Где ће Нову годину чекати политичари из БиХ

Новогодишњу ноћ већина бх. политичара провешће без претераног гламура, у кругу својих најближих људи.

Босна и Херцеговина 06.12.2016 | 08:40
Где ће Нову годину чекати политичари из БиХ
Питали смо их шта је то што сматрају да се у БиХ током 2016. године догодило позитивно, а шта негативно, те шта желе БиХ у 2017. години.

Мектић у Прњавору



Нову годину ћу дочекати кући у Прњавору са породицом - казао је Мектић.

Додао је да је мало тога позитивног урађено у нашој земљи током 2016. године.

- Не могу ничег позитивног ни да се сетим. Добрим делом смо стагнирали, компликовали ситуацију, и нисмо направили нешто значајно када су у питању политички односи. Једино позитивно је то што смо предали апликацију за чланство у Европској унији и што ћемо добити кандидатска питања за интеграцију у Европску унију. Ако будемо довољно паметни и опредјељени, можда крајем идуће године можемо добити и статус кандидата, те отворити нека преговарачка поглавља. То је нешто добро што се догађа, а на осталим пољима мислим да нисмо постигли неки напредак по питању економије, економског развоја, побољшања стандарда грађана, побољшања довођења страних инвестиција, те отварања нових радних места - истиче Мектић за Аваз.

Према његовим речима, поразна је ствар и да све више и више младих људи одлази из БиХ и да постајемо земља стараца.

- Ако не будемо прекинули тај тренд, не видим неку перспективу, можемо доћи у лошу ситуацију. У 2017. години волио бих да се догоди да добијемо статус кандидата, што мање конфликата унутар БиХ, што више међусобног поверења и разумијевања, да створимо перцепцију да је овде могуће остати, опстати и нормално живети - казао је Мектић.

Мајкићева с породицом



Душанка Мајкић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ и једна од истакнутијих чланица СНСД је рекла да ће бити код куће.

- Много времена проводим на путу јер имам ангажман на различитим странама, тако да сам пожелела бити кући и Нову годину дочекати кући са породицом - казала је Мајкић.

Истиче да, када би требала издвојити шта је то било позитивно у 2016. години у БиХ, морала би добро размислити и помучити се да би то пронашла.

- Само доношење Реформске агенде која је била светло на крају тунела је још увек више хипотетичка ствар него што је ту стварног ангажовања бх. политичара. Мислила сам да ће то да се схвати тако да ће ентитети и институције БиХ бити окренути у том смјеру. Међутим, када се гледа Парламент, ту се не дешавају посебне ствари. Већина земаља које су прошле тај пут, Парламент је био кључни носилац активности, свакако и извршна власт, али све се рефлектовало на Парламенту. То се данас не може видети на Парламенту БиХ - казала је Мајкићева.

Према мишљењу Мајкић у 2017. години много ствари би се требало променити.

Османовић ће можда на концерт



- Нову годину ћу као и обично дочекати у кругу породице код куће у Теслићу. Ако, пак не одем у Теслић онда ћу бити на Тргу Босне и Херцеговине с нашим грађанима и Дином Мерлином - казао је Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ.

И за Османовића позитивна ствар која се догодила у 2016. години је подношење апликације БиХ према ЕУ и добијање упитника који убрзава процес пута ка чланству БиХ у ЕУ.

- Нисам задовољан процесима БиХ на плану економског јачања, стварања нових привредних субјеката, страних инвестицаја. Сматрам да се на тим пољима могло више урадити. Оно што је пријеко потребно БиХ су веће стране инвестиције усмерене на отварање нових радних места, те запошљавање великог броја незапослених у БиХ. У 2017. години желим да БиХ успостави такав један политички амбијент који би био привлачан и домаћим и страним инвеститорима за улагање у БиХ, а све у циљу да смањимо број незапослених - казао је Османовић.

Пандуревић: Још ми је рано да размишљам



- Долази нам ‘свети јануар’ и то је време када ја нигдје не идем из БиХ. Прошетам до планине Јахорине, неколико дана се одморим и то је то. Но, где ћу тачно бити за Нову годину још не знам јер је сувише рано и не размишљам о томе - казала је Алексадра Пандуревић, посланик СДС у Парламентарној скупштини БиХ.

Према њеним речима, у 2016. години задовољна је тим што је откочен европски пут БиХ и што је у овој години урађено много на том плану.

- Негативно је то што и даље не постоји минимум воље у овој земљи да се коначно обрачунамо с криминалом и с корупцијом, да у БиХ почне боље да се живи, те да почнемо да доводимо инвеститоре. Дакле, упркос откоченом европском путу још увек смо бесперспективно друштво - казала је она.

Кришто затечена питањем



Посланицу ХДЗ-а БиХ у Парламенту БиХ Борјану Кришто затекли смо питањем о 2016. години, јер о томе, како каже, до сада уопште није ни размишљала.

- Могу је, хвала Богу, памтити по томе да ме је здравље добро служило. Међутим, није се десило ништа посебно лијепо никоме, па ни мени у тој 2016. години у смислу неких кретања и односа у БиХ. Волела бих да је уистину памтим по неким стварима, неким искорацима у политичком и институционалном смислу, по изградњи некаквог поверења, али, ево, једноставно обележили су је локални избори и све оно што се веже за некакву кампању и причу, највише по некаквим стварима које нису добре - рекла нам је Кришто.

Истиче како дочек нове године никада није сматрала "најлуђом ноћи", јер јој је она као и све друге.

- Апсолутно још не размишљам о томе. Била сам сваке године код куће у кругу своје породице и тако се осећам најлепше, тако да нисам ни сада размишљала. То ми је један дан као и сви други - истакла је Кришто.

Од 2017. године очекује добро здравље, пуно мира и благостања свима.

Црнадак: Јахорина или Бањалука?



- У протеклој години на пословном плану задовољан сам што смо направили неколико ствари на европском путу, предали апликацију која је у септембру прихваћена и до краја године ће почети процес испуњавања упитника Европске комисије. Нисам задовољан општим политичким амбијентом који се покварио у односу на како смо кренули и то је уједно и моја жеља на пословном плану за 2017. годину, да дође до једног повратка поверења и међусобног уважавања које смо имали на почетку јер ће то донијети боље резултате, казао је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

Када је у питању његов приватни живот, како каже, волео би да у 2017. години има више времена за породицу и кћерке.

- Али овај посао је такав да сам већину времена на путу и очигледно то ће тако бити док обављам посао министра - рекао је Црнадак.

Нову годину ће дочекати с породицом у БиХ, и то или на Јахорини или Бањалуци.

Шаровић без плана



Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ истиче да је 2016. година за њега била изузетно радна.

- На приватном плану била је просечна и не бих је ништа посебно издвајао - казао нам је Шаровић, додавши како за Нову годину за сада нема никакав посебан план.

(Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сташа Кошарац

06.12.2016 08:12

Ја ћу у Лакташе да видим са шефом што сам смакнут!Нико ме више ништа не пита,а и ракија слабо иде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

06.12.2016 10:32

хахаххаха

Name

прц

06.12.2016 09:10

ХА-ХА-ХА ! Супер коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја Велицанствени

06.12.2016 09:21

Ја цу у Кину за нову годину,топлија је од Русије у ово доба године..просли пут сам славијо у Русији и назебо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви негативни људи

06.12.2016 09:56

Кад буду сви ови људи позитивније размисљали мозда се несто позитивно крене десавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који петљанци...

06.12.2016 09:57

Када их човјек слуша како лијепо говоре, помислио би да, боже ме опрости, покојни Павле прича. Видјет ћемо ми на хиљаде "сликица" које ће осванути послије нове године (као и до сада), како сви "јадни" славите "у кућама с породицама". Могли би какву кладионицу преко БН-а покренути, који лопов ће више Вискија посркати у најскупљим ресторанима. Не од народних пара, недо бог, они само троше "донације" од ММФ-а, народне не дирају. :-) :-) :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

06.12.2016 13:44

Савез за промјене је резервисао хотел на Јахирини а домаћин је Пандуревицка

Name

за нову

07.12.2016 18:27

Доду Баку и Цову за нову на јахорину на скијање на зицару у корпу и угасити моторе.

ОДГОВОРИТЕ