„Šume Srpske“ lažno prikazale milione KM

Nezavisna spoljna revizija odbacila je većinu prigovora uprave „Šuma Republike Srpske“ na nacrt revizorskog izvještaja i ostala pri ocjeni da su „Šume“ u 2015. godini prikazale dobit veću za minimalno 4,1 milion KM nego što ona jeste, da su im kratkoročne obaveze veće 20,4 miliona maraka od tekuće imovine, te da je uprava nezakonito sredstva za prostu reprodukciju trošila na poboljšanje likvidnosti, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 07.12.2016 | 08:19
„Šume Srpske“ lažno prikazale milione KM
CAPITAL je nedavno objavio nacrt revizorskog izvještaja „Šuma RS“ za prošlu godinu u kojem je navedeno niz neregularnosti u radu ovog javnog preduzeća, a svi navodi iz nacrta zadržani su i u konačnom izvještaju koji je u našem posjedu.

Revizorska kuća „Confida“ je „Šumama“ ponovo dala uzdržano mišljenje što je teža ocjena čak i od negativnog jer pokazuje da im nije data na uvid sva poslovna dokumentacija.

Glavne zamjerke revizora i u nacrtu i u konačnom izvještaju odnose se na neevidentiranje milionskih obaveza prema opštinama po osnovu naknade za razvoj nerazvijenih dijelova, trošenje sredstava proste reprodukcije za pobolšanje tekuće likvidnosti, nemogućnost utvrđivanja zaliha jer je popis izvršen prije izbora revizora, kao i na nemogućnost utvrđivanja vlasništva nad nekretninama i opremom koje su „Šume“ iskazale kao svoje vlasništvo.



„Preduzeće u prošloj godini nije evidentiralo 458.495 KM obaveza kao ni zakonske zatezne kamate od 3,7 miliona KM prema opštinama zbog čega je njihova dobit iskazana većom za taj iznos“, navodi se u izvještaju.

Marić i dalje tvrdi da su zamjerke reviozora neosnovane

Međutim, vršilac dužnosti direktora „Šuma RS“ Risto Marić i dalje tvrdi da su zamjerke revizora neosnovane navodeći da oni nisu mogli da utvrde stvarno stanje s obzirom na to da su ovaj posao počeli sa pola godine zakašnjenja.

Revizor nije na vrijeme počeo posao s obzirom na to da je tek nakon žalbenog postupka „Confida“ izabrana za taj posao, koji su „Šume“ prije toga nezakonito dodijelile „EF revizoru“.

“Revizori su trebali da bude uvedeni u posao krajem decembra 2015. da bi mogli dati cjelovit izvjštaj, a oni su taj posao počeli tek u šestom mjesecu ove godine. To znači da nisu mogli da prisustvuju popisu zaliha, da obiđu šumska gazdinstva i provjere prostu reprodukciju kao i sve ono na šta su stavili primjedbu, a nisu mogli da ih argumentuju tako što su bili na licu mjesta, već su to radili na osnovu podataka koje su tražili od nas i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS“, rekao je Marić.

Kazao je da im revizori ne priznaju rezultate poslovanja na osnovu popisa na kojem nisu bili prisutni, kao i da nisu prihvatili pravdanje proste reprodukcije „onako kako jeste“.

„Ne možete vi prostu reprodukciju u cjelosti osporiti na osnovu dvije kontrole u kojima je utvrđeno nepotpuno izvršenje proste reprodukcije“, naglasio je Marić.

On je dodao da je za reviziju finansijskih izvještaja “Šuma” za ovu godine već izabrana revizorska kuća „EF revizor“ i da na taj izbor niko nije uložio žalbu.

Poreska uprava blokirala račun „Šuma RS“

Poreska uprava Republike Srpske blokirala je 22. novembra račun „Šumama“ upravo zbog duga prema opštinama.

Marić kaže da im je račun bio blokiran samo dva dan i da je dio tog duga plaćen.

„Oni su nas blokirali po osnovu neizmirenih obaveza iz zadnjeg kvartala 2015. prema opštinama. Mi u poreskim prijavam evidentiramo obavezu na koje opštine nisu ostvarile pravo, jer ne nemaju odluku svojih organa o korištenju tog novca“, naglasio je Marić i dodao da je trenutni dug prema opštinama oko 11 miliona KM ali da su to obaveze nastale u ranijem periodu.

Kazao je i da je zadovoljan poslovanjem u ovoj godini i da su na kraju septembra „Šume RS“ imale dobit od 4,8 miliona KM.

U „Šumama RS“ u toku je procedura izbora direktora, a sasvim je izvjesno da na tom mjestu i dalje ostaje Marić.

(Capital.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kornjača

07.12.2016 07:45

Tako je kad su "stručnjaci" u Šumama i "stručnjaci" u Poreskoj upravi. Traženja poreske prema Šumama su čista lakrdija, a s druge strane nema ko da reaguje, tako da nikad neće biti usaglašeno stanje između PU i Šuma!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.12.2016 08:37

Nisu oni takvi, ne bi oni to...otkud Vam to? Pa to su sve dokazano pošteni ljudi. Uvećali su fond šuma, sve smo bogatiji florom i faunom, vazduh je svuda kao planinski, nema erozija zbog prekomjerne sječe. A kad nabavljaju opremu gledaju da bude najbolje za sve nas, niko se ne ugradjuje.

