Nedovoljna zaštita osoba sa invaliditetom

BiH je prije 10 godina potpisala UN konvenciju o zaštiti prava osoba sa invaliditetom, ali u praksi nisu napravljeni vidljivi pomaci, rečeno je danas u Sarajevu na tematskoj sjednici posvećenoj Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom.

Bosna i Hercegovina 05.12.2016 | 18:30
Nedovoljna zaštita osoba sa invaliditetom
Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom u BiH se ne primjenjuje na pravi način, a preporuke iz Konvencije na terenu nisu zaživjele, prije svega kada se radi o uklanjanju komunikacionih i arhitektonskih prepreka, te o pitanju zapošljavanja, smatraju u Udruženjima koja okupljaju invalidne osobe.

U BiH postoji kvalitetan pravni okvir i strateška dokumenta na svim nivoima vlasti o pravima i zaštiti lica sa invaliditetom, ali se u praksi zakoni ne provode. Problem su kao i obično finasije, odnosno nedostatak budžetskih sredstava.

"Problem je prije svega socijalna i zdravstvena zaštita, te pitanja rehabilitacije i obrazovanja lica sa invaliditetom. Ova pitanja uvrštena su u planove entitetskih vlada za naredne četiri godine, ali je osnovni problem nedostatak novca", ističe Semiha Borovac, ministar za ljudska prava u Savjetu ministara BiH.

Problem u BiH poredstavlja i neravnopravnost, prije svega finansijska, kada su u pitanju izdvajanja za ratne vojne invalide u odnosu na ostale osobe sa invaliditetom.

Da zaštita osoba sa invaliditetom u BiH nije na zadovoljavajućem nivou, konstatovano je i u Izvjštaju Evropske komisije o napretku BiH.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar