Због неисплаћених плата нико није кажњен

Радници у Српској су против послодаваца, који им не исплаћују плате, поднели десетине кривичних пријава, али до сада ниједан није одговарао.

Република Српска 07.12.2016 | 12:52
Због неисплаћених плата нико није кажњен
На иницијативу Савеза синдиката Републике Српске у јулу 2013. године усвојене су измене Кривичног закона Републике Српске које предвиђају да послодавци који пет месеци не исплате плату могу да буду кажњени затвором од једне до пет година.

Међутим, овај закон још нема никаквог ефекта.

Правник у Савезу синдиката Републике Српске, Горан Станковић, каже да су они, у име радника, поднели шест пријава против послодаваца и ниједна није проведена до краја.

- Ради се о већим фирмама које имају много радника. То све стане у судовима или тужилаштву. Судови су затрпани, а у тужилаштву очигледно тужбе због неисплаћених плата и доприноса сматрају мањом штетом.

Међутим штете нису незнатне, поготово по раднике, али и државу, јер ако једна фирма пет месеци не исплати плату за 100 и више радника, то је већ велика штета и за државу по основу пореза и доприноса – рекао је Станковић.

Додао је да је овај закон требало да буде упозорење послодавцима да морају поштовати права радика, да не дозволе себи да иду у затвор због тога.

- Све пријаве су биле против послодаваца у приватном сектору, још није била ниједна против директора у државним фирмама. Ти радници покушавају тужбама да наплате своја потраживања – објаснио је Станковић.

Сваки четврти радник без плате

Према анализи Савеза синдиката Републике Српске, 25,5 одсто радника не добија редовно плату. Сваки трећи запослени у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, трговини и саобраћају није примао плату на време, а сваком четвртом раднику у медијима и графичкој индустрији плата није исплаћивана на време.

У шумарству око 32 одсто радника није имало редовна примања, а у области металске индустрије и рударства 27 одсто запослених.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

приватни-јавни сектор

07.12.2016 12:59

У државним службама радници туже. Зашто то не раде и у приватном сектору? Синдикат све тужбе поднио против приватних фирми. Зашто не и против државних директора? Зато смо у оваквом стању.

ОДГОВОРИТЕ