Шта се крије иза Додиковог удара на Уставни суд?

Додиков крајњи циљ није усвајање Закона о Уставном суду БиХ јер је свјестан да је то немогућа мисија. Његов је циљ да блокира рад државних институција.

Република Српска 05.12.2016 | 17:15
Шта се крије иза Додиковог удара на Уставни суд?
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је спреман приједлог закона о Уставном суду БиХ, те да преостаје да усагласи детаље са ХДЗ-ом БиХ и странкама Савеза за промјене, ако то желе, прије него што буде упућен у парламентарну процедуру.

Додик је рекао како сматра да је рјешавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба да буде ријешено ове зиме. Он је нагласио да постоји и консензус Хрвата о овом питању, те позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и опозицију из Републике Српске да се уједине о овом питању.

Додик је рекао да на нивоу БиХ не може бити донесена више ниједна одлука, нити закон док на дневни ред не буде стављен и усвојен закон о Уставном суду, који ће елиминисати странце из тог суда.

"Не тражимо да буде заустављен живот, него одлучивање. Уставни суд упорно користи ове ствари за обрачун са Српском и потребно је довођење ове институције у ред да би радила према закону и да у њој одлучују једино домаће судије", рекао је Додик.

Он је додао да нигдје у свијету не постоји уставни суд чији рад није регулисан законом.

"Мијешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа", рекао је Додик.

Ријеч је, по свему судећи, о закону који је СНСД-а већ раније нудио на усвајање, а чија је суштина у томе да се из Уставног суда елиминишу тројица страних судија и да се убудуће све одлуке доносе простом већином гласова уз услов да одлуку подржи барем један судија из реда сва три конститутивна народа.

На овај начин би се и у Уставни суд БиХ увео принцип етничког одлучивања који би био погубан за сложени систем БиХ. Ранији покушај СНСД-а да “прогура” оваква законска рјешења глатко је одбијен у Парламенту БиХ, а, занимљиво, против приједлога су тада гласали сви заступници ХДЗ-а.

У случају да се и код одлучивања Уставног суда уведе принцип етничког гласања, а што већ дуже вријеме заговара Додик, Уставни суд не би могао поништити одлуку о референдуму јер би за одлуку о поништењу референдума морао гласати и један судија Уставног суда из Републике Српске. А како се то никада не би десило, сваки референдум, па и онај о отцјепљењу Републике Српске, био би легалан јер га Уставни суд не би могао прогласити неуставним нити би га могао правно поништити.

Идеја Додика да се законом регулише рад Уставног суда БиХ унапријед је осуђена на неуспјех због најмање два разлога.

Први је тај што је рад Уставног суда БиХ дефинисан Уставом БиХ па се из формално-правних разлога не може нижим правним прописом преиначити одредба вишег правног прописа, односно не могу се законом промијенити уставне одредбе.

Други је разлог пуно битнији и суштинске је нарави.

Наиме, успоставом Уставног суда БиХ с постојећим начином одлучивања и са присуством три стране судије у његовом раду обезбијеђен је правни механизам за рјешавање разних врста спорова који настају између два ентитета, између државе БиХ и ентитета, између разних институција власти итд. Без Уставног суда БиХ цијели уставни поредак био би незаштићен (између осталог и територијални интегритет БиХ), а не би постојао ни механизам за деблокаду система одлучивања.

У најкраћем, Уставни суд БиХ је витални и неодвојиви дио укупног уставног аранжмана и представља централни стуб правног поретка државе. Рушењем Уставног суда срушила би се цијела уставна конструкција и зато не постоји ни минимална шанса да закон који најављује Додик добије већинску подршку у Парламенту БиХ.

Тога је свакако свјестан и сам Милорад Додик, но његов крајњи циљ и није да се усвоји предложени законски текст јер је свјестан да је то немогућа мисија. Његов је циљ да блокира рад државних институција и да направи додатни притисак на званичнике из Савеза за промјене у државним институцијама власти, које ће, све одреда, прогласити издајницима ако се успротиве и не придруже блокади.

То је Додик отворено најавио на скупу СНСД-а у Бањој Луци 30. октобра када је „промовисао“ и чувену “црну књигу” и када је запријетио Савезу за промјене новим притисцима - „док им се све не згади“.

Извор: СБ

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Драган

05.12.2016 16:22

Син узима паре кроз Проинтер и WинWин, док тата народу баца прашину у очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.12.2016 16:25

Нешто ми на памет паде Александар Вучић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Додика.

06.12.2016 11:52

Само тако ,растури ове издајнике"ми смо уз вас.ниста небрини све ми видимо.

Name

Иза су

05.12.2016 16:29

Црни и руменко сомови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста од тога

05.12.2016 16:47

Опет резултат слободан пад Додика. Све његове будаластине као и обицно падну на ледза градзана РС, мислим да је вријеме да га ухапсе, и да РС изадзе из мрака да додзе нако нормалан ко це се бавити економијом и економским просперитетом РС. такмицити се са Федерацијом у спортском економском кутурном итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.12.2016 17:06

Тако би требало али мафија је пустила коријен и неце бити лако ал напредује се сви су га одбацили јос да прогледа народ и ту је то

Name

дупли декунг

05.12.2016 19:08

"борац", знас кад це овај народ прогледати? Никад, а ни касније.

Name

@Ниста од тога

05.12.2016 19:22

А добро qме, нема нам друге него да послушамо добронамјеран савјет граџанина Федерација БиХ, није да ти не би свануло, јел' да?

Name

сбб

05.12.2016 16:48

Ок, добио је потпору ХДЗ. А питам, ако је тја приједлог закона добар, засто није насао партенар и код босњацких партнера. Јер овако СНСД и ХДЗ заједно против босњацких странака недаје легитимитет ваљаности и искрености приједлога закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несврстани

05.12.2016 17:00

Ако опозиција и ХДЗ прихвате овакав приједлог,то це само по себи бити показатељ да су сви у истом талу или пак да их је Додик поново навукао на танак лед,као и са прицом око референдума. Ово је цисто скретање пазње јавности са пуно битнијих ствари и свих правних процес против Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.12.2016 17:03

Голем си али кад будес могао зивјети без страног новца моцицес тад несто говорити

ОДГОВОРИТЕ
Name

радојка

05.12.2016 17:44

Тај исти суд, ако једном поцне са радом, најприје треба Додика да процесуира. Так онда моземо напријед!

Name

Милос

05.12.2016 17:52

Зна то Додик зато све ово и ради!? Зар не видите да је након изласка из власти у заједницким институцијама ударио на правосудје,прво дрзао Салиховица а када је то испустио иде на русење.Све це он урадити само да не оде у затвор!?

Name

суд

05.12.2016 17:14

Сто је баби мило усну јој се снило.Овај тип сваки дан све висе фантазира,доста це додице врбас пронијети смеца док се те твоје зеље испуне.Ако би јос једном СЗП НАЛЕТИО НА ЈАМАЦ који им додик пдмеце то би и дефинитивно и био крај СЗП и тако би остао додик суверен који це најприје унистити републику српску а то њему и јест циљ да опет насади СЗП.Страх од дрзавног суда све висе хвата владајуце криминалце који це на крају управо пред тим судом одговарати на њихову залост.Мозете замислити ста казе додик да је вазније ставити дрзавни суд под контролу његову и осталих криминалаца,него ици у европску унију све како би избјегли судбину сенадера ако буде имало правде стици це их.Пријатељ хофер му је изгубио изборе у аустрији па је додик јос нервозни,узалуд је позивао србе у аустрији да гласају за хофера мисли да су срби луди одоздо су побјегли од нациста па нису ваљда луди да опет гласају за нацисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

05.12.2016 17:31

Све мозе у масти ал то извести је немогуца мисија. Босна немозе нит це икад моци функционирати без странаца. Ако оду странци Уставни суд је у блокади јер сватко има право ВЕТА. И тако би остали на мјесту са истим политицарима до краја зивота а тад на власт долазе њихова дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

05.12.2016 17:47

"У случају да се и код одлучивања Уставног суда уведе принцип етничког гласања, а што већ дуже вријеме заговара Додик, Уставни суд не би могао поништити одлуку о референдуму јер би за одлуку о поништењу референдума морао гласати и један судија Уставног суда из Републике Српске. А како се то никада не би десило, сваки референдум, па и онај о отцјепљењу Републике Српске, био би легалан јер га Уставни суд не би могао прогласити неуставним нити би га могао правно поништити." Ја мислим да ни сам писац није сконтао шта је хтио да каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

05.12.2016 18:19

ја мислим да си ти једини који није сконтао шта је писац хтио рећи ? запитај се због чега... :Д

Name

Јаг

05.12.2016 18:33

Е мој Радојице...да си у зивоту процитрао текст који је дузи од једне странице А4 формата, вјероватно би разумио. Текст је разумљив, јасан, да јаснији не мозе бити!

Name

Ре радојица

05.12.2016 20:01

Мозак укљуци. Јасан текст ко дан.

Name

Беба

05.12.2016 18:08

Хоће хостаплер из Лактаса да направи метеж али сваг га зна.Неце моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2016 20:00

Yеп

Name

попс

05.12.2016 18:23

Писао сам у јуну да је крсна слава једино спорна у одлуци УС. о Дану републике. Уставни суд је дејтонска категорија и без промјене тог споразума нема одласка страних судија. Све што се може урадити је да ентитети могу бирати стране студије тј.РС једног студију , па тако тај један судија може бити из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

05.12.2016 18:37

Тај суд нескоди и несмета никоме осим политичарима то је разлог рушења суда.још десет судова и триста затвора ја бих основао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маx

05.12.2016 19:04

Тај Уставни суд смета Србима и ту се слазу и позиција и опозиција и Додик и Иваниц и сваки Србин,а и доста Хрвата,али је теско ријесити јер одговара Босњацима за њихове циљеве,а и странцима да могу контролисат ствари у БиХ како њима одговара.А гдје има у којој дрзави да странци сједе у Уставном суду нема нигдје ито га доведу из Македоније којој ни име није признато.

Name

Ре ре маx

05.12.2016 20:00

А гдје има Суд који би простом ентитеском националном вецином или како вец одлуцивао. Па странце је тразио Момцило Крајисник. И они и јесу сад засад најбоље рјесење док не додју нека нормална времена.

Name

торонто

05.12.2016 20:21

Ре за маx Другар тај суд који сад ради и постоји плацамо ја и ти и милион градјана у БиХ Тај суд не стити људска права и конвенције вец их напротив јрси.Тај суд не призна нити ихедну институцију из Републике Српске и њене документе донесене у складу са законима и закљуццима скупстине и вкаде Српске.Овајав јакав је нетреба да пистоји ако не пруза правну заститу градјанима

Name

ре торонто

05.12.2016 20:49

Мора да постоји и постојат ће,ти би из дејтонског мировног споразума форсирао оно што теби одговара а оно што ти се не свиђа е то би да укинеш,ехеххе ее неће да може тако, ти попио сву памет свијета ааа?

Name

Вето

05.12.2016 19:12

Баја влада ситуацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

05.12.2016 19:14

Једноставно - Ни босњаци не признају судове РС и шта ћемо правити- незакоње? То не паше обичним људима. Рјешења који сумари од политичара у БиХ намећу су да они буду судије тог суда, Е онда би тај суд био фин - правицан право! Не могу се око 3 питања договорити а не око тешких и судских одлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

05.12.2016 19:20

Јос једно Додиково кукавицје јаје подметнуто опозицији. Исто као и референдум-анкета, за коју је свако знао да нема никакву политицку тезину. Ипак, Додик је изисао као побједник јер се опозиција понијела смусено и играла на његову карту. Тако је и са Уставним судом. Ниста ту Додик не мозе урадити осим сто мозе опозицију извуци полуге власти на дрзавном нивоу а себи задрзати полуге власти на ентитетском нивоу добијене куповином папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

05.12.2016 19:42

Пустите ви Уставни Суд него кад це Кинези поцети да граде Болнице и Аутопутеве то нам је сад највазније???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2016 20:11

Ма то је само реклама за Доду била као и кредити велики мали итд

Name

Прле

05.12.2016 19:56

Браво за текст. Све у детаље објасњено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

05.12.2016 21:06

Немојте ни по коју цену пристати на ово! ОН ОВИМ ЗЕЛИ ДА САКРИЈЕ СВОЈ КРИМИНАЛ! Када Додик оде иза ресетки онда се уједините са свим странкама који зеле и званицно СЗП организује референдум или покрене поступак у парламенту за мјењаје закона о суд, ДО ТАДА НИСТА јер иза његових предлога вама се крије ПРЕВАРА као и задња анкета коју је искрористио против вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вујо

05.12.2016 21:20

ма све је ово замагљивање народу док се спрема посоа сину Игору и Проинтеру од 27 милиона у здравству за екњизица, као и 5 милиона марак посао у сумама насе републике српске. Јавна тајна по БЛ само нико нема појма ста це да понуде, а заврисили никад нису ниста, па неце ни ово, али наса република це остати без милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

феникс

05.12.2016 21:57

додик позива опозицију..ово му додје несто као оно ..затребаце нокти гузици сврбљивој

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

05.12.2016 22:55

Овај закон мозе проци исто тако као и измјена Устава у смислу укидања ентитетског закона хехехех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗОО

06.12.2016 05:07

ИМАЛИ ИКО У РС ДА ГА ЗАУСТАВИ НАРОДЕ СРБСКЕ ВЈЕРОИСПОВЈЕСТИ ИЗГУБИЦЕМО И РС ЗАПАМТИТЕ АКО ОВАЈ НАСТАВИ.БОЉЕ СЈЕСТИ СА ОСТАЛИМ И ЛЕПО СЕ ДОГОВОРИТИ БИХ МОРА ОПСТАТИ ТО ЈЕ ДЈЕТЕ АМЕРИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ дзоо

07.12.2016 15:51

хахаха..... грохотом се смијем! Цуј БиХ дијете Америке хахаха... Па јадан не био, књиге не уједају, сједи и процитај понесто, да не испадас бас толико глуп. И кад будес цитао, онда потрази несто историјско... Потрази откад УСА постоји, а откад Босна. Све це ти се само казати :)

Name

Тихи

06.12.2016 10:16

Док ви сједите овдје и куцкате на тастатури Додик из сата у сат је све богатији а да не причамо о данима, мјесецима,година...Неце њега ни једна ријеч , неправда, јад, незадовољство, сиромаштво ..покренур да размисља о оставци. Зна се како се диктатори скидају са власти а он није нити це бити изузетак..Битце битце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозициј

07.12.2016 18:43

По незнам који пут и колико нас је поставило питање: шта ви радите??? Ништа, Пуните своје џепове. Боли вас к...ц за народ.

ОДГОВОРИТЕ