Lozničanin, Mladen Milinković, najbolji trener Albanije!

Lozničanin Mladen Milinković se na ovaj potez odlučio ovog leta. Prethodno je trenirao i Loznicu, Igalo, Bane iz Raške...

Fudbal 10.12.2016 | 15:30
Lozničanin, Mladen Milinković, najbolji trener Albanije!
- Letos sam preuzeo Luftetari, koji se posle tri sezone vratio u Superligu. Mnogi su nam proricali ispadanje iz lige. Eto, mi smo u sredini tabele, dobili smo Skenderbeg, a ja sam proglašen za najboljeg trenera prvog dela prvog dela prvenstva. Takođe, kada je Karlo Ančeloti dolazio u goste, premijer Edi Rama je pozvao samo mene i selektora Di Bjazija. To je dokaz koliko u Albaniji cene naše ljude - počinje priču za “Blic” Milinković.

Zbog čega ste odlučili da baš dođete u Albaniju?

- Imao sam već završen transfer u Grčku, ali je do preokreta došlo u poslednji trenutak. Pojavila se mogućnost da dođem u Luftetari, čiji je predsednik Grk i nijednog trenutka se nisam pokajao. Od Grčke sam odustao i zbog problematične finansijske situacije. Sa druge strane, Luftetari vidim kao odskočnu dasku za neki veći klub.

Da li ste imali predrasude kada ste dolazili u Luftetari?

- Klub je iz Đirokastre koja se nalazi na jugu Albanije, gde ima dosta Grka. Za ovih nekoliko meseci sam proputovao celu zemlju i nigde nisam doživeo neprijatnost. Nisam znao šta me čeka i kakav je kvalitet fudbala, ali sam prijatno iznenađen. Supruga i sin su dolazili u Albaniju, i oni su prepuni utisaka. Ovde su Srbi dobrodošli, kako igrači tako i treneri.

Kakva je razlika u kvalitetu između srpskog i albanskog fudbala?

- U Albaniji je napravljen veliki pomak. Ranije su dosta zaostajali za nama, što sada nije slučaj. Četiri, pet klubova bi mogli da se igraju u Superligi. Albanski fudbaleri su dosta napredovali na fizičkom planu, ali još uvek malo kaskaju na polju taktike.

Kakvi su vam planovi posle Luftetarija? Da li biste voleli da se vratite u srpski fudbal?

- Opcija za povratak uvek postoji, došao bih samo u klub koji je organizovan i ima cilj. Svedoci smo da se mladi treneri u Srbiji brzo smenjuju jer ljudi nemaju strpljenja. Sa druge strane, teško je dobiti posao u velikom srpskom klubu, pošto prednost imaju velika fudbalska imena. Ipak, ne žurim nigde, još uvek sam mlad trener - kaže 47-godišnji stručnjak.

"Fljamurtarijev autobus košta 300.000 evra"

Albanski klubovi su dosta napredovali i na polju infrastrukture, na čemu mogu da im pozavide i timovi iz Srbije.

- Četiri superligaša imaju stadione kapaciteta preko 20.000 gedalaca, dok su i oni manji respektabilni. Čak sedam klubova ima svoj autobus, a Fljamurtarijev košta 300.000 evra. To nije autobus, to je svemirski brod - iskren je Milinković.

Gledamo i srpske igrače

Trenutno u albanskim klubovima igraju četiri srpska igrača, a narednih godina bi taj broj mogao da se poveća.

- Svakodnevno gledamo izveštaje iz Superlige Srbije, moj pomoćnik Marko Jovanović i ja bismo želeli da neke mlade igrače dovedemo u Luftetari, ali ne odlučujemo samo mi o tome. Oni su dobrodošli u Albaniju, to bi mogla da im bude odskočna daska za neke veće klubove.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar