Gurovićeve velike muke pred EP...!

Simanića ne pušta Zvezda, tuga zbog Aranitovića, „Amerikanci“ nemaju dozvolu... Trojica interesantnih momaka dobila naknadni poziv. I pored problema, u reprezentaciji i dalje vlada optimizam i svi se nadaju bar projektovanom plasmanu, odnosno plasmanu na Svetsko prvenstvo u Kairu sledeće godine.

Košarka 06.12.2016 | 20:30
Gurovićeve velike muke pred EP...!
Samo tri dana pošto je objavio spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u turskom Samsunu (16-22. decembar), selektor juniorske košarkaške reprezentacije Srbije Milan Gurović prinuđen je da napravi tri velike promene u sastavu. Kako saznaje MOZZART Sport, na spisak su pridodata trojica novih igrača, a isti broj njih verovatno će biti izostavljen.

Na kontinentalno prvenstvo, odloženo letos zbog vanredne situacije u Turskoj, selektor ekipe uzrasta do 18 godina na prvenstvo gotovo izvesno neće moći da povede možda i najvažniju kajlu - Borišu Simanića. Stanje nije nimalo jednostavno. Košarkaškom savezu Srbije uručen je dopis gde se obrazlaže koji su igrači iz sistema Crvene zvezde slobodni da se pojave na pripremama. Ime Boriše Simanića nije se našlo na datoj listi.

"Istina je, dobili smo pomenuti dopis. Svima nama koji pratimo košarkaška dešavanja jasno nam je da je Boriša Simanić deo Crvene zvezde i njen sastavni deo. Pritom, klub u ovom trenutku ima problem da sastavi roster za utakmice. Razumemo apsolutno ljude iz Crvene zvezde", kaže za naš sajt Vladimir Kuzmanović, direktor mlađih selekcija u KSS. 

Međutim, tračak nade ostaje da bi stvari mogle da se promene. Tačnije, posle utakmice između Crvene zvezde i FMP selektor Gurović trebalo bi da obavi još jedan razgovor sa čelnicima crveno-belih, posle čega će definitivno biti jasna sudbina jednog od najtalentovanijih igrača ove generacije Srbije. 

Pozivu u nacionalni tim definitivno ne mogu da se odazovu Aleksandar Aranitović iDanilo Petrović. Taman što se oporavio od teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata momak koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Mega Leksu doživeo je povredu istog kolena. U ovom trenutku nije jasno koje je težine novonastali problem, ali pojedine prognoze nisu optimistične. 

Situacija sa Danilom Petrovićem, košarkašem Virtusa iz Bolonje, je tehničke prirode. Tačnije, KSS nije uspeo da dogovori sve uslove sa italijanskim klubom oko nastupa mladog krilnog centra. 

"Da, Danilo Petrović neće biti deo našeg tima. Njega je klub uslovljavao da mora da odigra tri utakmice, kako bi bio pušten u reprezentaciju. To je praktično značilo da bi slobodu dobio tek 12. decembra, što je dva dana pre našeg odlaska u Tursku. Što znači da bi sa nama bio tu 'pro forme', jer ne bi proveo dovoljno vremena u treningu sa ostalim igračima", kaže Kuzmanović.

Kao što je još od ranije poznato, reprezentativnim obavezama ne mogu da se odazovu dvojica momaka iz Sjedinjenih Američkih Država. U pitanju su Matija Radović i Luka Vasić, koji nisu dobili dozvole od svojih škola da otputuju u Srbiju.

"To je problem sa kojim se suočavaju sve reprezentacije. Nažalost, mi ne možemo da računamo na Radovića i Vasića. Imali smo još trojicu momaka, našeg porekla koji žive i školuju se u SAD, koji su nam bili interesantni. Ali, s obzirom na situaciju, ni na njih ne možemo da računamo", otkriva Kuzmanović i dodaje:

"Mi smo, doduše, imali određenu nadu da bi Radović mogao da se pojavi, jer nam je rekao da će sigurno doći. Ali, nismo dobili nikakvo pismo od škole, tako od te priče nema ništa, nažalost".

Kako nam je rekao direktor mlađih selekcija, jedini presedan napravljen je u slučaju beka Stela Azure Lazara Nikolića, pošto mu je dozvoljeno da se naknadno priključi sastavu. Tačnije, 9. decembra, za kada je zakazan njegov dolazak. 

"Tačno tako. Moram da istaknem i da smo mladog Harisa Ćućovića dobili u svoj tim izuzetnom diplomatijom. Ono što, takođe, moram da kažem, jeste da nam se prvi put desilo da nismo imali igrače koji nisu želeli da se odazovu pozivu, što je prethodnih godina bio slučaj. To nam jako znači, jer želimo da imamo kontinuitet rezultata i da takve stvari, po pitanju poziva, postanu normalne".

Zbog kompletne problematike koja postoji, selektor Gurović naknadne pozive uručio je trojici igrača. U pitanju su krilo Partizana Ivan Hadžić, krilo Crvene zvezde Ranko Simovići centar Dinamika Aleksa Kojadinović. 

"Ivan Hadžić je dobio naknadni poziv jer je svojim igrama i zalaganjem na treninzima u juniorskim takmičenjima to zaslužio. U pitanju je veliki radnik, nekadašnji član mlađih selekcija Srbije, koji će ovom timu sigurno dobro doći", jasan je Kuzmanović.

Ranko Simović je novajlija u redovima Crvene zvezde, koja će na spisku imati čak petoricu, a možda čak i šestoricu igrača iz kompletnog sistema (računajući Aleksu Radanova iz FMP i Borišu Simanića pr. a.). Radi se o krilnom košarkašu koji je u Zvezdu stigao pre nekoliko nedelja, a otkako je zaigrao za klub u pet navrata bio je najkorisniji igrač. Karakteriše ga vrlo dobar šut, ali i dobra pokretljivost u svim pravcima. Aleksa Kojadinović je dete Zemuna, a svoj put sada gradi u dresu Dinamika. 

Bez obzira na sve probleme Kuzmanović kaže da će Srbija i u ovom sastavu napada najviši plasman, ali da se nada da će momci ispuniti projekciju, što je jedno od prvih pet mesta. A to bi obezbedilo odlazak na Svetsko prvenstvo u Kairo sledeće godine.

SPISAK REPREZENTACIJE SRBIJE

Dušan Beslać (Dinamik)
Aleksandar Aranitović (Crvena zvezda) - povreda.
Boriša Simanić (Crvena zvezda) - pod znakom pitanja. 
Aleksa Radanov (FMP)
Aleksa Uskoković (Crvena zvezda)
Stefan Đorđević (Crvena zvezda)
Stefan Momirov (Crvena zvezda)
Nikola Mišković (Mega Leks)
Novak Musić (Mega Leks)
Mihailo Jovičić (Mega Leks)
Miloš Glišić (nema klub)
Danilo Petrović (Virtus Bolonja) - nemogućnost dogovora s klubom.
Lazar Nikolić (Stela Azura)
Haris Ćućović (Olimpija)
Aleksa Stepanović (Spars Sarajevo)

Ivan Hadžić (Partizan) - naknadno pozvan.
Ranko Simović (Crvena zvezda) - naknadno pozvan.
Aleksa Kojadinović (Dinamik) - naknadno pozvan. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar