Недовољна заштита особа са инвалидитетом

БиХ је прије 10 година потписала УН конвенцију о заштити права особа са инвалидитетом, али у пракси нису направљени видљиви помаци, речено је данас у Сарајеву на тематској сједници посвећеној Међународном дану особа са инвалидитетом.

Босна и Херцеговина 05.12.2016 | 18:30
Недовољна заштита особа са инвалидитетом
Конвенција Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом у БиХ се не примјењује на прави начин, а препоруке из Конвенције на терену нису заживјеле, прије свега када се ради о уклањању комуникационих и архитектонских препрека, те о питању запошљавања, сматрају у Удружењима која окупљају инвалидне особе.

У БиХ постоји квалитетан правни оквир и стратешка документа на свим нивоима власти о правима и заштити лица са инвалидитетом, али се у пракси закони не проводе. Проблем су као и обично финасије, односно недостатак буџетских средстава.

"Проблем је прије свега социјална и здравствена заштита, те питања рехабилитације и образовања лица са инвалидитетом. Ова питања уврштена су у планове ентитетских влада за наредне четири године, али је основни проблем недостатак новца", истиче Семиха Боровац, министар за људска права у Савјету министара БиХ.

Проблем у БиХ поредставља и неравноправност, прије свега финансијска, када су у питању издвајања за ратне војне инвалиде у односу на остале особе са инвалидитетом.

Да заштита особа са инвалидитетом у БиХ није на задовољавајућем нивоу, констатовано је и у Извјштају Европске комисије о напретку БиХ.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар