Hag: Odbrana danas iznosi završne riječi

Predstavnici odbrane danas će pred Haškim tribunalom početi da iznose završnu riječ na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Republika Srpska 09.12.2016 | 08:10
Hag: Odbrana danas iznosi završne riječi
Odbrana će završnu riječ iznositi još dva dana - 12. i 13. decembra, dok je to Tužilaštvo učinilo od 5. do 7. decembra.

Mladićev advokat Branko Lukić rekao je ranije Srni da se odbrana nada da će uspjeti da pobije navode tužbe u završnoj riječi pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

Lukić kaže da ima strah da će, uprkos iznesenim novim dokazima, među kojima i u slučaju i Srebrenice i Markala, sudsko vijeće jednostavno uzeti presuđene činjenice iz predmeta gdje ti dokazi nisu izvedeni.

"Tako da je vrlo teško promeniti bilo šta ovde /u Hagu/. Skeptičan sam. Radim godinama, ali borimo se protiv te međunarodne nepravde. Radimo sve što možemo i više nego što možemo", rekao je Lukić.

On je podsjetio da je odbrana u svom završnom podnesku istakla nedostatke u iznošenju dokaza Haškog tužilaštva u odnosu na Srebrenicu, te da su izvedeni novi dokazi na osnovu kojih se može zaključiti da su gubici kolone muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH u borbama prilikom proboja iz Srebrenice iznosili oko 6.000 ljudi.

Tužilaštvo Haškog tribunala tokom završne riječi zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmijeniće 15. decembra, dok bi prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Iznošenje završne riječi odbrane zakazano je u 9.30 časova.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar