Лозничанин, Младен Милинковић, најбољи тренер Албаније!

Лозничанин Младен Милинковић се на овај потез одлучио овог лета. Претходно је тренирао и Лозницу, Игало, Бане из Рашке...

Фудбал 10.12.2016 | 15:30
Лозничанин, Младен Милинковић, најбољи тренер Албаније!
- Летос сам преузео Луфтетари, који се после три сезоне вратио у Суперлигу. Многи су нам прорицали испадање из лиге. Ето, ми смо у средини табеле, добили смо Скендербег, а ја сам проглашен за најбољег тренера првог дела првог дела првенства. Такође, када је Карло Анчелоти долазио у госте, премијер Еди Рама је позвао само мене и селектора Ди Бјазија. То је доказ колико у Албанији цене наше људе - почиње причу за “Блиц” Милинковић.

Због чега сте одлучили да баш дођете у Албанију?

- Имао сам већ завршен трансфер у Грчку, али је до преокрета дошло у последњи тренутак. Појавила се могућност да дођем у Луфтетари, чији је председник Грк и ниједног тренутка се нисам покајао. Од Грчке сам одустао и због проблематичне финансијске ситуације. Са друге стране, Луфтетари видим као одскочну даску за неки већи клуб.

Да ли сте имали предрасуде када сте долазили у Луфтетари?

- Клуб је из Ђирокастре која се налази на југу Албаније, где има доста Грка. За ових неколико месеци сам пропутовао целу земљу и нигде нисам доживео непријатност. Нисам знао шта ме чека и какав је квалитет фудбала, али сам пријатно изненађен. Супруга и син су долазили у Албанију, и они су препуни утисака. Овде су Срби добродошли, како играчи тако и тренери.

Каква је разлика у квалитету између српског и албанског фудбала?

- У Албанији је направљен велики помак. Раније су доста заостајали за нама, што сада није случај. Четири, пет клубова би могли да се играју у Суперлиги. Албански фудбалери су доста напредовали на физичком плану, али још увек мало каскају на пољу тактике.

Какви су вам планови после Луфтетарија? Да ли бисте волели да се вратите у српски фудбал?

- Опција за повратак увек постоји, дошао бих само у клуб који је организован и има циљ. Сведоци смо да се млади тренери у Србији брзо смењују јер људи немају стрпљења. Са друге стране, тешко је добити посао у великом српском клубу, пошто предност имају велика фудбалска имена. Ипак, не журим нигде, још увек сам млад тренер - каже 47-годишњи стручњак.

"Фљамуртаријев аутобус кошта 300.000 евра"

Албански клубови су доста напредовали и на пољу инфраструктуре, на чему могу да им позавиде и тимови из Србије.

- Четири суперлигаша имају стадионе капацитета преко 20.000 гедалаца, док су и они мањи респектабилни. Чак седам клубова има свој аутобус, а Фљамуртаријев кошта 300.000 евра. То није аутобус, то је свемирски брод - искрен је Милинковић.

Гледамо и српске играче

Тренутно у албанским клубовима играју четири српска играча, а наредних година би тај број могао да се повећа.

- Свакодневно гледамо извештаје из Суперлиге Србије, мој помоћник Марко Јовановић и ја бисмо желели да неке младе играче доведемо у Луфтетари, али не одлучујемо само ми о томе. Они су добродошли у Албанију, то би могла да им буде одскочна даска за неке веће клубове.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар