Novinari na meti hakerskih napada

Policija traga za hakerom koji je juče provalio u i-mejlove novinara "Glasa Srpske" i "Euro Blica", a zatim njihovim kontaktima slao poruke.

Republika Srpska 10.12.2016 | 11:29
Novinari na meti hakerskih napada
U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su kazali da sumnjaju da je riječ o hakeru kojem ovo nije prvi napad.

Banjalučki novinari u poslednjih nekoliko mjeseci često su na meti hakera koji provaljuju u njihove mejlove, ali i na društvenim mrežama otvaraju lažne profile sa njihovim imenima.

Posljednji slučaj je zabiljležen u petak kada je haker provalio u službene i privatne mejlove novinara dvije redakcije štampanih medija i zatim njihovim kontaktima slao poruke. Novinari su sve prijavili policiji.

Novinar jedne redakcije, čije ime ne želimo da pominjemo s ciljem zaštite istrage, kazao je da je njemu provaljen i-mejl koji poslovno koristi.

"U petak sam primijetio da se neke čudne stvari dešavaju kada sam se ulogovao na svoju i-mejl adresu. Odjednom su se sami počeli otvarati "prozori" za razgovor, takozvani "čet" i neko je slao poruke u moje ime iako ih ja nisam pisao. Mom kolegi je poslao ime i lozinku koleginice da dokaže da je haker", rekao je on.

Dodao je da je haker tokom razgovora u jednom momentu kazao da je odavno pratio i-mejl, a na njegovo pitanje ko je on i zašto to radi, napisao je: "Samo pratim muriju unaprijed".

Izvor: Glas Srpske/EuroBlic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karlos

10.12.2016 13:09

To je zato sto novinari glasa srske koriste svi isti password koji im je odredio urednik. Doskora je bio 12345.

ODGOVORITE