Хан данас предаје Упитник ЕК

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан уручиће данас у Сарајеву Упитник Европске комисије предсједавајућем Савјету министара БиХ Денису Звиздићу, након чега ће разговарати са представницима власти Републике Српске и ФБиХ.

Босна и Херцеговина 09.12.2016 | 10:00
Хан данас предаје Упитник ЕК
Након подношења захтјева БиХ за чланство у ЕУ почетком године и зеленог свјетла које је Савјет ЕУ дао Комисији да припреми мишљење о њему, очекује се да ће Хан поновити опредијељеност ЕУ да подржи европску перспективу БиХ.

Шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс Гунар Вигемарк истакао је да је упитник Европске комисије важна прекретница за БиХ, додајући да се ради о свеобухватном пакету питања која се не требају посматрати кроз политичку призму, већ је потребно дати одговоре поткријепљене чињеницама.

Формално говорећи, појашњава Вигемарк, Европска комисија користи тај упитник да би направила процјену стања и капацитета државе која је на путу да постане пуноправни члан ЕУ. Питања Европске комисије су јасна и конкретна, нека су сложенија и везана су за све области и активности, од политичких, економских и социјалних, до питања у вези с институцијама и њиховим радом.

"Битно је да квалитет одговора буде задовољавајући", нагласио је шеф Делегације ЕУ те препоручио да се одговори не дају у журби, јер ће послије бити коришћени за анализу капацитета БиХ за њено кретање на путу ка чланству у ЕУ.

"Упитник који ће данас Хан доставити БиХ један је од најважнијих догађаја на путу БиХ ка ЕУ", рекао је пред долазак европског комесара Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, подсјетивши да ће упитник имати хиљаде питања на која ће у наредних шест мјесеци БиХ морати одговорити како би добила кандидатски статус.

"Ова година била је успјешна за ЕУ интеграције у БиХ. Процес интеграције припада свима, и ФБиХ, и Републици Српској и БиХ. И управо у фази која почиње сада видјеће се колико је важно да механизам координације који смо усвојили заправо функционише и да у БиХ свако ради свој посао", рекао је Црнадак и додао да се упитник односи на све друштвене области, те да је то аналитички документ, који обухвата много детаља како би се добио пресјек политичког система овог друштва.

"Посебно је важно да упитник својом структуром прати структуру касније преговарања и свих будућих активности БиХ на путу европских интеграција. Ово је веома захтјеван, тежак, компликован посао. Рећи ћу вам само да смо уз сваки одговор у свакој области дужни да доставимо и преводе закона и других прописа и законских аката који се односе на ту област преведене на енглески језик", рекао је Црнадак и подвукао да је ово вријеме када ћемо показати да ли имамо истинску опредијељеност за ЕУ.

Како је рекао, наредна година може бити још успјешнија за БиХ када су у питању интеграције.

Најавио је да ће у оквиру ових активности идуће сриједе у Бањалуци бити одржан састанак са свим амбасадорима ЕУ у БиХ.

Одговарајући на питање да ли ће бити споран попис становништва сад када је БиХ добила упитник и како ће испунити тај дио, Црнадак је рекао да дијелове који се односе на податке из пописа БиХ неће моћи попунити док се не постигне договор, али да је прије тога још много питања пред БиХ.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, оцијенио је да је достављање упитника важан тренутак и велика обавеза земље.

"Многи у земљи нису свјесни да имамо тако мало времена од неколико мјесеци и тако мало ресурса и логистике за давање квалитетних одговора, који подразумијевају у значајном броју питања и координацију са другим нивоима власти - ентитетима, кантонима", наводи он.

Напоменуо је да његово министарство има огромну обавезу, јер ће скоро половина питања бит из надлежности тог министарства и да има потребне ресурсе за то. "Да ли ће то бити довољно, видјећемо", поручио је Шаровић.

Сафет Софтић, предсједавајући Вијећа народа Парламента БиХ, оцијенио је да је долазак Хана и доношење упитника за БиХ сасвим сигурно једна од најзначајнијих ствари на европском путу БиХ.

"То је, претпостављам, најосјетљивији период нашег европског пута, јер заиста ће он довести државу БиХ пред озбиљне дилеме - да ли је у стању одговорити на неколико хиљада питања која ће бити врло прецизно постављена", рекао је.

Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, истиче да достављање упитника значи да је БиХ успјела да пређе једну степеницу.

"То је оптимистичка порука да БиХ може да се нађе на том путу", оцијенио је Босић, додавши да мисли да неће бити проблем одговорити на питања. "Да ли ће ти одговори бити афирмативни за БиХ или не, вјероватно ће бити и овога и онога. Проблем може бити координација на различитим нивоима власти и политикантство појединих који би требало да учествују у том процесу", сматра Босић.

(Агенције/Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бинго

09.12.2016 07:43

Неце одрадити ниста, способни су само муљати и муљати, и потписати кредит на тудји рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катаклизма

09.12.2016 08:03

Није јасно како и засто нас ова Еуропа третита као дрзаву која напредује, и корак по корак испуњава услове за присаједињење. Кад сви знамо да није тако. Бице да су ту у интересу прије неки интереси Европе да им неко други не преотме примат. Другим ријецима, и једни и други хоце да нас колонијализују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

09.12.2016 08:50

Ја сам Бошњак, али ова застава БИХ никакве душе у себи нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

09.12.2016 09:07

Ја са Србин али се с тобом у потпуности слазем. Застава је стварно вјестацка и нема ниста заједницко за БиХ нити народима који у њиој зиве. Медјутим, то су нам наметнули странци, као и свео остало, јер смо глупи (сви одреда) сто нисмо у стању да се сами договоримо. Ни око цега па ни око заставе. Зар не бисмо моги да се договоримо и надјемо неко заједницко рјесење за заставу које це одразавати бице и карактер сва три народа (али и осталих мањина) који зиве у БиХ. Босна има тако дугу историју да би се за рјесење заставе (али и дана дрзавности) могло наци мали милион рјесења. Али, ми то нецемо, јер смо "стока". Висе волимо да нам други "капу кроје". Кад је тако, и не заслузујемо ниста друго и ниста боље. Треба видјети Свајцарску гдје зиве цетири разлиците етницке скупине и говоре (званицно) цетири разлицита језика. Последњи пут ратовали прије 300 година (католици против протестаната) и тад се договорили да никад висе не ратују. Знамо ста су након тога изградили. А Босна је по природним ресурсима и љепоти испред Свајцарске. То казу моги који познају и једну и другу земљу

Name

Ре

09.12.2016 09:38

Па изабрана је медју 5 најљепсих застава у свијету.

Name

РадикалНО

09.12.2016 09:48

Бошњак у потпуности си у праву. Много љепша је тробојка са грбом Немањића и бијелим орлом

Name

Дијаспора

09.12.2016 09:24

Политицари поцните вец једном радити да вам свима буде боље у БиХ,од цега цете зивјети за 10 година?Само старци остају у БиХ.Вец висе од двије деценије РС се одваја од БиХ а Федерација укида РС а ви увјек тапката на истом мјесту обицни градјани напустају БиХ.Окрените лист да вам свима буде боље а и ми из Дијаспоре да имамо неку сигурност за улагање капитала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.12.2016 10:00

Сад кад сви одведемо дјецу на скијање од овог Упитника. Коначно јбт...

ОДГОВОРИТЕ