ODGOVORITE
Name

sutanovac

07.12.2016 09:11

Ostavite sume neka rastu svima ce biti dovoljno pilane se ne zatvaraju ali se otvaraju fabrike plocastog namjestaja.Obratite paznju na sljunkare koje rade bez koncesije umjesto sljunka fakturisu gotov beton anema ulaza cementa koji nemaju fiktivne betonjare onifakturisu rad masina .Ovo je slucaj sa rjekom Bosnom sto oni izvade voda donese a kod sumara sto im fali to pozar namiri Iz Bosne sto se izvadi Modrica i Doboj bili bi najrazvijene opstine u RS

ODGOVORITE
Name

P

07.12.2016 09:21

Sosijalisti se u šumama ne pitaju ništa.Nadzorni odbor i postavljanje direkora kontroliše snsd.Prije ovih izbora su zaposlili nekoliko stotina ljudi iz snsd-a i od 1. decembra ih poslali kući!Milioni se kradu na preklasiranju i količini šumskih trupaca!U zapadnoj krajini najbolju robu mora da dobije Milan Kovač- bivši poslanik i sadašnji načelnik Šipova!

ODGOVORITE
Name

Znači dva zmaja imaju

07.12.2016 09:30

Nije im dovoljan jedan zmaj nego imaju dva

Name

dobro i ...

07.12.2016 09:24

Hoce li neko odgovarati za te malverzacije i nelegalne postupke, ili ce se sve zavrsiti samo na konstataciji da su utvrdjene nepravilnosti. Ja se ne sjecam da je ikad iko odgovarao za nesto slicno.

ODGOVORITE
Name

Olja

07.12.2016 09:24

SNSD je lažan pa time i sve ono sto radi i prikazuje.Nista novo.

ODGOVORITE
Name

Vanja

07.12.2016 09:47

Risto Marić??? Pa kad se pojavi, vidiš da je lopov, a tek ko ga zna. I svi prije njega su takvi....

ODGOVORITE
Name

Ode sve u 3 lijepe

07.12.2016 10:29

Svi ovi zajedno su mala maca koliko je Janko Golijan uništio Han Pijesak i ŠG Visočnik. Posjekao je drvin sortimenata za 1 godinu, što je trebalo da se posječe za minimum 10 godina. Ispred njegove pilane ima više građe nego na bilo kom stovarištu ŠG.

ODGOVORITE
Name

RADNICI KOSMOSA

07.12.2016 11:05

EVO POZIVAMO BN TV DA DODJU I NAPRAVE REPORTAZU U KOSMOSU B.LUKA. NAIME, NA BANJALUCKOM SUDU PREDSTAVNIK VLADE RS JE ODUSTAO OD PRVOBITNNOG ZAHTIJEVA ZA REKONSTRUISANJE KOSMOSA.IAKO SE TO JAVNO POTENCIRALO U SREDSTVIMA INFORMISANJA,A NAPRIJEDLOG MINISTRA DJOKIC PETRA I NJEGOVOG PULENA DIREKTORA KOSMOSA VIJESTICE.IRB JE KREDITIRAO KOSMOS SA DVA MILIONA MARAKA KOJI SU NESTALI NA CUDAN NACIN .DUG KOSMOSA POD VODSTVOM GOSPODINA VIJESTICE SE SA PET MILIONA POPEO NA TRIDESET MILIONA UZ NJEGOVO LAZNO OBECANJE RADNICIMA DA CE ON SVE SREDITI.TAKO JE SREDIO I FIRMU NIKOLU TESLU I SVE DRUGE GDJE JE BIO.NOVAC IZ SUDANA SE NOSIO I PRENOSIO U TORBAMA I DIJELIO INKOGNITO ,IAKO NJEVOJNA SARADNJA SA SUDANOM ZABRANJENA . RADNICI SU POVUKLI PRAVOSNAZNE PRESUDE PROTIV KOSMOSA NA UCIJENJIVANJE GOS,VIJESTICE.SAD SE SPREMA STECAJ .OCIGLEDNO DA JE STAZA ZA KUPOVINU I RASPARCAVANJE KOSMOSA VEC DOGOVORENA I PRIJE.MOLIMO VAS DA IZVIJESTITE JAVNOST O KRIMINALNIM RADNJAMA U KOSMOSU.DO SAMO PRE NEKOLIKO DANA ISLO SE U JAVNOST SA INFORMACIJOM DA JE POLJSKA DELEGACIJA BILA U KOSMOSU I DA JE DOGOVORENA SARADNJA U VEZI SKLAPANJA TRAKTORA,A NAKON PAR DANA VLADA I MINISTARSTVO NIJE ZAINTERESIRANO ZA TO. POMOZITE BAR DA NEKO CUJE. RADNICI KOSMOSA.

ODGOVORITE
Name

Detonator

07.12.2016 11:36

Koalicioni plijen je Kosmos.

Name

Banjalucanin

07.12.2016 11:12

Vratite se koju godinu unazad pa pogledajte sta je Sumama RS ostavio Nedjo Ilic..

ODGOVORITE
Name

Realan

07.12.2016 11:15

Sve ce to oprat "Srpske vode"

ODGOVORITE