Гуровићеве велике муке пред ЕП...!

Симанића не пушта Звезда, туга због Аранитовића, „Американци“ немају дозволу... Тројица интересантних момака добила накнадни позив. И поред проблема, у репрезентацији и даље влада оптимизам и сви се надају бар пројектованом пласману, односно пласману на Светско првенство у Каиру следеће године.

Кошарка 06.12.2016 | 20:30
Гуровићеве велике муке пред ЕП...!
Само три дана пошто је објавио списак кандидата за Европско првенство у турском Самсуну (16-22. децембар), селектор јуниорске кошаркашке репрезентације Србије Милан Гуровић принуђен је да направи три велике промене у саставу. Како сазнаје МОЗЗАРТ Спорт, на списак су придодата тројица нових играча, а исти број њих вероватно ће бити изостављен.

На континентално првенство, одложено летос због ванредне ситуације у Турској, селектор екипе узраста до 18 година на првенство готово извесно неће моћи да поведе можда и најважнију кајлу - Боришу Симанића. Стање није нимало једноставно. Кошаркашком савезу Србије уручен је допис где се образлаже који су играчи из система Црвене звезде слободни да се појаве на припремама. Име Борише Симанића није се нашло на датој листи.

"Истина је, добили смо поменути допис. Свима нама који пратимо кошаркашка дешавања јасно нам је да је Бориша Симанић део Црвене звезде и њен саставни део. Притом, клуб у овом тренутку има проблем да састави ростер за утакмице. Разумемо апсолутно људе из Црвене звезде", каже за наш сајт Владимир Кузмановић, директор млађих селекција у КСС. 

Међутим, трачак наде остаје да би ствари могле да се промене. Тачније, после утакмице између Црвене звезде и ФМП селектор Гуровић требало би да обави још један разговор са челницима црвено-белих, после чега ће дефинитивно бити јасна судбина једног од најталентованијих играча ове генерације Србије. 

Позиву у национални тим дефинитивно не могу да се одазову Александар Аранитовић иДанило Петровић. Таман што се опоравио од тешке повреде предњих укрштених лигамената момак који је прошлу сезону провео на позајмици у Мега Лексу доживео је повреду истог колена. У овом тренутку није јасно које је тежине новонастали проблем, али поједине прогнозе нису оптимистичне. 

Ситуација са Данилом Петровићем, кошаркашем Виртуса из Болоње, је техничке природе. Тачније, КСС није успео да договори све услове са италијанским клубом око наступа младог крилног центра. 

"Да, Данило Петровић неће бити део нашег тима. Њега је клуб условљавао да мора да одигра три утакмице, како би био пуштен у репрезентацију. То је практично значило да би слободу добио тек 12. децембра, што је два дана пре нашег одласка у Турску. Што значи да би са нама био ту 'про форме', јер не би провео довољно времена у тренингу са осталим играчима", каже Кузмановић.

Као што је још од раније познато, репрезентативним обавезама не могу да се одазову двојица момака из Сједињених Америчких Држава. У питању су Матија Радовић и Лука Васић, који нису добили дозволе од својих школа да отпутују у Србију.

"То је проблем са којим се суочавају све репрезентације. Нажалост, ми не можемо да рачунамо на Радовића и Васића. Имали смо још тројицу момака, нашег порекла који живе и школују се у САД, који су нам били интересантни. Али, с обзиром на ситуацију, ни на њих не можемо да рачунамо", открива Кузмановић и додаје:

"Ми смо, додуше, имали одређену наду да би Радовић могао да се појави, јер нам је рекао да ће сигурно доћи. Али, нисмо добили никакво писмо од школе, тако од те приче нема ништа, нажалост".

Како нам је рекао директор млађих селекција, једини преседан направљен је у случају бека Стела Азуре Лазара Николића, пошто му је дозвољено да се накнадно прикључи саставу. Тачније, 9. децембра, за када је заказан његов долазак. 

"Тачно тако. Морам да истакнем и да смо младог Хариса Ћућовића добили у свој тим изузетном дипломатијом. Оно што, такође, морам да кажем, јесте да нам се први пут десило да нисмо имали играче који нису желели да се одазову позиву, што је претходних година био случај. То нам јако значи, јер желимо да имамо континуитет резултата и да такве ствари, по питању позива, постану нормалне".

Због комплетне проблематике која постоји, селектор Гуровић накнадне позиве уручио је тројици играча. У питању су крило Партизана Иван Хаџић, крило Црвене звезде Ранко Симовићи центар Динамика Алекса Којадиновић. 

"Иван Хаџић је добио накнадни позив јер је својим играма и залагањем на тренинзима у јуниорским такмичењима то заслужио. У питању је велики радник, некадашњи члан млађих селекција Србије, који ће овом тиму сигурно добро доћи", јасан је Кузмановић.

Ранко Симовић је новајлија у редовима Црвене звезде, која ће на списку имати чак петорицу, а можда чак и шесторицу играча из комплетног система (рачунајући Алексу Раданова из ФМП и Боришу Симанића пр. а.). Ради се о крилном кошаркашу који је у Звезду стигао пре неколико недеља, а откако је заиграо за клуб у пет наврата био је најкориснији играч. Карактерише га врло добар шут, али и добра покретљивост у свим правцима. Алекса Којадиновић је дете Земуна, а свој пут сада гради у дресу Динамика. 

Без обзира на све проблеме Кузмановић каже да ће Србија и у овом саставу напада највиши пласман, али да се нада да ће момци испунити пројекцију, што је једно од првих пет места. А то би обезбедило одлазак на Светско првенство у Каиро следеће године.

СПИСАК РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ

Душан Беслаћ (Динамик)
Александар Аранитовић (Црвена звезда) - повреда.
Бориша Симанић (Црвена звезда) - под знаком питања. 
Алекса Раданов (ФМП)
Алекса Ускоковић (Црвена звезда)
Стефан Ђорђевић (Црвена звезда)
Стефан Момиров (Црвена звезда)
Никола Мишковић (Мега Лекс)
Новак Мусић (Мега Лекс)
Михаило Јовичић (Мега Лекс)
Милош Глишић (нема клуб)
Данило Петровић (Виртус Болоња) - немогућност договора с клубом.
Лазар Николић (Стела Азура)
Харис Ћућовић (Олимпија)
Алекса Степановић (Спарс Сарајево)

Иван Хаџић (Партизан) - накнадно позван.
Ранко Симовић (Црвена звезда) - накнадно позван.
Алекса Којадиновић (Динамик) - накнадно позван. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар