Karadžića odbrana podnijela žalbu na prvostepenu presudu

Odbrana prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića podnijela je danas žalbu na presudu kojom ga je Haški tribunal proglasio krivim za genocid i progon civilnog stanovništva i osudio na 40 godina zatvora, potvrdio je Srni advokat Goran Petronijević.

Republika Srpska 05.12.2016 | 18:56
Karadžića odbrana podnijela žalbu na prvostepenu presudu
"Žalili smo se po svim onim tačkama, gde smo imali pravo da se žalimo", rekao je Petronijević.

On je istakao da će o detaljima žalbe moći da razgovara nakon što odbrana dobije i pročita žalbu haškog tužilaštva i pripremi odgovor na nju, ali i nakon što, eventualno, dobije odgovor tužilaštva na žalbu odbrane.

Mediji prenose da se u žalbi odbrane navodi da je proces koji je vođen protiv Karadžića bio manjkav i da je zato presuda nepravična, kao i da se, kada je riječ o presudi za Srebrenicu "osuda za tako ozbiljan zločin nikada nije zasnivala na tako klimavim temeljima".

U žalbi se navodi ukupno 48 suštinskih i proceduralnih grešaka koje je načinilo raspravno vijeće koje je Karadžiću izreklo presudu.

Odbrana navodi da je "nesiguran, neosnovan i netačan" zaključak da je Karadžić učestvovao u pogubljenju zarobljenih muslimana koji su sudije izvele iz jednog šifrovanog telefonskog razgovora.

U dijelu presude kojom je proglašen krivim za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, Karadžić tvrdi da je raspravno vijeće "zanemarilo mnoga njegova naređenja da se spriječi otvaranje vatre na civile".

U žalbi se navodi da su sudije pogrešno primjenile principe razlikovanja mete i proporcionalnosti vatre tako što su granatiranje posmatrali iz perspektive vojnog komandanta, a ignorisali izvještaje stručnjaka UN o eksplozijama na Markalama.

Kada je riječ o dijelu presude kojom je Karadžić oglašen krivim za progon muslimana i Hrvata u 20 bosansko-hercegovačkih opština, u žalbi se ističe da je raspravno vijeće van konteksta protumačilo njegove izjave kojim se zalagao za političku autonomiju za Srbe.

U žalbi se navodi da su sudije pogrešno zaključile da je Karadžić zagovarao homogenu državu iz koje bi muslimani i Hrvati trebalo da budu protjerani.

Odbrana je istakla da je raspravno vijeće pritom primjenilo teoriju udruženog zločinačkog poduhvata od koje su se sada već odrekli drugih međunarodni sudovi i tribunali i Vrhovni sud Velike Britanije.

Žalba ima ukupno 26 osnova kojim se osporava pravičnost suđenja zbog toga što je, između ostalog, Tužilaštvo neprekidno kršilo obavezu da Karadžiću pravovremeno objelodani sve dokaze u njegovu korist.

Tribunal je, kako odbrana ocjenjuje u žalbi, na Karadžića prebacio teret da dokaže svoju nevinost time što je usvojio više od 2.000 presuđenih činjenica iz ranijih procesa i u dokaze usvojio pisane izjave 148 svjedoka optužbe.

U žalbi se navodi da je Haški tribunal oštetio Karadžića time što je odbio njegov zahtjev da sebe zastupa i dok sam svjedoči, odnosno da svoj iskaz da u obliku priče neprekidane pitanjima.

Odbrana ističe da sudije nisu imale isti odnos prema Karadžiću kao prema haškom Tužilaštvu, kada su odbile da neke svjedoke obavežu da svjedoče ili da dostave pisane izjave.

Tužilaštvo ima rok do 28. februara da odgovori na Karadžićevu žalbu, a odbrana će u istom roku odgovoriti na žalbu tužilaca na dio presude, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske oslobođen optužbe za genocid u sedam opština van Srebrenice.

Pravosnažna presuda Karadžiću, prema najavama, trebalo bi da bude izrečena tokom 2018. godine.

Tribunal je prvopstepenom presudom, izrečenom 24. marta, osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vrs

05.12.2016 18:19

Jedva čekam da ga puste da borcima da obećanu šumu.

ODGOVORITE
Name

Bl

05.12.2016 19:02

Znači nikad

Name

sarajlija

05.12.2016 19:33

Pustiće ga da se brani sa slobode.

ODGOVORITE
Name

Mlatko Radic

05.12.2016 20:02

Smanjit ce mu kaznu na 60 godina.

ODGOVORITE
Name

Crni

06.12.2016 09:44

Eto tko je stvorio rat i krvoproliće ukopo je mržnju koja nam sad raste svaki dan i neki bi ga još za to nagradili ??

ODGOVORITE
Name

re.bosnjaTKO

06.12.2016 11:28

Sreca pa je bilo ovakvih ljudi devedesetih,inace bi vi ostvarili svoje snove ,napunili jame Srbima a ove prostore eticki ocistili od nas Srba. Zivi primjeri vaseg plana su Hrvatska i etintet federacija