Брчко: У Нову год. без јавне кухиње

Корисници јавне кухиње у Брчко дистрикту ће од 31. децембра остати без топлог оброка који су добијали једном дневно.

Република Српска 09.12.2016 | 07:11
Брчко: У Нову год. без јавне кухиње
За 180 корисника овог права овогодишња рјешења Центра за социјални рад престају да важе, а захтјеви корисника за идућу годину се неће примати док се не одлучи по жалби на тендер за избор понуђача за идућу годину.

"Прошлог мјесеца је отворен тендер за избор пружаоца услуге јавне кухиње у 2017. години и пошто је дошло је до проблема у доношењу одлуке о избору најповољнијег понуђача обавијестили смо потенцијалне кориснике да нећемо примати њихове захтеве док се не одлучи по жалби", каже Наташа Стевановић, шеф Пододјељења за социјалну заштиту.

Она каже да је Законом о социјалној заштити прописано да услуге јавне кухиње или помоћ и његу у кући може да пружа правно или физичко лице с којим градоначелник закључи уговор.

"То су правна или физичка лица која се баве ресторанским услугама, а на избор, осим економски најповољније цијене, утичу технички и кадровски услови понуђача", каже Стевановићева.

Истиче да до сада нису имали проблеме са даваоцима услуга нити приговоре корисника, који ће у идућој години извјесно чекати на остваривање овог права.

Кућна њега и помоћ у кући, која укључује и организовану прехрану или јавну кухињу може се одобрити особама којима је због тјелесног и менталног оштећења или трајних промјена у здравственом стању потребна помоћ и њега друге особе.

"Међу корисницима јавне кухиње су покретна, непокретна или слабо покретна лица. Највише је оних који иду сами по оброк, а за 76 особа је обезбијеђено достављање оброка кући", каже Стевановићева.

Од 2004. године за рад јавне кухиње из буџета Брчко дистрикта издвојено је око 300.000 КМ.

Страх корисника

Корисници страхују да ће дуго чекати на поновно отварање јавне кухиње и са нелагодом улазе у нову годину.

"Оброк из јавне кухиње је једини прави оброк који имам. Када престане испорука хране, не знам како ћу преживети", каже један од корисника брчанске јавне кухиње.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Логика...

09.12.2016 08:10

Нови градонацелник Брцког је из СНДС странке. Нова правила...

ОДГОВОРИТЕ