„Шуме Српске“ лажно приказале милионе КМ

Независна спољна ревизија одбацила је већину приговора управе „Шума Републике Српске“ на нацрт ревизорског извјештаја и остала при оцјени да су „Шуме“ у 2015. години приказале добит већу за минимално 4,1 милион КМ него што она јесте, да су им краткорочне обавезе веће 20,4 милиона марака од текуће имовине, те да је управа незаконито средства за просту репродукцију трошила на побољшање ликвидности, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 07.12.2016 | 08:19
„Шуме Српске“ лажно приказале милионе КМ
ЦАПИТАЛ је недавно објавио нацрт ревизорског извјештаја „Шума РС“ за прошлу годину у којем је наведено низ нерегуларности у раду овог јавног предузећа, а сви наводи из нацрта задржани су и у коначном извјештају који је у нашем посједу.

Ревизорска кућа „Цонфида“ је „Шумама“ поново дала уздржано мишљење што је тежа оцјена чак и од негативног јер показује да им није дата на увид сва пословна документација.

Главне замјерке ревизора и у нацрту и у коначном извјештају односе се на неевидентирање милионских обавеза према општинама по основу накнаде за развој неразвијених дијелова, трошење средстава просте репродукције за поболшање текуће ликвидности, немогућност утврђивања залиха јер је попис извршен прије избора ревизора, као и на немогућност утврђивања власништва над некретнинама и опремом које су „Шуме“ исказале као своје власништво.



„Предузеће у прошлој години није евидентирало 458.495 КМ обавеза као ни законске затезне камате од 3,7 милиона КМ према општинама због чега је њихова добит исказана већом за тај износ“, наводи се у извјештају.

Марић и даље тврди да су замјерке ревиозора неосноване

Међутим, вршилац дужности директора „Шума РС“ Ристо Марић и даље тврди да су замјерке ревизора неосноване наводећи да они нису могли да утврде стварно стање с обзиром на то да су овај посао почели са пола године закашњења.

Ревизор није на вријеме почео посао с обзиром на то да је тек након жалбеног поступка „Цонфида“ изабрана за тај посао, који су „Шуме“ прије тога незаконито додијелиле „ЕФ ревизору“.

“Ревизори су требали да буде уведени у посао крајем децембра 2015. да би могли дати цјеловит извјштај, а они су тај посао почели тек у шестом мјесецу ове године. То значи да нису могли да присуствују попису залиха, да обиђу шумска газдинства и провјере просту репродукцију као и све оно на шта су ставили примједбу, а нису могли да их аргументују тако што су били на лицу мјеста, већ су то радили на основу података које су тражили од нас и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС“, рекао је Марић.

Казао је да им ревизори не признају резултате пословања на основу пописа на којем нису били присутни, као и да нису прихватили правдање просте репродукције „онако како јесте“.

„Не можете ви просту репродукцију у цјелости оспорити на основу двије контроле у којима је утврђено непотпуно извршење просте репродукције“, нагласио је Марић.

Он је додао да је за ревизију финансијских извјештаја “Шума” за ову године већ изабрана ревизорска кућа „ЕФ ревизор“ и да на тај избор нико није уложио жалбу.

Пореска управа блокирала рачун „Шума РС“

Пореска управа Републике Српске блокирала је 22. новембра рачун „Шумама“ управо због дуга према општинама.

Марић каже да им је рачун био блокиран само два дан и да је дио тог дуга плаћен.

„Они су нас блокирали по основу неизмирених обавеза из задњег квартала 2015. према општинама. Ми у пореским пријавам евидентирамо обавезу на које општине нису оствариле право, јер не немају одлуку својих органа о кориштењу тог новца“, нагласио је Марић и додао да је тренутни дуг према општинама око 11 милиона КМ али да су то обавезе настале у ранијем периоду.

Казао је и да је задовољан пословањем у овој години и да су на крају септембра „Шуме РС“ имале добит од 4,8 милиона КМ.

У „Шумама РС“ у току је процедура избора директора, а сасвим је извјесно да на том мјесту и даље остаје Марић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Корњача

07.12.2016 07:45

Тако је кад су "стручњаци" у Шумама и "стручњаци" у Пореској управи. Тражења пореске према Шумама су чиста лакрдија, а с друге стране нема ко да реагује, тако да никад неће бити усаглашено стање између ПУ и Шума!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.12.2016 08:37

Нису они такви, не би они то...откуд Вам то? Па то су све доказано поштени људи. Увећали су фонд шума, све смо богатији флором и фауном, ваздух је свуда као планински, нема ерозија због прекомјерне сјече. А кад набављају опрему гледају да буде најбоље за све нас, нико се не уградјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сутановац

07.12.2016 09:11

Оставите суме нека расту свима це бити довољно пилане се не затварају али се отварају фабрике плоцастог намјестаја.Обратите пазњу на сљункаре које раде без концесије умјесто сљунка фактурису готов бетон анема улаза цемента који немају фиктивне бетоњаре онифактурису рад масина .Ово је слуцај са рјеком Босном сто они изваде вода донесе а код сумара сто им фали то позар намири Из Босне сто се извади Модрица и Добој били би најразвијене опстине у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

07.12.2016 09:21

Сосијалисти се у шумама не питају ништа.Надзорни одбор и постављање дирекора контролише снсд.Прије ових избора су запослили неколико стотина људи из снсд-а и од 1. децембра их послали кући!Милиони се краду на прекласирању и количини шумских трупаца!У западној крајини најбољу робу мора да добије Милан Ковач- бивши посланик и садашњи начелник Шипова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи два змаја имају

07.12.2016 09:30

Није им довољан један змај него имају два

Name

добро и ...

