УЕФА одлучила: ''Мали'' клубови и државе - надрљали сте!

За Италијане, Енглезе, Шпанце и Немце више нема квалификација за ЛШ, одређени нови термини утакмица, за наше клубове лакши пут до Лиге Европе... Убудуће ће пола учесника групне фазе Лиге шампиона бити из само четири земље!

Фудбал 10.12.2016 | 00:00
УЕФА одлучила: ''Мали'' клубови и државе - надрљали сте!
Извршни комитет УЕФА заседао је данас у Ниону и донео неке одлуке које су најављиване претходних месеци. Најважније ставке као по обичају односе на Лигу шампиона.

Такође по обичају, највише разлога за задовољство имаће највећи.

Четри најјаче лиге у Европи по коефицијенту од 2018. године имаће све своје представнике директно у групној фази такмичења. Дакле, за њих више нема квалификација. То такође значи да се четврти на тој табели (а то је тренутно Италија) придружује Шпанији, Немачкој и Енглеској, те да ће те четири државе имати по четири клуба у групама, што даје укупно 16 екипа, или тачно половину учесника.

До сада су прве три земље на УЕФА ранг листи националних коефицијената давале по четири представника (три директно), а четврти три (два директно). 

Још једна важна измена када је Лига шампиона у питању свакако су промене термина. Одлучено је да две утакмице у уторак и две утакмице у среду почињу у 19.00, док ће све остале кретати у 21.00. Траадиционални термин од 20.45 избацује се из употребе.

Важна информација и за шампионе такозваних мали земаља. Њима ће пут до Лиге Европе од 2018. бити значајно олакшан. Сви они који буду елиминисани у квалификацијама за Лигу шампиона такмичење и даље настављају у ЛЕ, али ће сада за њих бити направљена посебна "путања" до групне фазе, пошто ће моћи да се састану само са првацима слабијих лига, односно екипама равним себи. 

Извршни комитет УЕФА донео је још неколико важних одлука. Рецимо, домаћин финала Лиге Европе 2018. године биће Лион, док ће Италија угостити најбоље младе репрезентације Европе 2019.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар