Усвојен буџет, најављени откази

Одборници скупштинске већине града Требиња усвојили су Нацрт приједлога буџета за 2017. годину од 22 милиона и 900 хиљада марака. И док градоначелник Лука Петровић тврди да се ради о санационом буџету због минуса који је нова власт наслиједила, опозиција сматра да је буџет лоше пројектован, али и да се незаконито о њему расправљало.

Република Српска 07.12.2016 | 21:35
Усвојен буџет, најављени откази
Градоначелник Требиња тврди да ће Градска управа 2016. годину завршити са минимално 3,5 милиона дефицита, због чега је Нацрт буџета за 2017. годину мањи за милион и 600 хиљада марака. Један од највећих проблема је, како тврди Петровић, број радника у Градској управи због чега је њих 49 већ проглашено технолошким вишком, а у наредне двије године без посла ће остати још 148 због новог Закона о локалној управи и самоуправи.

“Плате ће бити на истом нивоу као за 2016. за 278 запослених у Градској управи. Ми ових дана правимо санационе мјере и програм како збринути и остатак радника који ће доћи на удар Закона о локалној управи. Градска управа ће имати 130 радника, а након ових мораћемо да ријешимо проблем још 148 радника колико смо планирали да исплаћујемо у 2017”, каже Петровић.

На другој страни, у опозицији кажу је Нацрт буџета нереално планиран и да су смањени грантови за удружења, али и да материјали нису на вријеме достављени одборницма.

“Ми смо гласали против Нацрта буџета, зато што није донесен на законит начин, нисмо добили нацрт на вријеме у року од 7 дана. Смањен је грант за омладинске организације, смањен за ПАЗ-ове, Удружење “Беба”, културно-умјетничка друштва”, истакао је Лазар Вучковић, одборник ПДП-а.

Град Требиње данас је добио двије нове јавне установе – “Аграрни фонд” и “Базене Требиње”. Петровић каже да је циљ Аграрног фонда да распоређује субвенцију за пољопривреду, док у опозицији сумњају да се ради о предузећу које је формирано да би се дио радника из Градске управе пребацио у њега, а да ће се потом угасити.

“То је веома важна ствар, зато што смо пољоривреди дали значај и Аграрни фонд ће имати надлежност да формира све институциције као што су откупне станице, мини хладањаче, сарадања с акомерацијалним – некомерацијалним газдинствима овдје у Апифу”, рекао је градоначленик Требиња.

“Само се бојим да се овом причом не манипулише и са јавности и са пољопривредницима, а и да нам се не деси да људи запослени у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности пређу у другу фирму, које ће се након овог угасити, јер немају оправданост за постојање. Нема донација, нема пројеката који се могу реализовати у кратком временском периоду и постаће технолошки вишак”, навео је Вучковић.

Пред одборницима су се нашли и извјештаји о раду Јавних установа, за које градоначелник тврди да су се установиле бројне неправилности, док у опозицији кажу да се ради и нереалним извјештајима који су сачиниле интерне Комисије које је формирао градоначелник.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајисник

07.12.2016 20:59

Гладали сте, узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

500 км = глас!

08.12.2016 08:05

Петровицу, откуд ти лова да покупујес толике силне гласове?

ОДГОВОРИТЕ