Šnicla postala luksuz

Prodaja domaćeg mesa i suvomesnatih proizvoda u mesnicama širom Republike Srpske, uprkos nižim cijenama, dvostruko je manja u odnosu na lani, zbog čega mnogi mesari tvrde da bi mogli staviti katanac na radnje.

Republika Srpska 09.12.2016 | 14:35
Šnicla postala luksuz
Uzrok sve slabije potražnje je, kako kažu mesari, loša finansijska situacija stanovnika, ali i kupovina jeftinijeg mesa iz uvoza koje se prodaje u mnogim marketima.

Mesari ističu da stanovnici najviše kupuju piletinu i svinjetinu i to uglavnom po 300 grama, a rijetki su oni koji pazare kilogram.

Meso je u odnosu na lani u većini mesnica u Republici Srpskoj jeftinije i do 20 odsto, a prema najavama mesara, pad cijena bi mogao biti nastavljen. U banjalučkoj mesnici "Kod Laze i sina" ističu da je svaka godina za mesare sve lošija.

"Prodaja je za godinu upola smanjena. Mušterije su ostale iste, ali količine koje kupuju su mnogo manje. S obzirom na to da je danas teško doći do marke, svojim mušterijama meso i suvomesnate proizvode dajemo na teku", rekao je vlasnik mesnice Lazo Šešić i dodao da su Banjalučani, uprkos teškoj situaciji, pošteni i da redovno plaćaju dug.

Ništa bolja situacija nije ni u Prijedoru, gdje se mesari žale da prodaju sve manje količine mesa.

"Katastrofa. Meso se kupuje po 200 grama, a juče sam prodala samo 100 grama mljevenog mesa. Žena srednjih godina i lijepo odjevena je najprije obilazila oko frižidera, čekajući da jedan kupac ode, zatim je počela da se izvinjava, pa potražila 100 grama mljevenog mesa", kazala je prodavačica Jelena Babić.

Prodajom su nezadovoljni i mesari u Bijeljini koji kažu da ne pamte lošiju godinu. Da je tako potvrđuju i u mesnoj industriji "Mesopromet" Bijeljina.

"Prodaja mesa i mesnih prerađevina u odnosu na lani je mnogo lošija. Stanovnici najčešće kupuju najjeftiniju kobasicu, svinjetinu i piletinu", rekli su u ovoj mesnoj industriji.

Ni hercegovački mesari ne kriju razočaranje kada je u pitanju prodaja domaćeg mesa i suvomesnatih proizvoda. Oni, osim kupovne moći stanovnika, kao uzrok navode i sve veći broj marketa koji nude meso iz uvoza po nižim cijenama.

"Meso iz naše radnje ove godine je jeftinije za najmanje 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, uprkos tome, mi ove godine bilježimo pad prodaje za isto toliko", rekao je vlasnik jedne trebinjske mesnice Željko Rogan.

Slična situacija je i u mesnicama u Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Doboju, gdje zbog loše prodaje mnogi mesari razmišljaju o zatvaranju radnji.

U Pokretu potrošača Republici Srpskoj ističu da je kupovna moć stanovnika sve lošija, kako u Srpskoj, tako i šire, u čemu leže uzroci loše prodaje mesa.

"Dok plate sve obaveze, građanima ostane veoma malo novca za hranu, na kojoj najviše i štede. Zbog toga većina stanovnika ne kupuje kvalitetno meso, nego bira ono najjeftinije iz uvoza, koje se može naći uglavnom u većim marketima", rekli su u Pokretu potrošača.

Domaće

Banjalučanka Verica Marić ističe da kupuje isključivo domaće i kvalitetno meso, koje se samo može naći u mesnicama, a nikako u marketima i samoposlugama.

"Doduše, ne kupujem mnogo, čisto onoliko koliko je potrebno za ručak i to ne baš svaki dan. S obzirom na to da su naša primanja sve niža, i meso nam postaje luksuz", rekla je Marićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

09.12.2016 13:45

ODAVNO SMO IZBACILI RIJEČ "ŠNICLA" IZ NAŠEG RIJEČNIKA.KADA ĆEMO JE VRATITI PITANJE JE SADA.

ODGOVORITE
Name

Snježana

09.12.2016 14:08

Evo šta mesna industrija krije od očiju javnosti, pogledajte ovaj dokumentarac: https://youtu.be/t0FRfwF9G5A

ODGOVORITE
Name

Role

09.12.2016 14:15

Ja sam isto izbacio šnicle iz ishrane. Mnogo više volim biftek.

ODGOVORITE
Name

Mile

09.12.2016 14:31

Svi koji vise od mjesec dana nisu jeli Sniclu ja castim sa vasim parama niko ne sme da bude gladan dok sam ja Presednik....

ODGOVORITE
Name

djojo sa brda

09.12.2016 15:15

E da vi znate , da je u Ugljeviku lusuz jest burek i da jos policija ugljevicka pita otkud novac svaki dan da se jede burek.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

09.12.2016 16:04

EH DAMIJE POJESTI KARADJORDJEVU SNICLU KAO NEKADA TO JE BIO U JUGOSLAVIJI NAJVECI SPCIJALITET

ODGOVORITE
Name

proizvodjac

09.12.2016 16:41

Kupujmo domaće...

ODGOVORITE
Name

Kada

09.12.2016 16:59

Dodju izbori ..neka pola naroda ostane kuci

ODGOVORITE
Name

Laik

09.12.2016 18:02

Ja ne znam šta je mesnica? Jel to naliči na MESARU?

ODGOVORITE