Brčko: U Novu god. bez javne kuhinje

Korisnici javne kuhinje u Brčko distriktu će od 31. decembra ostati bez toplog obroka koji su dobijali jednom dnevno.

Republika Srpska 09.12.2016 | 07:11
Brčko: U Novu god. bez javne kuhinje
Za 180 korisnika ovog prava ovogodišnja rješenja Centra za socijalni rad prestaju da važe, a zahtjevi korisnika za iduću godinu se neće primati dok se ne odluči po žalbi na tender za izbor ponuđača za iduću godinu.

"Prošlog mjeseca je otvoren tender za izbor pružaoca usluge javne kuhinje u 2017. godini i pošto je došlo je do problema u donošenju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača obavijestili smo potencijalne korisnike da nećemo primati njihove zahteve dok se ne odluči po žalbi", kaže Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Ona kaže da je Zakonom o socijalnoj zaštiti propisano da usluge javne kuhinje ili pomoć i njegu u kući može da pruža pravno ili fizičko lice s kojim gradonačelnik zaključi ugovor.

"To su pravna ili fizička lica koja se bave restoranskim uslugama, a na izbor, osim ekonomski najpovoljnije cijene, utiču tehnički i kadrovski uslovi ponuđača", kaže Stevanovićeva.

Ističe da do sada nisu imali probleme sa davaocima usluga niti prigovore korisnika, koji će u idućoj godini izvjesno čekati na ostvarivanje ovog prava.

Kućna njega i pomoć u kući, koja uključuje i organizovanu prehranu ili javnu kuhinju može se odobriti osobama kojima je zbog tjelesnog i mentalnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju potrebna pomoć i njega druge osobe.

"Među korisnicima javne kuhinje su pokretna, nepokretna ili slabo pokretna lica. Najviše je onih koji idu sami po obrok, a za 76 osoba je obezbijeđeno dostavljanje obroka kući", kaže Stevanovićeva.

Od 2004. godine za rad javne kuhinje iz budžeta Brčko distrikta izdvojeno je oko 300.000 KM.

Strah korisnika

Korisnici strahuju da će dugo čekati na ponovno otvaranje javne kuhinje i sa nelagodom ulaze u novu godinu.

"Obrok iz javne kuhinje je jedini pravi obrok koji imam. Kada prestane isporuka hrane, ne znam kako ću preživeti", kaže jedan od korisnika brčanske javne kuhinje.

(EuroBlic)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Logika...

09.12.2016 08:10

Novi gradonacelnik Brckog je iz SNDS stranke. Nova pravila...

ODGOVORITE