Шницла постала луксуз

Продаја домаћег меса и сувомеснатих производа у месницама широм Републике Српске, упркос нижим цијенама, двоструко је мања у односу на лани, због чега многи месари тврде да би могли ставити катанац на радње.

Република Српска 09.12.2016 | 14:35
Шницла постала луксуз
Узрок све слабије потражње је, како кажу месари, лоша финансијска ситуација становника, али и куповина јефтинијег меса из увоза које се продаје у многим маркетима.

Месари истичу да становници највише купују пилетину и свињетину и то углавном по 300 грама, а ријетки су они који пазаре килограм.

Месо је у односу на лани у већини месница у Републици Српској јефтиније и до 20 одсто, а према најавама месара, пад цијена би могао бити настављен. У бањалучкој месници "Код Лазе и сина" истичу да је свака година за месаре све лошија.

"Продаја је за годину упола смањена. Муштерије су остале исте, али количине које купују су много мање. С обзиром на то да је данас тешко доћи до марке, својим муштеријама месо и сувомеснате производе дајемо на теку", рекао је власник меснице Лазо Шешић и додао да су Бањалучани, упркос тешкој ситуацији, поштени и да редовно плаћају дуг.

Ништа боља ситуација није ни у Приједору, гдје се месари жале да продају све мање количине меса.

"Катастрофа. Месо се купује по 200 грама, а јуче сам продала само 100 грама мљевеног меса. Жена средњих година и лијепо одјевена је најприје обилазила око фрижидера, чекајући да један купац оде, затим је почела да се извињава, па потражила 100 грама мљевеног меса", казала је продавачица Јелена Бабић.

Продајом су незадовољни и месари у Бијељини који кажу да не памте лошију годину. Да је тако потврђују и у месној индустрији "Месопромет" Бијељина.

"Продаја меса и месних прерађевина у односу на лани је много лошија. Становници најчешће купују најјефтинију кобасицу, свињетину и пилетину", рекли су у овој месној индустрији.

Ни херцеговачки месари не крију разочарање када је у питању продаја домаћег меса и сувомеснатих производа. Они, осим куповне моћи становника, као узрок наводе и све већи број маркета који нуде месо из увоза по нижим цијенама.

"Месо из наше радње ове године је јефтиније за најмање 20 одсто у односу на прошлу годину. Међутим, упркос томе, ми ове године биљежимо пад продаје за исто толико", рекао је власник једне требињске меснице Жељко Роган.

Слична ситуација је и у месницама у Зворнику, Источном Сарајеву и Добоју, гдје због лоше продаје многи месари размишљају о затварању радњи.

У Покрету потрошача Републици Српској истичу да је куповна моћ становника све лошија, како у Српској, тако и шире, у чему леже узроци лоше продаје меса.

"Док плате све обавезе, грађанима остане веома мало новца за храну, на којој највише и штеде. Због тога већина становника не купује квалитетно месо, него бира оно најјефтиније из увоза, које се може наћи углавном у већим маркетима", рекли су у Покрету потрошача.

Домаће

Бањалучанка Верица Марић истиче да купује искључиво домаће и квалитетно месо, које се само може наћи у месницама, а никако у маркетима и самопослугама.

"Додуше, не купујем много, чисто онолико колико је потребно за ручак и то не баш сваки дан. С обзиром на то да су наша примања све нижа, и месо нам постаје луксуз", рекла је Марићева.

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

09.12.2016 13:45

ОДАВНО СМО ИЗБАЦИЛИ РИЈЕЧ "ШНИЦЛА" ИЗ НАШЕГ РИЈЕЧНИКА.КАДА ЋЕМО ЈЕ ВРАТИТИ ПИТАЊЕ ЈЕ САДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњежана

09.12.2016 14:08

Ево шта месна индустрија крије од очију јавности, погледајте овај документарац: хттпс://yоуту.бе/т0ФРфwФ9Г5А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

09.12.2016 14:15

Ја сам исто избацио шницле из исхране. Много више волим бифтек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.12.2016 14:31

Сви који висе од мјесец дана нису јели Сницлу ја цастим са васим парама нико не сме да буде гладан док сам ја Преседник....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјојо са брда

09.12.2016 15:15

Е да ви знате , да је у Угљевику лусуз јест бурек и да јос полиција угљевицка пита откуд новац сваки дан да се једе бурек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

09.12.2016 16:04

ЕХ ДАМИЈЕ ПОЈЕСТИ КАРАДЈОРДЈЕВУ СНИЦЛУ КАО НЕКАДА ТО ЈЕ БИО У ЈУГОСЛАВИЈИ НАЈВЕЦИ СПЦИЈАЛИТЕТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

производјац

09.12.2016 16:41

Купујмо домаће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

09.12.2016 16:59

Додју избори ..нека пола народа остане куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаик

09.12.2016 18:02

Ја не знам шта је месница? Јел то наличи на МЕСАРУ?

ОДГОВОРИТЕ