Штеде на грађанима да би имали за партије

У име властитог луксуза власт у РС наставља да штеди паре на грађанима, пољопривредницима, удружењима од јавног интереса и неразвијеним општинама.

Република Српска 08.12.2016 | 07:24
Штеде на грађанима да би имали за партије
Влада РС у преднацрту буџета за 2017. године планира да повећа трошкове за путовање и смештај, режије, буџетску резерву, трошкове за одржавање зграда, издатке за судске трошкове. Иако је идућа година проглашена годином штедње, то се не може рећи будући да су одрешили кесу министарствима како би обновили возни парк, о чему је „ЕуроБлиц“ јуче писао.
 
Наши извори тврде да ће нова возила сигурно добити шест министарстава и то породице, грађевинарства, рада, трговине, локалне управе и економских односа.

Такође, неће бити кризе ни за парламентарне партије које ће и идуће години добити исти износ као ове године 3.180.000 КМ. Иако су се странке средином године буниле, јер им се нису редовно уплаћивале транше из буџета, како сазнајемо, Влада је у новембру измирила скоро сва дуговања према њима и то око 2.900.000 КМ.

Највише новца добио је СНСД око милион марака, СДС 759.000 КМ, ДНС 308.000 КМ, ПДП 275.000 КМ, док су СП, НДП и Коалиција „Домовина“ добиле по 220.000 КМ.

Овакав однос Владе РС, која намирује само себе и странке, наљутио је пољопривреднике, прве људе удружења од јавног интереса, начелнике неразвијених општина.

Председник Удружења млекара РС Владимир Усорац каже да Влада дугује пољопривредницима око 45 милиона КМ за ову годину. Он каже да је љут што у буџету пара има за странке и јавни сектор, који се издвојио од народа.

"То је срамота за РС. Они имају за бели хлеб, а ми немамо ни за црни", поручује Усорац.

Истовремено, портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић хвали се да је пољопривредницима пре два дана исплаћен дуг из 2015. и да очекују да Агенција за аграрна плаћања РС до краја године уплати једну рату за подстицаје из 2016. Тако ће дуг за ову годину остати око 44 милиона КМ и биће пребачен у наредну годину.

Председник Савеза националних мањина РС Фрањо Ровер каже да је овај Савез пред гашењем захваљујући маћехинском односу Владе.

"За ову годину било је планирано око 30.000 КМ и наводно постоји решење Министарства управе и локалне самоуправе РС о исплати 3.500 КМ. Међутим, нисмо добили ни марке. Један радник месецима нема плате, рачуне нисмо платили, а најважније је да има за странке", каже Ровер.

Председница Удружења жена жртава рата Божица Живковић – Рајилић каже да су ове године од планираних 50.000 КМ добили само 15.000.

У Савезу удружења цивилиних жртава рата РС наводе да им је од планираних 30.000 КМ на рачун легло само 7.000 КМ. Технички секретар Савеза Мирела Кукавица каже да је не чуди то што је Влада РС уплатила паре странакама и да су се саживели са неправдом.

"Министарство борачко–инвалидске заштите одобрило нам је 12.000 КМ за пројекте, од чега смо добили само 3.000 КМ. Имамо сазнања да су сва решења за исплату новца у Министарству финансија РС, док нам је Министарство здравља РС пре месец дана исплатило сва дуговања за прошлу годину", наводи Кукавица.

Када ће овим удружењима бити исплаћен дуг нисмо успели да сазнамо у ресорним министарствима, док из Министарства здравља наводе да ће удружењима која су под њиховом капом дозначити новац у складу са приливом пара у буџету.

С друге стране, неразвијеним општинама Влада РС транше за ову годину преклапа мултилатералном компензацијом. Начелник Петрова Озрен Петковић каже да је изненађен начином на који се паре исплаћују из буџета.

"Ако има пара за партије, логично би било да има и за нас", каже Петковић.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ало мазохисти

08.12.2016 06:49

Гласали сте, изабрали сте, сад узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

08.12.2016 06:51

Срећа наша па ови страначки полтрони штеде. Шта би тек било да се расипају ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

репо послови

08.12.2016 07:46

Гласај луди народе, гласај у напредак и свијетлу будуцност, гласај док ти оба ока не узму и прсте не поломе, косуље немас одавно на ледјима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

к23

08.12.2016 09:04

Гледам стаклару и контам колико је само ту ухљеба ццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

08.12.2016 09:26

Ма није ово толики проблем.Проблем је сто ткз привредници не плаћају порез,не издају фискалне рачуне тј не приказују сву добит и њима не шаљу инспекцију али они дио те добити дају политицарима и тиме финансирају њихов останак а све резултира мањком пуњења буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

08.12.2016 09:53

Па немојте људи тако, па они су наси трибуни, високоскловани људи, заврсили високе сколе, па зар има постенијих од њих. Само нападате Додика, Интеграл, Ланацо, Коваца, Проинтер и сина Игора, градонацелиника Требиња којег називате погрдно са тендер итд. Па Сби су вијек били племени народ који праста и има разумјевање за гријеснике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дери Миле, у здрављу све потрошио

08.12.2016 09:57

2 милиона за АНКЕТУ. Пола милиона за прехрањивање ухљеба, њихових секретарица, уз неизбјежно курвање по хотелима након теферича! За цивилну заштиту милион становника Републике Српске, 50.000 маркица?????? Дери Рудоња редом, само цјепај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

08.12.2016 11:32

Ми смо криви, ја и сви ви. Дозволили смо им да нам узму паре што је и опростиво али то што су нам одузели достојанство то је неопростиво. Најтеже ми рођену дјецу у очи погледати јер сам ја заједно са вама господо дозволила да нам ОНИ упропасте нашу младост (што је опростиво) а дјецу нам начине робовима без икакве шансе за боље сутра што је неопоростиво.

ОДГОВОРИТЕ