Хаг тражи помоћ СБ за хапшење радикала

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус позвао је Савет безбедности УН да обезбеди да Србија поступи по налозима тог суда за хапшење троје спрских радикала.

Србија 08.12.2016 | 22:05
Хаг тражи помоћ СБ за хапшење радикала
Ти налози су издати пре 22 месеца.

Поред тога, у обраћању Савету безбедности Уједињених нација, Ађијус је позвао све земље чланице УН да изврше међународне налоге за хапшење који су недавно издати за троје оптужених, наглашавајући да је Међународни суд спреман да експедитивно поступи у том предмету, у складу с правима на законити правни поступак и правично суђење, саопштено је из Хага.

Трибунал је троје припадника Српске радикалне странке Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на сведоке у процесу против њиховог партијског лидера Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

"Сарадња с Међународним судом представља 'кључну обавезу' и премда Трибунал уважава да политичке осетљивости, у одређеним околностима могу проистећи из сарадње са њим, оне никада не могу представљати изговор за несарадњу", рекао је Ађијус.

Председник трубнала је због тога затражио подршку СБ, тврдећи да непоштовање суда поткопава његову способност да води правичне и ефикасне правосудне поступке.

Ађијус је говорио и о другим случајевима који се воде пред тирбуналом.

Он је известио СБ да се поступци у предмету Младић и жалбени поступак у предмету Прлић и други одвијају предвиђеном динамиком и да се очекује да пресуде у ова два предмета буду изречене до краја новембра 2017.

Извор: Тањуг
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Изгледа као да

08.12.2016 21:26

Њима стално треба нових окривљених, добре су плате тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је тезе

08.12.2016 21:33

То је као да Срби тразе да Холандјани ухапсе Партиј воор де Вријхеид цланове и саљу их за Србију да им ордогоре на питања.

Name

цибер

09.12.2016 11:10

Не знам шта је овдје спорно Србија је члан УН и све остале земље поштују јурисдикцију МКС над властитим правосуђем осим Србије.Имају само два рјешења или прихватити или тражити од УН-а да буду изузети.

ОДГОВОРИТЕ