Хаг: Одбрана данас износи завршне ријечи

Представници одбране данас ће пред Хашким трибуналом почети да износе завршну ријеч на суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Република Српска 09.12.2016 | 08:10
Хаг: Одбрана данас износи завршне ријечи
Одбрана ће завршну ријеч износити још два дана - 12. и 13. децембра, док је то Тужилаштво учинило од 5. до 7. децембра.

Младићев адвокат Бранко Лукић рекао је раније Срни да се одбрана нада да ће успјети да побије наводе тужбе у завршној ријечи пред Хашким трибуналом и да докаже да генерал Младић нема никаквих додирних тачака са било којим злочином у БиХ деведесетих година прошлог вијека.

Лукић каже да има страх да ће, упркос изнесеним новим доказима, међу којима и у случају и Сребренице и Маркала, судско вијеће једноставно узети пресуђене чињенице из предмета гдје ти докази нису изведени.

"Тако да је врло тешко променити било шта овде /у Хагу/. Скептичан сам. Радим годинама, али боримо се против те међународне неправде. Радимо све што можемо и више него што можемо", рекао је Лукић.

Он је подсјетио да је одбрана у свом завршном поднеску истакла недостатке у изношењу доказа Хашког тужилаштва у односу на Сребреницу, те да су изведени нови докази на основу којих се може закључити да су губици колоне муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ у борбама приликом пробоја из Сребренице износили око 6.000 људи.

Тужилаштво Хашког трибунала током завршне ријечи затражило је казну доживотног затвора за Младића.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размијениће 15. децембра, док би према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је, послије 16 година бјекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Изношење завршне ријечи одбране заказано је у 9.30 часова.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар