Zbog neisplaćenih plata niko nije kažnjen

Radnici u Srpskoj su protiv poslodavaca, koji im ne isplaćuju plate, podneli desetine krivičnih prijava, ali do sada nijedan nije odgovarao.

Republika Srpska 07.12.2016 | 12:52
Zbog neisplaćenih plata niko nije kažnjen
Na inicijativu Saveza sindikata Republike Srpske u julu 2013. godine usvojene su izmene Krivičnog zakona Republike Srpske koje predviđaju da poslodavci koji pet meseci ne isplate platu mogu da budu kažnjeni zatvorom od jedne do pet godina.

Međutim, ovaj zakon još nema nikakvog efekta.

Pravnik u Savezu sindikata Republike Srpske, Goran Stanković, kaže da su oni, u ime radnika, podneli šest prijava protiv poslodavaca i nijedna nije provedena do kraja.

- Radi se o većim firmama koje imaju mnogo radnika. To sve stane u sudovima ili tužilaštvu. Sudovi su zatrpani, a u tužilaštvu očigledno tužbe zbog neisplaćenih plata i doprinosa smatraju manjom štetom.

Međutim štete nisu neznatne, pogotovo po radnike, ali i državu, jer ako jedna firma pet meseci ne isplati platu za 100 i više radnika, to je već velika šteta i za državu po osnovu poreza i doprinosa – rekao je Stanković.

Dodao je da je ovaj zakon trebalo da bude upozorenje poslodavcima da moraju poštovati prava radika, da ne dozvole sebi da idu u zatvor zbog toga.

- Sve prijave su bile protiv poslodavaca u privatnom sektoru, još nije bila nijedna protiv direktora u državnim firmama. Ti radnici pokušavaju tužbama da naplate svoja potraživanja – objasnio je Stanković.

Svaki četvrti radnik bez plate

Prema analizi Saveza sindikata Republike Srpske, 25,5 odsto radnika ne dobija redovno platu. Svaki treći zaposleni u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, trgovini i saobraćaju nije primao platu na vreme, a svakom četvrtom radniku u medijima i grafičkoj industriji plata nije isplaćivana na vreme.

U šumarstvu oko 32 odsto radnika nije imalo redovna primanja, a u oblasti metalske industrije i rudarstva 27 odsto zaposlenih.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

privatni-javni sektor

07.12.2016 12:59

U državnim službama radnici tuže. Zašto to ne rade i u privatnom sektoru? Sindikat sve tužbe podnio protiv privatnih firmi. Zašto ne i protiv državnih direktora? Zato smo u ovakvom stanju.

ODGOVORITE