Han danas predaje Upitnik EK

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručiće danas u Sarajevu Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Denisu Zvizdiću, nakon čega će razgovarati sa predstavnicima vlasti Republike Srpske i FBiH.

Bosna i Hercegovina 09.12.2016 | 10:00
Han danas predaje Upitnik EK
Nakon podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU početkom godine i zelenog svjetla koje je Savjet EU dao Komisiji da pripremi mišljenje o njemu, očekuje se da će Han ponoviti opredijeljenost EU da podrži evropsku perspektivu BiH.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunar Vigemark istakao je da je upitnik Evropske komisije važna prekretnica za BiH, dodajući da se radi o sveobuhvatnom paketu pitanja koja se ne trebaju posmatrati kroz političku prizmu, već je potrebno dati odgovore potkrijepljene činjenicama.

Formalno govoreći, pojašnjava Vigemark, Evropska komisija koristi taj upitnik da bi napravila procjenu stanja i kapaciteta države koja je na putu da postane punopravni član EU. Pitanja Evropske komisije su jasna i konkretna, neka su složenija i vezana su za sve oblasti i aktivnosti, od političkih, ekonomskih i socijalnih, do pitanja u vezi s institucijama i njihovim radom.

"Bitno je da kvalitet odgovora bude zadovoljavajući", naglasio je šef Delegacije EU te preporučio da se odgovori ne daju u žurbi, jer će poslije biti korišćeni za analizu kapaciteta BiH za njeno kretanje na putu ka članstvu u EU.

"Upitnik koji će danas Han dostaviti BiH jedan je od najvažnijih događaja na putu BiH ka EU", rekao je pred dolazak evropskog komesara Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, podsjetivši da će upitnik imati hiljade pitanja na koja će u narednih šest mjeseci BiH morati odgovoriti kako bi dobila kandidatski status.

"Ova godina bila je uspješna za EU integracije u BiH. Proces integracije pripada svima, i FBiH, i Republici Srpskoj i BiH. I upravo u fazi koja počinje sada vidjeće se koliko je važno da mehanizam koordinacije koji smo usvojili zapravo funkcioniše i da u BiH svako radi svoj posao", rekao je Crnadak i dodao da se upitnik odnosi na sve društvene oblasti, te da je to analitički dokument, koji obuhvata mnogo detalja kako bi se dobio presjek političkog sistema ovog društva.

"Posebno je važno da upitnik svojom strukturom prati strukturu kasnije pregovaranja i svih budućih aktivnosti BiH na putu evropskih integracija. Ovo je veoma zahtjevan, težak, komplikovan posao. Reći ću vam samo da smo uz svaki odgovor u svakoj oblasti dužni da dostavimo i prevode zakona i drugih propisa i zakonskih akata koji se odnose na tu oblast prevedene na engleski jezik", rekao je Crnadak i podvukao da je ovo vrijeme kada ćemo pokazati da li imamo istinsku opredijeljenost za EU.

Kako je rekao, naredna godina može biti još uspješnija za BiH kada su u pitanju integracije.

Najavio je da će u okviru ovih aktivnosti iduće srijede u Banjaluci biti održan sastanak sa svim ambasadorima EU u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će biti sporan popis stanovništva sad kada je BiH dobila upitnik i kako će ispuniti taj dio, Crnadak je rekao da dijelove koji se odnose na podatke iz popisa BiH neće moći popuniti dok se ne postigne dogovor, ali da je prije toga još mnogo pitanja pred BiH.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ocijenio je da je dostavljanje upitnika važan trenutak i velika obaveza zemlje.

"Mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora, koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju sa drugim nivoima vlasti - entitetima, kantonima", navodi on.

Napomenuo je da njegovo ministarstvo ima ogromnu obavezu, jer će skoro polovina pitanja bit iz nadležnosti tog ministarstva i da ima potrebne resurse za to. "Da li će to biti dovoljno, vidjećemo", poručio je Šarović.

