Kuća od sedre još odoljeva vremenu

Prije Drugog svjetskog rata većina kuća u selu Bijela kod Višegrada bile su brvnare. Podrum je bio ozidan od kamena, a sprat napravljen od stabala starih borova.

Republika Srpska 07.12.2016 | 15:54
Kuća od sedre još odoljeva vremenu
Takva gradnja bila je spora i skupa, jer je trebalo u šumi da se odsjeku najstarija stabla bora, da se isjeku testerama kladarama u trupce koji bi se gulili i na volovskim zapregama dovozili do mjesta gdje su se strugali na daske, direke, grede, rogove i letve i to dubećim testerama. Taj težak posao obavljala su trojica spretnih strugara.

Nakon toga, građa je dovožena na mjesto gdje će se kuća praviti. Prvo je pripremljen kamen za zidanje podruma koje su klesali majstori dunđeri. Poslije toga su se slagala brvna ili direci i dizala krovna konstrukcija.

Gradnja kuće tako je trajala i nekoliko godina. Zbog toga su se pojedini domaćini odlučivali na jeftiniji način gradnje.

Domaćini Nikola i Sredoje, koji su imali i braću Đorđa i Iliju, prije osamdeset godina su u zaseoku Brijeg sagradili kuću od sedre ili sige.

„Majdan sige bio je u Razdolinama, kod vodenica. Majstori su krampama, štangama i ćuskijama sjekli velike komade sedre, a onda su je po dvojica testerisali na komade određene veličine. Slijedio je prevoz na saonama do temelja buduće kuće“, priča Milija Milojević iz Bijele.On kaže da su braća i njegovi djedovi brzo sedrom ozidali zidove koje su osim maltera učvršćivali i vertikalnim direcima i kosnicima.

„Tako je kuća relativno brzo sagrađena. Sedra je dobar izolacioni materijal i u svim prostorijama je zimi bilo toplo, a ljeti hladnije“, dodaje Milojević.

Osim ove, naslednici su kasnije sagradili veću kuću, ali je ova sačuvana i još bi se mogla upotrijebljavati i za stanovanje. „U ovoj kući od sedre rođen je stric arhimandrita Justina Tasića. Justinov djed se prizetio u selo Macute, gdje je zasnovao porodicu. Milisav, monaško ime Justin, rođen u Macutama, dvadeset godina je bio iguman manastira Visoki Dečani, a onda Savine kod Herceg Novog gdje je i umro i sahranjen“, ispričao je Milojević.

Nasljedstvo djedova, kuću od sedre, Milija je sačuvao u izvornom obliku i kako kaže čuvaće je za uspomenu. Putnici koji prođu putem pored nje dive se njenoj ljepoti.

U Bijeloj su kuću od sedre imali i Anđelko i Brane Tasić.BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

07.12.2016 18:03

Takve kuce koje su pravite sa vertikalnim i kosim direkcima su bile uvjek otpornije na zemljotrese i klizista od zidani kuca.

ODGOVORITE