Кућа од седре још одољева времену

Прије Другог свјетског рата већина кућа у селу Бијела код Вишеграда биле су брвнаре. Подрум је био озидан од камена, а спрат направљен од стабала старих борова.

Република Српска 07.12.2016 | 15:54
Кућа од седре још одољева времену
Таква градња била је спора и скупа, јер је требало у шуми да се одсјеку најстарија стабла бора, да се исјеку тестерама кладарама у трупце који би се гулили и на воловским запрегама довозили до мјеста гдје су се стругали на даске, диреке, греде, рогове и летве и то дубећим тестерама. Тај тежак посао обављала су тројица спретних стругара.

Након тога, грађа је довожена на мјесто гдје ће се кућа правити. Прво је припремљен камен за зидање подрума које су клесали мајстори дунђери. Послије тога су се слагала брвна или диреци и дизала кровна конструкција.

Градња куће тако је трајала и неколико година. Због тога су се поједини домаћини одлучивали на јефтинији начин градње.

Домаћини Никола и Средоје, који су имали и браћу Ђорђа и Илију, прије осамдесет година су у засеоку Бријег саградили кућу од седре или сиге.

„Мајдан сиге био је у Раздолинама, код воденица. Мајстори су крампама, штангама и ћускијама сјекли велике комаде седре, а онда су је по двојица тестерисали на комаде одређене величине. Слиједио је превоз на саонама до темеља будуће куће“, прича Милија Милојевић из Бијеле.



Он каже да су браћа и његови дједови брзо седром озидали зидове које су осим малтера учвршћивали и вертикалним дирецима и косницима.

„Тако је кућа релативно брзо саграђена. Седра је добар изолациони материјал и у свим просторијама је зими било топло, а љети хладније“, додаје Милојевић.

Осим ове, наследници су касније саградили већу кућу, али је ова сачувана и још би се могла употријебљавати и за становање. „У овој кући од седре рођен је стриц архимандрита Јустина Тасића. Јустинов дјед се призетио у село Мацуте, гдје је засновао породицу. Милисав, монашко име Јустин, рођен у Мацутама, двадесет година је био игуман манастира Високи Дечани, а онда Савине код Херцег Новог гдје је и умро и сахрањен“, испричао је Милојевић.

Насљедство дједова, кућу од седре, Милија је сачувао у изворном облику и како каже чуваће је за успомену. Путници који прођу путем поред ње диве се њеној љепоти.

У Бијелој су кућу од седре имали и Анђелко и Бране Тасић.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

07.12.2016 17:03

Такве куце које су правите са вертикалним и косим дирекцима су биле увјек отпорније на земљотресе и клизиста од зидани куца.

ОДГОВОРИТЕ