NS RS: Rasprava o bankarskom sistemu

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je danas zasjedanje raspravom izvještaja o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2015. godinu i izvještaja o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Srpske za prošlu godinu.

Republika Srpska 08.12.2016 | 14:08
NS RS: Rasprava o bankarskom sistemu
Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje izvještaja za prošlu godinu Agencije za osiguranje Republike Srpske o stanju u sektoru osiguranja Srpske, o radu ove agencije, te o njenom finansijskom poslovanju.

Biće razmatrani i izvještaji za prošlu godinu Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu ove komisije, te o njenom finansijskom poslovanju, kao i niz drugih izvještaja.

U prethodna dva dana razmotreni su po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Poslanici su razmotrili i dva prijedloga Poslaničke grupe Napredna Srpska –Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Među apsolviranim tačkama dnevnog reda su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, Nacrt zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Nacrt zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha.

Razmotreni su i Prijedlog strategije i politike razvoja industrije Republike Srpske za period 2016-2020. godina, kao i Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2015. godinu.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati danas.

ČAVIĆ: AGENCIJA ZA BANKARSTVO IZLOŽENA NEPRINCIPIJELNIM UTICAJIMA

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske godinama izložena "neprincipijelnim uticajima vanjske i političke prirode".

"Sve što sam i ranije govorio na tu temu potvrdio je i Međunarodni monetarni fond, koji u svom pismu namjere potvrđuje da je ta Agencija izložena političkom uticaju, da je kompromitovano njeno kontrolno osoblje", rekao je Čavić tokom rasprave o izvještaju o bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu.

On tvrdi da je ukupna šteta u propasti Banke Srpske i Bobar banke veća od 500 miliona KM, a da je Republika Srpska imala štetu od propasti tih banaka od preko 200 miliona KM.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da se i Agencija za osiguranje depozita BiH može takođe smatrati "jednim od saučesnika" zbog lošeg stanja u bankarskom sektoru Srpske, jer se širenjem njenih ovlaštenja sve više izjednačavala se Agencijom za bankarstvo Srpske.

On je dodao da je jedno od ovlaštenja koje je dato Agenciji za osiguranje depozita BiH, to da je mogla da premiju osiguranja depozita posmatra kao jedan od rizika poslovanja banke.

Brčkalo je naveo da se rast depozita stanovništva od 11 odsto u izvještajnom periodu ne može smatrati pozitivnim trendom, da raste učešće nekvalitetnih kredita, kao i da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske "mirno gledala šta se dešavalo u dvije propale banke".

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo postavio je pitanje da li je iko uputio zahtjev Pravobranilaštvu Republike Srpske da zaštiti javni interes Srpske, a koji se u slučajevima propalih banaka ogleda u depozitima građana i javnih institucija koji su bili u tim bankama.

On je zatražio da se poslanici "negativno izraze prilikom glasanja o ovom izvještaju".

VIŠKOVIĆ: UTVRDITI ZLOUPOTREBE U BANKAMA OD NjIHOVE PRIVATIZACIJE

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da treba istražiti zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka.

Višković je rekao da se zalaže za utvrđivanje svih odgovornih za zloupotrebe u bankarskom sektoru Republike Srpske, ali da to ne budu samo dešavanja u tom sektoru tokom prošle i pretprošle godine.

On se zalaže da ne bude zastarijevanja za kriminal počinjen u procesu privatizacije.

"Tražim da se istraže zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka. Ne može se istraživati ono što je bilo juče, a zaboraviti šta je bilo prekjuče", rekao je Višković u Narodnoj skupštini, tokom replike na navode opozicije povom izvještaja o stanju u bankarskom sektoru Srpske u prošloj godini.

On je podsjetio da je privatizacija banaka u Srpskoj "išla za jedan evro", kao i da je posljedica privatizacije bila da su na ovom područiju sada aktivne samo strane banke.

"Ima li ko da odgovori zašto mi imamo najveće kamatne stope u okruženju i zbog čega je to", upitao je Višković, dodajući da zbog svega toga traži da istražni organi provedu istrage i da se u tome ne može uzeti samo 2015. ili 2014. godina.

BANKE ODREĐUJU KAMATNE STOPE U SRPSKOJ NA OSNOVU STOPA U EVROPI

Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Dragan Serdar rekao je da su visinu kamatnih stopa koje imaju banke koje posluju u Republici Srpskoj odredile te banke na osnovu kamatnih stopa u Evropi, na koje se dodaje još i rizik zemlje u kojoj banka posluje.

"Ne želim reći da je stanje odlično, ali bankarski sektor je u Srpskoj zadržao stabilnost", rekao je Serdar u završnoj riječi nakon rasprave o stanju u bankarskom sektoru u Srpskoj za prošlu godinu.

On je dodao da je u Srpskoj za banke teško obezbijediti kapital zbog stanja u kakvom se nalazi tržište kapitala.

Serdar je negirao danas u Narodnoj skupštini navode pojedinih narodnih poslanika da Agencija nije preduzela određene mjere ograničenja kada je u pitanju Banka Srpske, navodeći da je prema toj banci bilo preduzeto niz ograničenja.

"Toj banci je bila data zabrana primanja depozita, kao i još više mjera do odluke da se u toj banci bude uvede mjera prinudne uprave", rekao je Serdar.

On je pojasnio da to rješenje daje direktor Agencije i o tome obavještava Centralnu banku BiH radi blokade banke gdje je postavljena prinudna uprava.

Prema njegovim riječima, Agencija za bankarstvo je pokrenula postupak stečaja u Bobar banci jer su bili ispunjeni uslovi za pokretanje tog procesa, odnosno obaveze su bile veće od imovine.

"Ako hoćemo da zadržimo dobar bankarski sistem moramo `micati` sa tržišta one banke koje nisu dobre", dodao je Serdar.

Izvor: SRNA

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

vaga

08.12.2016 13:30

Smiješni su.

ODGOVORITE
Name

nn

08.12.2016 13:41

Nije samo Hipo prodata za 1 eur, prodata je i Razvojna u bescjenje srbima iz Amerike. Nova banjalučka banka itd..

ODGOVORITE
Name

adzenda

08.12.2016 14:12

Sa Kristal bankom je sve i pocelo. Unjesto da su vlasnicima stare devizne stednje namirili stetu davanjem fionica banke u njihovo bladnistvo, Ivanic je tu banku prodao za 1 EUR. Evo ja cu tom novom vlasniku dati 5 EURa.

Name

Ali stvarno

08.12.2016 14:22

Prodati Kristal banku za 1€ i nadati se nečemu? Kako to, tako sve.

Name

Zoran

08.12.2016 14:08

Sve je odneseno

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.12.2016 14:13

Odoše pare od Telekoma kroz IRB. Nestale pare Birača, Rafinerije, javnih preduzeća i institucija kroz Bobar i Pavlović banku...i sve OK? Ma, BRAVO!

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.12.2016 14:33

Mi smo sexy entitet....ovi sve u zdrav mozak, a narod ćuti i uživa.

ODGOVORITE
Name

boba

08.12.2016 15:30

pernar i boris malagurski dva naj interesantnija lika boris harizmatičan u medijima lik broj jedan pernar pamet od kojih krkani treba da uče šta treba da bude na televiziji kao prije dvadeset godina hvala vam što postojite sve najbolje vam želim mladpst i ljepota hvala bn televiziji svako dobro vam želim

ODGOVORITE