07.12.2016 09:24

Хоце ли неко одговарати за те малверзације и нелегалне поступке, или це се све заврсити само на констатацији да су утврдјене неправилности. Ја се не сјецам да је икад ико одговарао за несто слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

07.12.2016 09:24

СНСД је лажан па тиме и све оно сто ради и приказује.Ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

07.12.2016 09:47

Ристо Марић??? Па кад се појави, видиш да је лопов, а тек ко га зна. И сви прије њега су такви....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде све у 3 лијепе

07.12.2016 10:29

Сви ови заједно су мала маца колико је Јанко Голијан уништио Хан Пијесак и ШГ Височник. Посјекао је дрвин сортимената за 1 годину, што је требало да се посјече за минимум 10 година. Испред његове пилане има више грађе него на било ком стоваришту ШГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИЦИ КОСМОСА

07.12.2016 11:05

ЕВО ПОЗИВАМО БН ТВ ДА ДОДЈУ И НАПРАВЕ РЕПОРТАЗУ У КОСМОСУ Б.ЛУКА. НАИМЕ, НА БАЊАЛУЦКОМ СУДУ ПРЕДСТАВНИК ВЛАДЕ РС ЈЕ ОДУСТАО ОД ПРВОБИТННОГ ЗАХТИЈЕВА ЗА РЕКОНСТРУИСАЊЕ КОСМОСА.ИАКО СЕ ТО ЈАВНО ПОТЕНЦИРАЛО У СРЕДСТВИМА ИНФОРМИСАЊА,А НАПРИЈЕДЛОГ МИНИСТРА ДЈОКИЦ ПЕТРА И ЊЕГОВОГ ПУЛЕНА ДИРЕКТОРА КОСМОСА ВИЈЕСТИЦЕ.ИРБ ЈЕ КРЕДИТИРАО КОСМОС СА ДВА МИЛИОНА МАРАКА КОЈИ СУ НЕСТАЛИ НА ЦУДАН НАЦИН .ДУГ КОСМОСА ПОД ВОДСТВОМ ГОСПОДИНА ВИЈЕСТИЦЕ СЕ СА ПЕТ МИЛИОНА ПОПЕО НА ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА УЗ ЊЕГОВО ЛАЗНО ОБЕЦАЊЕ РАДНИЦИМА ДА ЦЕ ОН СВЕ СРЕДИТИ.ТАКО ЈЕ СРЕДИО И ФИРМУ НИКОЛУ ТЕСЛУ И СВЕ ДРУГЕ ГДЈЕ ЈЕ БИО.НОВАЦ ИЗ СУДАНА СЕ НОСИО И ПРЕНОСИО У ТОРБАМА И ДИЈЕЛИО ИНКОГНИТО ,ИАКО ЊЕВОЈНА САРАДЊА СА СУДАНОМ ЗАБРАЊЕНА . РАДНИЦИ СУ ПОВУКЛИ ПРАВОСНАЗНЕ ПРЕСУДЕ ПРОТИВ КОСМОСА НА УЦИЈЕЊИВАЊЕ ГОС,ВИЈЕСТИЦЕ.САД СЕ СПРЕМА СТЕЦАЈ .ОЦИГЛЕДНО ДА ЈЕ СТАЗА ЗА КУПОВИНУ И РАСПАРЦАВАЊЕ КОСМОСА ВЕЦ ДОГОВОРЕНА И ПРИЈЕ.МОЛИМО ВАС ДА ИЗВИЈЕСТИТЕ ЈАВНОСТ О КРИМИНАЛНИМ РАДЊАМА У КОСМОСУ.ДО САМО ПРЕ НЕКОЛИКО ДАНА ИСЛО СЕ У ЈАВНОСТ СА ИНФОРМАЦИЈОМ ДА ЈЕ ПОЉСКА ДЕЛЕГАЦИЈА БИЛА У КОСМОСУ И ДА ЈЕ ДОГОВОРЕНА САРАДЊА У ВЕЗИ СКЛАПАЊА ТРАКТОРА,А НАКОН ПАР ДАНА ВЛАДА И МИНИСТАРСТВО НИЈЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНО ЗА ТО. ПОМОЗИТЕ БАР ДА НЕКО ЦУЈЕ. РАДНИЦИ КОСМОСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Детонатор

07.12.2016 11:36

Коалициони плијен је Космос.

Name

Бањалуцанин

07.12.2016 11:12

Вратите се коју годину уназад па погледајте ста је Сумама РС оставио Недјо Илиц..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

07.12.2016 11:15

Све це то опрат "Српске воде"

ОДГОВОРИТЕ