НС РС: Расправа о банкарском систему

Народна скупштина Републике Српске наставила је данас засједање расправом извјештаја о стању у банкарском систему Републике Српске за 2015. годину и извјештаја о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Српске за прошлу годину.

Република Српска 08.12.2016 | 14:08
НС РС: Расправа о банкарском систему
Дневним редом предвиђено је и разматрање извјештаја за прошлу годину Агенције за осигурање Републике Српске о стању у сектору осигурања Српске, о раду ове агенције, те о њеном финансијском пословању.

Биће разматрани и извјештаји за прошлу годину Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности, о раду ове комисије, те о њеном финансијском пословању, као и низ других извјештаја.

У претходна два дана размотрени су по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању.

Посланици су размотрили и два приједлога Посланичке групе Напредна Српска –Приједлог закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и Приједлог закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

Међу апсолвираним тачкама дневног реда су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља, Нацрт закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, Нацрт закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха.

Размотрени су и Приједлог стратегије и политике развоја индустрије Републике Српске за период 2016-2020. година, као и Извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2015. годину.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати данас.

ЧАВИЋ: АГЕНЦИЈА ЗА БАНКАРСТВО ИЗЛОЖЕНА НЕПРИНЦИПИЈЕЛНИМ УТИЦАЈИМА

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је данас да је Агенција за банкарство Републике Српске годинама изложена "непринципијелним утицајима вањске и политичке природе".

"Све што сам и раније говорио на ту тему потврдио је и Међународни монетарни фонд, који у свом писму намјере потврђује да је та Агенција изложена политичком утицају, да је компромитовано њено контролно особље", рекао је Чавић током расправе о извјештају о банкарском сектору Српске за прошлу годину.

Он тврди да је укупна штета у пропасти Банке Српске и Бобар банке већа од 500 милиона КМ, а да је Република Српска имала штету од пропасти тих банака од преко 200 милиона КМ.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да се и Агенција за осигурање депозита БиХ може такође сматрати "једним од саучесника" због лошег стања у банкарском сектору Српске, јер се ширењем њених овлаштења све више изједначавала се Агенцијом за банкарство Српске.

Он је додао да је једно од овлаштења које је дато Агенцији за осигурање депозита БиХ, то да је могла да премију осигурања депозита посматра као један од ризика пословања банке.

Брчкало је навео да се раст депозита становништва од 11 одсто у извјештајном периоду не може сматрати позитивним трендом, да расте учешће неквалитетних кредита, као и да је Агенција за банкарство Републике Српске "мирно гледала шта се дешавало у двије пропале банке".

Посланик Напредне Српске Адам Шукало поставио је питање да ли је ико упутио захтјев Правобранилаштву Републике Српске да заштити јавни интерес Српске, а који се у случајевима пропалих банака огледа у депозитима грађана и јавних институција који су били у тим банкама.

Он је затражио да се посланици "негативно изразе приликом гласања о овом извјештају".

ВИШКОВИЋ: УТВРДИТИ ЗЛОУПОТРЕБЕ У БАНКАМА ОД ЊИХОВЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да треба истражити злоупотребе у банкарском сектору од приватизације банака.

Вишковић је рекао да се залаже за утврђивање свих одговорних за злоупотребе у банкарском сектору Републике Српске, али да то не буду само дешавања у том сектору током прошле и претпрошле године.

Он се залаже да не буде застаријевања за криминал почињен у процесу приватизације.

"Тражим да се истраже злоупотребе у банкарском сектору од приватизације банака. Не може се истраживати оно што је било јуче, а заборавити шта је било прекјуче", рекао је Вишковић у Народној скупштини, током реплике на наводе опозиције повом извјештаја о стању у банкарском сектору Српске у прошлој години.

Он је подсјетио да је приватизација банака у Српској "ишла за један евро", као и да је посљедица приватизације била да су на овом подручију сада активне само стране банке.

"Има ли ко да одговори зашто ми имамо највеће каматне стопе у окружењу и због чега је то", упитао је Вишковић, додајући да због свега тога тражи да истражни органи проведу истраге и да се у томе не може узети само 2015. или 2014. година.

БАНКЕ ОДРЕЂУЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ У СРПСКОЈ НА ОСНОВУ СТОПА У ЕВРОПИ

Замјеник директора Агенције за банкарство Републике Српске Драган Сердар рекао је да су висину каматних стопа које имају банке које послују у Републици Српској одредиле те банке на основу каматних стопа у Европи, на које се додаје још и ризик земље у којој банка послује.

"Не желим рећи да је стање одлично, али банкарски сектор је у Српској задржао стабилност", рекао је Сердар у завршној ријечи након расправе о стању у банкарском сектору у Српској за прошлу годину.

Он је додао да је у Српској за банке тешко обезбиједити капитал због стања у каквом се налази тржиште капитала.

Сердар је негирао данас у Народној скупштини наводе појединих народних посланика да Агенција није предузела одређене мјере ограничења када је у питању Банка Српске, наводећи да је према тој банци било предузето низ ограничења.

"Тој банци је била дата забрана примања депозита, као и још више мјера до одлуке да се у тој банци буде уведе мјера принудне управе", рекао је Сердар.

Он је појаснио да то рјешење даје директор Агенције и о томе обавјештава Централну банку БиХ ради блокаде банке гдје је постављена принудна управа.

Према његовим ријечима, Агенција за банкарство је покренула поступак стечаја у Бобар банци јер су били испуњени услови за покретање тог процеса, односно обавезе су биле веће од имовине.

"Ако хоћемо да задржимо добар банкарски систем морамо `мицати` са тржишта оне банке које нису добре", додао је Сердар.

Извор: СРНА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

вага

08.12.2016 12:30

Смијешни су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

08.12.2016 12:41

Није само Хипо продата за 1 еур, продата је и Развојна у бесцјење србима из Америке. Нова бањалучка банка итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

08.12.2016 13:12

Са Кристал банком је све и поцело. Уњесто да су власницима старе девизне стедње намирили стету давањем фионица банке у њихово бладниство, Иваниц је ту банку продао за 1 ЕУР. Ево ја цу том новом власнику дати 5 ЕУРа.

Name

Али стварно

08.12.2016 13:22

Продати Кристал банку за 1€ и надати се нечему? Како то, тако све.

Name

Зоран

08.12.2016 13:08

Све је однесено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.12.2016 13:13

Одоше паре од Телекома кроз ИРБ. Нестале паре Бирача, Рафинерије, јавних предузећа и институција кроз Бобар и Павловић банку...и све ОК? Ма, БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.12.2016 13:33

Ми смо сеxy ентитет....ови све у здрав мозак, а народ ћути и ужива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

08.12.2016 14:30

пернар и борис малагурски два нај интересантнија лика борис харизматичан у медијима лик број један пернар памет од којих кркани треба да уче шта треба да буде на телевизији као прије двадесет година хвала вам што постојите све најбоље вам желим младпст и љепота хвала бн телевизији свако добро вам желим

ОДГОВОРИТЕ