Караџића одбрана поднијела жалбу на првостепену пресуду

Одбрана првог предсједника Републике Српске Радована Караџића поднијела је данас жалбу на пресуду којом га је Хашки трибунал прогласио кривим за геноцид и прогон цивилног становништва и осудио на 40 година затвора, потврдио је Срни адвокат Горан Петронијевић.

Република Српска 05.12.2016 | 18:56
Караџића одбрана поднијела жалбу на првостепену пресуду
"Жалили смо се по свим оним тачкама, где смо имали право да се жалимо", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да ће о детаљима жалбе моћи да разговара након што одбрана добије и прочита жалбу хашког тужилаштва и припреми одговор на њу, али и након што, евентуално, добије одговор тужилаштва на жалбу одбране.

Медији преносе да се у жалби одбране наводи да је процес који је вођен против Караџића био мањкав и да је зато пресуда неправична, као и да се, када је ријеч о пресуди за Сребреницу "осуда за тако озбиљан злочин никада није заснивала на тако климавим темељима".

У жалби се наводи укупно 48 суштинских и процедуралних грешака које је начинило расправно вијеће које је Караџићу изрекло пресуду.

Одбрана наводи да је "несигуран, неоснован и нетачан" закључак да је Караџић учествовао у погубљењу заробљених муслимана који су судије извеле из једног шифрованог телефонског разговора.

У дијелу пресуде којом је проглашен кривим за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, Караџић тврди да је расправно вијеће "занемарило многа његова наређења да се спријечи отварање ватре на цивиле".

У жалби се наводи да су судије погрешно примјениле принципе разликовања мете и пропорционалности ватре тако што су гранатирање посматрали из перспективе војног команданта, а игнорисали извјештаје стручњака УН о експлозијама на Маркалама.

Када је ријеч о дијелу пресуде којом је Караџић оглашен кривим за прогон муслимана и Хрвата у 20 босанско-херцеговачких општина, у жалби се истиче да је расправно вијеће ван контекста протумачило његове изјаве којим се залагао за политичку аутономију за Србе.

У жалби се наводи да су судије погрешно закључиле да је Караџић заговарао хомогену државу из које би муслимани и Хрвати требало да буду протјерани.

Одбрана је истакла да је расправно вијеће притом примјенило теорију удруженог злочиначког подухвата од које су се сада већ одрекли других међународни судови и трибунали и Врховни суд Велике Британије.

Жалба има укупно 26 основа којим се оспорава правичност суђења због тога што је, између осталог, Тужилаштво непрекидно кршило обавезу да Караџићу правовремено објелодани све доказе у његову корист.

Трибунал је, како одбрана оцјењује у жалби, на Караџића пребацио терет да докаже своју невиност тиме што је усвојио више од 2.000 пресуђених чињеница из ранијих процеса и у доказе усвојио писане изјаве 148 свједока оптужбе.

У жалби се наводи да је Хашки трибунал оштетио Караџића тиме што је одбио његов захтјев да себе заступа и док сам свједочи, односно да свој исказ да у облику приче непрекидане питањима.

Одбрана истиче да судије нису имале исти однос према Караџићу као према хашком Тужилаштву, када су одбиле да неке свједоке обавежу да свједоче или да доставе писане изјаве.

Тужилаштво има рок до 28. фебруара да одговори на Караџићеву жалбу, а одбрана ће у истом року одговорити на жалбу тужилаца на дио пресуде, којом је први предсједник Републике Српске ослобођен оптужбе за геноцид у седам општина ван Сребренице.

Правоснажна пресуда Караџићу, према најавама, требало би да буде изречена током 2018. године.

Трибунал је првопстепеном пресудом, изреченом 24. марта, осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата, терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Врс

05.12.2016 18:19

Једва чекам да га пусте да борцима да обећану шуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

05.12.2016 19:02

Значи никад

Name

сарајлија

05.12.2016 19:33

Пустиће га да се брани са слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млатко Радиц

05.12.2016 20:02

Смањит це му казну на 60 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

06.12.2016 09:44

Ето тко је створио рат и крвопролиће укопо је мржњу која нам сад расте сваки дан и неки би га још за то наградили ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.босњаТКО

06.12.2016 11:28

Среца па је било оваквих људи деведесетих,инаце би ви остварили своје снове ,напунили јаме Србима а ове просторе етицки оцистили од нас Срба. Зиви примјери васег плана су Хрватска и етинтет федерација