Štede na građanima da bi imali za partije

U ime vlastitog luksuza vlast u RS nastavlja da štedi pare na građanima, poljoprivrednicima, udruženjima od javnog interesa i nerazvijenim opštinama.

Republika Srpska 08.12.2016 | 07:24
Štede na građanima da bi imali za partije
Vlada RS u prednacrtu budžeta za 2017. godine planira da poveća troškove za putovanje i smeštaj, režije, budžetsku rezervu, troškove za održavanje zgrada, izdatke za sudske troškove. Iako je iduća godina proglašena godinom štednje, to se ne može reći budući da su odrešili kesu ministarstvima kako bi obnovili vozni park, o čemu je „EuroBlic“ juče pisao.
 
Naši izvori tvrde da će nova vozila sigurno dobiti šest ministarstava i to porodice, građevinarstva, rada, trgovine, lokalne uprave i ekonomskih odnosa.

Takođe, neće biti krize ni za parlamentarne partije koje će i iduće godini dobiti isti iznos kao ove godine 3.180.000 KM. Iako su se stranke sredinom godine bunile, jer im se nisu redovno uplaćivale tranše iz budžeta, kako saznajemo, Vlada je u novembru izmirila skoro sva dugovanja prema njima i to oko 2.900.000 KM.

Najviše novca dobio je SNSD oko milion maraka, SDS 759.000 KM, DNS 308.000 KM, PDP 275.000 KM, dok su SP, NDP i Koalicija „Domovina“ dobile po 220.000 KM.

Ovakav odnos Vlade RS, koja namiruje samo sebe i stranke, naljutio je poljoprivrednike, prve ljude udruženja od javnog interesa, načelnike nerazvijenih opština.

Predsednik Udruženja mlekara RS Vladimir Usorac kaže da Vlada duguje poljoprivrednicima oko 45 miliona KM za ovu godinu. On kaže da je ljut što u budžetu para ima za stranke i javni sektor, koji se izdvojio od naroda.

"To je sramota za RS. Oni imaju za beli hleb, a mi nemamo ni za crni", poručuje Usorac.

Istovremeno, portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović hvali se da je poljoprivrednicima pre dva dana isplaćen dug iz 2015. i da očekuju da Agencija za agrarna plaćanja RS do kraja godine uplati jednu ratu za podsticaje iz 2016. Tako će dug za ovu godinu ostati oko 44 miliona KM i biće prebačen u narednu godinu.

Predsednik Saveza nacionalnih manjina RS Franjo Rover kaže da je ovaj Savez pred gašenjem zahvaljujući maćehinskom odnosu Vlade.

"Za ovu godinu bilo je planirano oko 30.000 KM i navodno postoji rešenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS o isplati 3.500 KM. Međutim, nismo dobili ni marke. Jedan radnik mesecima nema plate, račune nismo platili, a najvažnije je da ima za stranke", kaže Rover.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković – Rajilić kaže da su ove godine od planiranih 50.000 KM dobili samo 15.000.

U Savezu udruženja civilinih žrtava rata RS navode da im je od planiranih 30.000 KM na račun leglo samo 7.000 KM. Tehnički sekretar Saveza Mirela Kukavica kaže da je ne čudi to što je Vlada RS uplatila pare stranakama i da su se saživeli sa nepravdom.

"Ministarstvo boračko–invalidske zaštite odobrilo nam je 12.000 KM za projekte, od čega smo dobili samo 3.000 KM. Imamo saznanja da su sva rešenja za isplatu novca u Ministarstvu finansija RS, dok nam je Ministarstvo zdravlja RS pre mesec dana isplatilo sva dugovanja za prošlu godinu", navodi Kukavica.

Kada će ovim udruženjima biti isplaćen dug nismo uspeli da saznamo u resornim ministarstvima, dok iz Ministarstva zdravlja navode da će udruženjima koja su pod njihovom kapom doznačiti novac u skladu sa prilivom para u budžetu.

S druge strane, nerazvijenim opštinama Vlada RS tranše za ovu godinu preklapa multilateralnom kompenzacijom. Načelnik Petrova Ozren Petković kaže da je iznenađen načinom na koji se pare isplaćuju iz budžeta.

"Ako ima para za partije, logično bi bilo da ima i za nas", kaže Petković.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Alo mazohisti

08.12.2016 06:49

Glasali ste, izabrali ste, sad uzivajte.

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

08.12.2016 06:51

Sreća naša pa ovi stranački poltroni štede. Šta bi tek bilo da se rasipaju ?

ODGOVORITE
Name

repo poslovi

08.12.2016 07:46

Glasaj ludi narode, glasaj u napredak i svijetlu buducnost, glasaj dok ti oba oka ne uzmu i prste ne polome, kosulje nemas odavno na ledjima...

ODGOVORITE
Name

k23

08.12.2016 09:04

Gledam staklaru i kontam koliko je samo tu uhljeba ccc

ODGOVORITE
Name

Zool

08.12.2016 09:26

Ma nije ovo toliki problem.Problem je sto tkz privrednici ne plaćaju porez,ne izdaju fiskalne račune tj ne prikazuju svu dobit i njima ne šalju inspekciju ali oni dio te dobiti daju politicarima i time finansiraju njihov ostanak a sve rezultira manjkom punjenja budžeta.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

08.12.2016 09:53

Pa nemojte ljudi tako, pa oni su nasi tribuni, visokosklovani ljudi, zavrsili visoke skole, pa zar ima postenijih od njih. Samo napadate Dodika, Integral, Lanaco, Kovaca, Prointer i sina Igora, gradonacelinika Trebinja kojeg nazivate pogrdno sa tender itd. Pa Sbi su vijek bili plemeni narod koji prasta i ima razumjevanje za grijesnike.

ODGOVORITE
Name

Deri Mile, u zdravlju sve potrošio

08.12.2016 09:57

2 miliona za ANKETU. Pola miliona za prehranjivanje uhljeba, njihovih sekretarica, uz neizbježno kurvanje po hotelima nakon teferiča! Za civilnu zaštitu milion stanovnika Republike Srpske, 50.000 markica?????? Deri Rudonja redom, samo cjepaj!

ODGOVORITE
Name

Mila

08.12.2016 11:32

Mi smo krivi, ja i svi vi. Dozvolili smo im da nam uzmu pare što je i oprostivo ali to što su nam oduzeli dostojanstvo to je neoprostivo. Najteže mi rođenu djecu u oči pogledati jer sam ja zajedno sa vama gospodo dozvolila da nam ONI upropaste našu mladost (što je oprostivo) a djecu nam načine robovima bez ikakve šanse za bolje sutra što je neoporostivo.

ODGOVORITE