Usvojen budžet, najavljeni otkazi

Odbornici skupštinske većine grada Trebinja usvojili su Nacrt prijedloga budžeta za 2017. godinu od 22 miliona i 900 hiljada maraka. I dok gradonačelnik Luka Petrović tvrdi da se radi o sanacionom budžetu zbog minusa koji je nova vlast naslijedila, opozicija smatra da je budžet loše projektovan, ali i da se nezakonito o njemu raspravljalo.

Republika Srpska 07.12.2016 | 21:35
Usvojen budžet, najavljeni otkazi
Gradonačelnik Trebinja tvrdi da će Gradska uprava 2016. godinu završiti sa minimalno 3,5 miliona deficita, zbog čega je Nacrt budžeta za 2017. godinu manji za milion i 600 hiljada maraka. Jedan od najvećih problema je, kako tvrdi Petrović, broj radnika u Gradskoj upravi zbog čega je njih 49 već proglašeno tehnološkim viškom, a u naredne dvije godine bez posla će ostati još 148 zbog novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi.

“Plate će biti na istom nivou kao za 2016. za 278 zaposlenih u Gradskoj upravi. Mi ovih dana pravimo sanacione mjere i program kako zbrinuti i ostatak radnika koji će doći na udar Zakona o lokalnoj upravi. Gradska uprava će imati 130 radnika, a nakon ovih moraćemo da riješimo problem još 148 radnika koliko smo planirali da isplaćujemo u 2017”, kaže Petrović.

Na drugoj strani, u opoziciji kažu je Nacrt budžeta nerealno planiran i da su smanjeni grantovi za udruženja, ali i da materijali nisu na vrijeme dostavljeni odbornicma.

“Mi smo glasali protiv Nacrta budžeta, zato što nije donesen na zakonit način, nismo dobili nacrt na vrijeme u roku od 7 dana. Smanjen je grant za omladinske organizacije, smanjen za PAZ-ove, Udruženje “Beba”, kulturno-umjetnička društva”, istakao je Lazar Vučković, odbornik PDP-a.

Grad Trebinje danas je dobio dvije nove javne ustanove – “Agrarni fond” i “Bazene Trebinje”. Petrović kaže da je cilj Agrarnog fonda da raspoređuje subvenciju za poljoprivredu, dok u opoziciji sumnjaju da se radi o preduzeću koje je formirano da bi se dio radnika iz Gradske uprave prebacio u njega, a da će se potom ugasiti.

“To je veoma važna stvar, zato što smo poljorivredi dali značaj i Agrarni fond će imati nadležnost da formira sve institucicije kao što su otkupne stanice, mini hladanjače, saradanja s akomeracijalnim – nekomeracijalnim gazdinstvima ovdje u Apifu”, rekao je gradonačlenik Trebinja.

“Samo se bojim da se ovom pričom ne manipuliše i sa javnosti i sa poljoprivrednicima, a i da nam se ne desi da ljudi zaposleni u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti pređu u drugu firmu, koje će se nakon ovog ugasiti, jer nemaju opravdanost za postojanje. Nema donacija, nema projekata koji se mogu realizovati u kratkom vremenskom periodu i postaće tehnološki višak”, naveo je Vučković.

Pred odbornicima su se našli i izvještaji o radu Javnih ustanova, za koje gradonačelnik tvrdi da su se ustanovile brojne nepravilnosti, dok u opoziciji kažu da se radi i nerealnim izvještajima koji su sačinile interne Komisije koje je formirao gradonačelnik.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajisnik

07.12.2016 20:59

Gladali ste, uzivajte.

ODGOVORITE
Name

500 km = glas!

08.12.2016 08:05

Petrovicu, otkud ti lova da pokupujes tolike silne glasove?

ODGOVORITE