ мијењују имена?

У Босни и Херцеговини неколико стотина људи годишње промијени име, неки због грешака у имену или презимену, неки се одлучују за ново, а има и оних који живе у иностранству те се одлучују и личним именом прилагодити страном језику.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 15:00
Због чега грађани БиХ мијењују имена?
Највише грађана промјену имена тражи због грешке у матичној књизи рођених, тј. она лица која у правном промету (на примјер у личној карти) користе варијанте имена или презимена различите од оних уписаних у матичним књигама.

"Неки од таквих случајева су: Мирјана Мира, Јела Јелица Јелка, Михаиловић Михајловић, Раилић Рајилић, Павичевић Павићевић", каже Јасминка Мурселовић, начелник Одјељења за општу управу Приједор.

Захтјеве подносе и поједини грађани који бораве у иностранству. Због лакшег кориштења своја досадашња имена прилагођавају међународним варијантама тог имена. Па тако Јелена постаје Елена, Марко Марк, Радмила Мила, Звјездана Стела...

"Постоје и други разлози због којих грађани подносе захтјеве за промјене комплетног личног имена, али је чињеница да се процентуално најмањи број грађана обраћа захтјевом за промјену комплетног личног имена из разлога што им се досадашње не свиђа", каже Диана Џаја Јокић, шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања у Бањалуци.

Од докумената је потребно приложити родни лист, увјерење о држављанству, те вјенчани лист, ако је особа у браку и родне листове дјеце, уколико их подносилац има. Потребно је приложити и овјерену копију личне карте, те увјерење суда да се против подносиоца захтјева не води кривични поступак и уплатити осам марака административне таксе, колико она на примјер износи у Сарајеву. За провођење поступка у Бањалуци се плаћа 12 КМ, док иста такса у Добоју износи пет КМ.

Из Одсјека за управне послове и грађанска стања у Бањалуци кажу да од 60 захтјева за промјену презимена, већина их је ипак везана за промјене презимена у вези са браком, на начин да подносиоци, након престанка брака, углавном желе вратити презиме које су носили прије закључења брака.

Према подацима МУП-а Кантона Сарајево, у првих девет мјесеци ове године поднесено је 37 захтјева за промјену имена, 266 захтјева за промјену презимена и 16 захтјева за промјену личног имена (имена и презимена).

У Бањалуци је поднесено 100 захтјева за промјене личног имена, од чега је 60 захтјева за промјену презимена, 25 за промјену имена и 15 захтјева за промјену личног имена. У Приједору је таквих захтјева укупно било 23, а у Добоју 16.

Извор: Независне

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лицимур

10.12.2016 14:11

Тако је и Мујо дошао да промјени име и презиме. Пита га матичар:"А што желите да мијењате име и презиме?". Мујо му рече :"Зато што се зовем Мујо Говно. " Матичар ће на то:"Ауууу...вала баш би га требали промјенити...и како сад желите да се зовете?" А Мујо ће:" Суљо Говно!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матичар

10.12.2016 14:55

Некако би љепше било Милојко умјесто Мује?

Name

Мата

10.12.2016 15:09

Покупио се фору из серије "Луд збуњен нормалан" у којој Зоран Цмар мијења име и постаје Драган Цмар -Цомбе.А сто се тице Милојка његов прапрадеда је био Сулејман вел. И тиме мора да се поноси.

Name

Лицимур

10.12.2016 18:25

Вид' баљосера што се пронађоше у презимену...СИКТЕР!

Name

Питање

10.12.2016 14:49

А мијењају ли ови ситни криминалци , који дзепаре по еу па кад падну морају ново име и презиме узети? Видим да такве информације немате.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размишљам...

10.12.2016 15:19

Веома често се говорило да су срби, у неким давним временима, били покрштавани..., па се данас питам: који су то разлози били??? Данас, са разлогом прихватам, да су повод за то, као и данас, биле њихове вође који им уништавају фабрике (читај посао), па ако ћу сутра, са другим именом и презименом, добити посао и од њега солидно живјети, одмах ћу се покрстити. Јер не живи се од имена и презимена, већ од посла. Зато, сумњам у разлоге због који су се срби некада покрштавали, а који нам се данас презентују. Разлози су само у нашим (српским) вођама који нас покрадоше, само не тамо гдје не стигоше. Крстите се народе, покрштавајте и чините све да себе и своје спасите, јер нико нема резервног живота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

10.12.2016 15:33

Слабо ти размисљас

Name

борац

10.12.2016 15:56

Било би интересантно сазнати бројку срба који су се изјаснили као хрвати мислим да је то мала војска пасос путовање могуцност запосљавања а наси нам нуде само лазни патриотизам ако бих не удје у ЕУ нестаце срби брзо у РС

Name

Зељко Бањалука

10.12.2016 17:15

Слазем се са овим сто размисља,а ти радоване док смо тебе слусали постао си ти ратни злоцинац те ме Радоване завади оса комсијама,Гдје је моја сума Радоване,гдје су моја радна мјеста и фабрике све увозно МИЛОРАДЕа садасња власт јос гора и гаце би нам узели У рату сам био неки Србин а сад бих био и ЕСКИМ за посао!

Name

ре Размисљам...

11.12.2016 18:13

Интересантно размисљање али оцигледно кратко.Да ли си размисљао (ла),ста би данас било да су тако размисљали сви али сви, у време турске окупације Балкана? Мислис ли да су тада они, који нису хтели да прихвате окупаторску веру због повластица, узивали у благодатима окупатора?

Name

Закон

10.12.2016 16:04

Најгоре је се стидити свога имена поготово презиме а довљно је да проговорис знаце даси странац па како код дасе зовес ти људи болују од нецега а лицно моја дјеца имају старомодна имена и зивим у иностранству вец 10 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

10.12.2016 18:33

Ја мислим да је у питању писменост издаваца, ту мислим на примјер (питворит) умјесто ПРИТВОРИТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

10.12.2016 20:28

Не вјерујем да се ту пуно ради о (не)писмености него о случајним грешкама, при брзом раду и/или неконцентрисаности при чему се брзо и погријеши, врло лако се притисне погрешно дугме, прескочи слово или погрешно, слично упише као ч или ћ. Затим при томе онда поткаже контрола или организација рада у том смислу. Што се тиче стида, то није тек тако једноставна ствар. Родитељи дају дјетету име по свом тренутном нахођењу, моди итд. што се касније том одраслом човјеку ни мало не свиђа а да не говоримо и не наводимо нека ружна, погрдна и смијешна презимена. Питао бих неке како би се они осјећали да су их као такве наслиједили а не сами утицали на њих, шта се њима (не) свиђа. Зато такви људи хоће једног дана да себи олакшају свакодневни живот, ради чега некада не мијењају не само презиме него и боравиште ако могу. Што се тиче наших националних препуцавања која се свуда стално настављају па и по овом питању, од тога би се суздржао. То је посебна врста непотребног оптерећавања.

ОДГОВОРИТЕ