Новинари на мети хакерских напада

Полиција трага за хакером који је јуче провалио у и-мејлове новинара "Гласа Српске" и "Еуро Блица", а затим њиховим контактима слао поруке.

Република Српска 10.12.2016 | 11:29
Новинари на мети хакерских напада
У Центру јавне безбједности Бањалука су казали да сумњају да је ријеч о хакеру којем ово није први напад.

Бањалучки новинари у последњих неколико мјесеци често су на мети хакера који проваљују у њихове мејлове, али и на друштвеним мрежама отварају лажне профиле са њиховим именима.

Посљедњи случај је забиљлежен у петак када је хакер провалио у службене и приватне мејлове новинара двије редакције штампаних медија и затим њиховим контактима слао поруке. Новинари су све пријавили полицији.

Новинар једне редакције, чије име не желимо да помињемо с циљем заштите истраге, казао је да је њему проваљен и-мејл који пословно користи.

"У петак сам примијетио да се неке чудне ствари дешавају када сам се улоговао на своју и-мејл адресу. Одједном су се сами почели отварати "прозори" за разговор, такозвани "чет" и неко је слао поруке у моје име иако их ја нисам писао. Мом колеги је послао име и лозинку колегинице да докаже да је хакер", рекао је он.

Додао је да је хакер током разговора у једном моменту казао да је одавно пратио и-мејл, а на његово питање ко је он и зашто то ради, написао је: "Само пратим мурију унапријед".

Извор: Глас Српске/ЕуроБлиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карлос

10.12.2016 13:09

То је зато сто новинари гласа срске користе сви исти пассwорд који им је одредио уредник. Доскора је био 12345.

ОДГОВОРИТЕ