Safet Softić, predsjedavajući Vijeća naroda Parlamenta BiH, ocijenio je da je dolazak Hana i donošenje upitnika za BiH sasvim sigurno jedna od najznačajnijih stvari na evropskom putu BiH.

"To je, pretpostavljam, najosjetljiviji period našeg evropskog puta, jer zaista će on dovesti državu BiH pred ozbiljne dileme - da li je u stanju odgovoriti na nekoliko hiljada pitanja koja će biti vrlo precizno postavljena", rekao je.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ističe da dostavljanje upitnika znači da je BiH uspjela da pređe jednu stepenicu.

"To je optimistička poruka da BiH može da se nađe na tom putu", ocijenio je Bosić, dodavši da misli da neće biti problem odgovoriti na pitanja. "Da li će ti odgovori biti afirmativni za BiH ili ne, vjerovatno će biti i ovoga i onoga. Problem može biti koordinacija na različitim nivoima vlasti i politikantstvo pojedinih koji bi trebalo da učestvuju u tom procesu", smatra Bosić.

(Agencije/Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bingo

09.12.2016 08:43

Nece odraditi nista, sposobni su samo muljati i muljati, i potpisati kredit na tudji racun.

ODGOVORITE
Name

Kataklizma

09.12.2016 09:03

Nije jasno kako i zasto nas ova Europa tretita kao drzavu koja napreduje, i korak po korak ispunjava uslove za prisajedinjenje. Kad svi znamo da nije tako. Bice da su tu u interesu prije neki interesi Evrope da im neko drugi ne preotme primat. Drugim rijecima, i jedni i drugi hoce da nas kolonijalizuju

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

09.12.2016 09:50

Ja sam Bošnjak, ali ova zastava BIH nikakve duše u sebi nema.

ODGOVORITE
Name

Srbin

09.12.2016 10:07

Ja sa Srbin ali se s tobom u potpunosti slazem. Zastava je stvarno vjestacka i nema nista zajednicko za BiH niti narodima koji u njioj zive. Medjutim, to su nam nametnuli stranci, kao i sveo ostalo, jer smo glupi (svi odreda) sto nismo u stanju da se sami dogovorimo. Ni oko cega pa ni oko zastave. Zar ne bismo mogi da se dogovorimo i nadjemo neko zajednicko rjesenje za zastavu koje ce odrazavati bice i karakter sva tri naroda (ali i ostalih manjina) koji zive u BiH. Bosna ima tako dugu istoriju da bi se za rjesenje zastave (ali i dana drzavnosti) moglo naci mali milion rjesenja. Ali, mi to necemo, jer smo "stoka". Vise volimo da nam drugi "kapu kroje". Kad je tako, i ne zasluzujemo nista drugo i nista bolje. Treba vidjeti Svajcarsku gdje zive cetiri razlicite etnicke skupine i govore (zvanicno) cetiri razlicita jezika. Poslednji put ratovali prije 300 godina (katolici protiv protestanata) i tad se dogovorili da nikad vise ne ratuju. Znamo sta su nakon toga izgradili. A Bosna je po prirodnim resursima i ljepoti ispred Svajcarske. To kazu mogi koji poznaju i jednu i drugu zemlju

Name

Re

09.12.2016 10:38

Pa izabrana je medju 5 najljepsih zastava u svijetu.

Name

RadikalNO

09.12.2016 10:48

Bošnjak u potpunosti si u pravu. Mnogo ljepša je trobojka sa grbom Nemanjića i bijelim orlom

Name

Dijaspora

09.12.2016 10:24

Politicari pocnite vec jednom raditi da vam svima bude bolje u BiH,od cega cete zivjeti za 10 godina?Samo starci ostaju u BiH.Vec vise od dvije decenije RS se odvaja od BiH a Federacija ukida RS a vi uvjek tapkata na istom mjestu obicni gradjani napustaju BiH.Okrenite list da vam svima bude bolje a i mi iz Dijaspore da imamo neku sigurnost za ulaganje kapitala.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

09.12.2016 11:00

Sad kad svi odvedemo djecu na skijanje od ovog Upitnika. Konačno jbt...

ODGOVORITE