Hag traži pomoć SB za hapšenje radikala

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus pozvao je Savet bezbednosti UN da obezbedi da Srbija postupi po nalozima tog suda za hapšenje troje sprskih radikala.

Srbija 08.12.2016 | 22:05
Hag traži pomoć SB za hapšenje radikala
Ti nalozi su izdati pre 22 meseca.

Pored toga, u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ađijus je pozvao sve zemlje članice UN da izvrše međunarodne naloge za hapšenje koji su nedavno izdati za troje optuženih, naglašavajući da je Međunarodni sud spreman da ekspeditivno postupi u tom predmetu, u skladu s pravima na zakoniti pravni postupak i pravično suđenje, saopšteno je iz Haga.

Tribunal je troje pripadnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog lidera Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

"Saradnja s Međunarodnim sudom predstavlja 'ključnu obavezu' i premda Tribunal uvažava da političke osetljivosti, u određenim okolnostima mogu proisteći iz saradnje sa njim, one nikada ne mogu predstavljati izgovor za nesaradnju", rekao je Ađijus.

Predsednik trubnala je zbog toga zatražio podršku SB, tvrdeći da nepoštovanje suda potkopava njegovu sposobnost da vodi pravične i efikasne pravosudne postupke.

Ađijus je govorio i o drugim slučajevima koji se vode pred tirbunalom.

On je izvestio SB da se postupci u predmetu Mladić i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvijaju predviđenom dinamikom i da se očekuje da presude u ova dva predmeta budu izrečene do kraja novembra 2017.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Izgleda kao da

08.12.2016 21:26

Njima stalno treba novih okrivljenih, dobre su plate tamo.

ODGOVORITE
Name

To je teze

08.12.2016 21:33

To je kao da Srbi traze da Holandjani uhapse Partij voor de Vrijheid clanove i salju ih za Srbiju da im ordogore na pitanja.

Name

ciber

09.12.2016 11:10

Ne znam šta je ovdje sporno Srbija je član UN i sve ostale zemlje poštuju jurisdikciju MKS nad vlastitim pravosuđem osim Srbije.Imaju samo dva rješenja ili prihvatiti ili tražiti od UN-a da budu izuzeti.

ODGOVORITE