Крај потраге за убијеним Србима

Санација сарајевске депоније у Бућа потоку, гдје су донедавно тражени посмртни остаци убијених и несталих Срба из Сарајева, увелико је у току, што значи да је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу и тражење несталих на тој локацији.

Република Српска 09.12.2016 | 15:19
Крај потраге за убијеним Србима
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је санација депоније отпочела иако Тужилаштво за то још није добило новац.

"Провјерите у Комуналном предузећу 'Рад' докле су стигли радови. Предузели смо активности код надлежних институција за обезбјеђење потребних средстава за ексхумације" рекао је Грубешић.

Није образложио шта подразумијевају средства за ексхумацију, али је познато да новац који се издваја за те намјене служи и за санацију, односно враћање терена у првобитно стање након ископавања.

Почетком новембра десетак становника насеља Забрђе, Сокоље, Бријешће, Бољаков поток, Бућа поток и Долац тражили су санацију депоније и тада су власти Кантона Сарајево рекле да је новац за санацију депоније одавно обезбијеђен, али да реализацију пројекта спречава Тужилаштво БиХ јер радови не могу почети без њихове званичне потврде да је завршена истрага о ратним злочинима на том подручју.

С обзиром на то да је санација почела, јасно је да је истрага обустављена иако у Тужилаштву јуче нису жељели да то директно потврде.

У предузећу "Рад" јуче нисмо успјели да добијемо никакве информације.

У Удружењу несталих сарајевско-романијске регије кажу да неће одустати од захтјева за наставак ексхумације на депонији у Бућа потоку и на другим локацијама.

"Парцела која је обиљежена као примарна гробница на депонији у Бућа потоку никад није прекопана ни провјерена. Тражење Срба несталих током рата мора бити настављено на тој депонији, али и на Казанима, Алипашином пољу и у јами Радача у Херцеговини" рекли су у Удружењу.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић каже да је шокиран и огорчен поступком Тужилаштва БиХ и да је тиме покопана и посљедња нада да ће 250 несталих сарајевских Срба бити икада пронађено.

"Тужилаштво БиХ тиме је показало да ради на прикривању ратних злочина почињених над Србима. То одговорно тврдим. Обустављање тражења несталих на депонији у Бућа потоку још је шокантније кад се зна да су сателитски снимци показали да се на тој локацији налази масовна гробница и да су тражење захтијевали и Међународна комисија за тражење несталих и америчка амбасада у БиХ. Такве потезе у правосуђу и у Институту за нестала лица БиХ вуку искључиво уз диригентску палицу СДА" каже Мишић.

Премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић је још у октобру навео да је добио усмену потврду о завршетку истраге ратних злочина у вези са депонијом у Бућа потоку.

"Имам усмену потврду, али не постоји формални писани документ који би то потврдио" рекао је тада Конаковић.

Пола милиона марака за санацију депоније још прије годину тражио је главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић који је у међувремену суспендован. Он је о томе разговарао у мају са Конаковићем, а констатовали су да депонија представља еколошки проблем јер се са ње шири смрад након ископавања која су обављена због сумњи да се тамо налази масовна гробница.

На сарајевској депонији 18. октобра 2013. године по наредби Тужилаштва БиХ започета је ексхумација на новом локалитету након што је претходна прекинута 30. августа те године јер Тужилаштво није измирило обавезе према фирмама из Источног Сарајева. На подручју Сарајева трага се за још око 250 Срба несталих током рата у том граду.

Мандићу везане руке

Породице несталих из Одбрамбено-отаџбинског рата обратиле су се за помоћ предсједнику Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милану Мандићу, који је и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ.

Он је, међутим, спријечен да повлачи потребне потезе у вези с тим јер је у Суду БиХ у току процес против њега који је покренуло Тужилаштво БиХ у којем га терети за изазивање националне, вјерске и расне мржње, раздора и нетрпељивости.

Блокиране ексхумације

Алипашино поље - почела и обустављена 2014.

Јама Радача - отпочела па заустављена

Казани - годинама закочена

Озрен - од 2012. само спорадичне ексхумације

Сребреница - ексхумације никад нису отпочеле

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

крај

09.12.2016 16:10

Зато сто их и нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

09.12.2016 16:41

Ђе су ?!

Name

Рат и мир

09.12.2016 17:12

Од лошег човјека је гори само други човјек. Од нај горег србина,само потурица може бити гори.

Name

Муатаха Кораћ

10.12.2016 09:39

Ко сад да ми објасни ŝта би па спаде број несталих срба у Сарајеву са 10000 на 250 па И то се неможе пронаћи И послије свих силни напора е сад новинари дајте објасните ову сотуацију коју сте узрокивали.Имали ико нормалан од писмених људи да нормално резонује те да се спусти на земљу а да не лети у облацима.