Kraj potrage za ubijenim Srbima

Sanacija sarajevske deponije u Buća potoku, gdje su donedavno traženi posmrtni ostaci ubijenih i nestalih Srba iz Sarajeva, uveliko je u toku, što znači da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu i traženje nestalih na toj lokaciji.

Republika Srpska 09.12.2016 | 15:19
Kraj potrage za ubijenim Srbima
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je sanacija deponije otpočela iako Tužilaštvo za to još nije dobilo novac.

"Provjerite u Komunalnom preduzeću 'Rad' dokle su stigli radovi. Preduzeli smo aktivnosti kod nadležnih institucija za obezbjeđenje potrebnih sredstava za ekshumacije" rekao je Grubešić.

Nije obrazložio šta podrazumijevaju sredstva za ekshumaciju, ali je poznato da novac koji se izdvaja za te namjene služi i za sanaciju, odnosno vraćanje terena u prvobitno stanje nakon iskopavanja.

Početkom novembra desetak stanovnika naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Boljakov potok, Buća potok i Dolac tražili su sanaciju deponije i tada su vlasti Kantona Sarajevo rekle da je novac za sanaciju deponije odavno obezbijeđen, ali da realizaciju projekta sprečava Tužilaštvo BiH jer radovi ne mogu početi bez njihove zvanične potvrde da je završena istraga o ratnim zločinima na tom području.

S obzirom na to da je sanacija počela, jasno je da je istraga obustavljena iako u Tužilaštvu juče nisu željeli da to direktno potvrde.

U preduzeću "Rad" juče nismo uspjeli da dobijemo nikakve informacije.

U Udruženju nestalih sarajevsko-romanijske regije kažu da neće odustati od zahtjeva za nastavak ekshumacije na deponiji u Buća potoku i na drugim lokacijama.

"Parcela koja je obilježena kao primarna grobnica na deponiji u Buća potoku nikad nije prekopana ni provjerena. Traženje Srba nestalih tokom rata mora biti nastavljeno na toj deponiji, ali i na Kazanima, Alipašinom polju i u jami Radača u Hercegovini" rekli su u Udruženju.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kaže da je šokiran i ogorčen postupkom Tužilaštva BiH i da je time pokopana i posljednja nada da će 250 nestalih sarajevskih Srba biti ikada pronađeno.

"Tužilaštvo BiH time je pokazalo da radi na prikrivanju ratnih zločina počinjenih nad Srbima. To odgovorno tvrdim. Obustavljanje traženja nestalih na deponiji u Buća potoku još je šokantnije kad se zna da su satelitski snimci pokazali da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica i da su traženje zahtijevali i Međunarodna komisija za traženje nestalih i američka ambasada u BiH. Takve poteze u pravosuđu i u Institutu za nestala lica BiH vuku isključivo uz dirigentsku palicu SDA" kaže Mišić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je još u oktobru naveo da je dobio usmenu potvrdu o završetku istrage ratnih zločina u vezi sa deponijom u Buća potoku.

"Imam usmenu potvrdu, ali ne postoji formalni pisani dokument koji bi to potvrdio" rekao je tada Konaković.

Pola miliona maraka za sanaciju deponije još prije godinu tražio je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović koji je u međuvremenu suspendovan. On je o tome razgovarao u maju sa Konakovićem, a konstatovali su da deponija predstavlja ekološki problem jer se sa nje širi smrad nakon iskopavanja koja su obavljena zbog sumnji da se tamo nalazi masovna grobnica.

Na sarajevskoj deponiji 18. oktobra 2013. godine po naredbi Tužilaštva BiH započeta je ekshumacija na novom lokalitetu nakon što je prethodna prekinuta 30. avgusta te godine jer Tužilaštvo nije izmirilo obaveze prema firmama iz Istočnog Sarajeva. Na području Sarajeva traga se za još oko 250 Srba nestalih tokom rata u tom gradu.

Mandiću vezane ruke

Porodice nestalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata obratile su se za pomoć predsjedniku Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

On je, međutim, spriječen da povlači potrebne poteze u vezi s tim jer je u Sudu BiH u toku proces protiv njega koji je pokrenulo Tužilaštvo BiH u kojem ga tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Blokirane ekshumacije

Alipašino polje - počela i obustavljena 2014.

Jama Radača - otpočela pa zaustavljena

Kazani - godinama zakočena

Ozren - od 2012. samo sporadične ekshumacije

Srebrenica - ekshumacije nikad nisu otpočele

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kraj

09.12.2016 16:10

Zato sto ih i nema

ODGOVORITE
Name

z

09.12.2016 16:41

Đe su ?!

Name

Rat i mir

09.12.2016 17:12

Od lošeg čovjeka je gori samo drugi čovjek. Od naj goreg srbina,samo poturica može biti gori.

Name

Muataha Korać

10.12.2016 09:39

Ko sad da mi objasni ŝta bi pa spade broj nestalih srba u Sarajevu sa 10000 na 250 pa I to se nemože pronaći I poslije svih silni napora e sad novinari dajte objasnite ovu sotuaciju koju ste uzrokivali.Imali iko normalan od pismenih ljudi da normalno rezonuje te da se spusti na zemlju a da ne leti u oblacima.