Здраве навике дуговјечних људи широм свијета

Ово су здраве животне навике карактеристичне за популације широм света.

Здравље 07.12.2016 | 10:39
Здраве навике дуговјечних људи широм свијета
У сарадњи са главним истраживачима на пољу антропологије, епидемологије и исхране, писац и истраживач Ден Ботнер је идентификовао пет јединствених географских и културних региона у Европи, Азији, Латинској Америци и САД, у којима људи углавном доживе стоту и у којима је мала стопа хроничних болести.

Ово су њихове здраве животне навике:

Једите праву храну, блиску природи, с много биљака

Исхрана треба дда је базирана на махунаркама, интегралним житарицама, орасима, воћу и поврћу, са мањим количинама протеинске хране животињског порекла. На тај начин конзумира се више антиоксиданата којима се боримо против разних болести, затим више влакана и масти који чувају наше срце. Овај начин исхране је један од разлога због којег људи у “плавим зонама“ (мали региони широм света у којима људи живе зачуђујуће дуго) имају ниже стопе гојазности, срчаних болести, инфаркта, дијабетеса, деменције и рака.

Шта можете урадити: Промените однос хране у вашем тањиру. Уместо што вам је фокус на месу, а поврће само додатак, урадите обрнуто. Нека вам већину тањира чини свежа салата, житарице, а само један део нека буде за рибу или месо.

Фокусирајте се на природно кретање

Док се већина нас зноји у теретани 45 минута, пет пута недељно, становници плавих зона баве се редовним и сврсисходним активностима свакога дана, попут пешачења на посао, раде кућне послове рукама и баве се вежбама и тренинзима у којима уживају (таи чи, баштованство или играње разних игара са пријатељима).

Шта можете да урадите: Мислите о свакодневним активностима као о прилици, а не о губљењу времена.

Вежбајте контролу порција

Становници у Окинаји у Јапану вежбају филозофију једења “хара хачи бу“, која подразумева једење све док нисте 80 одсто сити. То значи да ћете јести мање, а да не бројите калорије, а и једноставно је за побољшање здравља и смањивање струка.

Шта можете да урадите: Оставите телефон или компјутер или ТВ док обедујете и усредсредите се на сваки залогај. Ово чини обедовање ритуалним и пријатнијим.

Мрежа јаке подршке

Људи који живе у плавим зонама имају јаке социјалне и породичне везе. Овај осећај припадности подстиче здраве навике, позитивно понашање и смањује стрес, који је један од главних узрочника “емотивног преједања“. Стресу изложени људи такође мало спавају, мање вежбају и пију више алкохола, што све доводи и до повећања тежине.

Шта можете да урадите: Осим што треба проводити више квалитетног времена с породицом и пријатељима, окружите се људима који деле сличне интересе и вредности, који ће вас подржавати и инспирисати.

Б 2
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар