Šta se krije iza Dodikovog udara na Ustavni sud?

Dodikov krajnji cilj nije usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH jer je svjestan da je to nemoguća misija. Njegov je cilj da blokira rad državnih institucija.

Republika Srpska 05.12.2016 | 17:15
Šta se krije iza Dodikovog udara na Ustavni sud?
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je spreman prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, te da preostaje da usaglasi detalje sa HDZ-om BiH i strankama Saveza za promjene, ako to žele, prije nego što bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Dodik je rekao kako smatra da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba da bude riješeno ove zime. On je naglasio da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju, te pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz Republike Srpske da se ujedine o ovom pitanju.

Dodik je rekao da na nivou BiH ne može biti donesena više nijedna odluka, niti zakon dok na dnevni red ne bude stavljen i usvojen zakon o Ustavnom sudu, koji će eliminisati strance iz tog suda.

"Ne tražimo da bude zaustavljen život, nego odlučivanje. Ustavni sud uporno koristi ove stvari za obračun sa Srpskom i potrebno je dovođenje ove institucije u red da bi radila prema zakonu i da u njoj odlučuju jedino domaće sudije", rekao je Dodik.

On je dodao da nigdje u svijetu ne postoji ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom.

"Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", rekao je Dodik.

Riječ je, po svemu sudeći, o zakonu koji je SNSD-a već ranije nudio na usvajanje, a čija je suština u tome da se iz Ustavnog suda eliminišu trojica stranih sudija i da se ubuduće sve odluke donose prostom većinom glasova uz uslov da odluku podrži barem jedan sudija iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Na ovaj način bi se i u Ustavni sud BiH uveo princip etničkog odlučivanja koji bi bio poguban za složeni sistem BiH. Raniji pokušaj SNSD-a da “progura” ovakva zakonska rješenja glatko je odbijen u Parlamentu BiH, a, zanimljivo, protiv prijedloga su tada glasali svi zastupnici HDZ-a.

U slučaju da se i kod odlučivanja Ustavnog suda uvede princip etničkog glasanja, a što već duže vrijeme zagovara Dodik, Ustavni sud ne bi mogao poništiti odluku o referendumu jer bi za odluku o poništenju referenduma morao glasati i jedan sudija Ustavnog suda iz Republike Srpske. A kako se to nikada ne bi desilo, svaki referendum, pa i onaj o otcjepljenju Republike Srpske, bio bi legalan jer ga Ustavni sud ne bi mogao proglasiti neustavnim niti bi ga mogao pravno poništiti.

Ideja Dodika da se zakonom reguliše rad Ustavnog suda BiH unaprijed je osuđena na neuspjeh zbog najmanje dva razloga.

Prvi je taj što je rad Ustavnog suda BiH definisan Ustavom BiH pa se iz formalno-pravnih razloga ne može nižim pravnim propisom preinačiti odredba višeg pravnog propisa, odnosno ne mogu se zakonom promijeniti ustavne odredbe.

Drugi je razlog puno bitniji i suštinske je naravi.

Naime, uspostavom Ustavnog suda BiH s postojećim načinom odlučivanja i sa prisustvom tri strane sudije u njegovom radu obezbijeđen je pravni mehanizam za rješavanje raznih vrsta sporova koji nastaju između dva entiteta, između države BiH i entiteta, između raznih institucija vlasti itd. Bez Ustavnog suda BiH cijeli ustavni poredak bio bi nezaštićen (između ostalog i teritorijalni integritet BiH), a ne bi postojao ni mehanizam za deblokadu sistema odlučivanja.

U najkraćem, Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države. Rušenjem Ustavnog suda srušila bi se cijela ustavna konstrukcija i zato ne postoji ni minimalna šansa da zakon koji najavljuje Dodik dobije većinsku podršku u Parlamentu BiH.

Toga je svakako svjestan i sam Milorad Dodik, no njegov krajnji cilj i nije da se usvoji predloženi zakonski tekst jer je svjestan da je to nemoguća misija. Njegov je cilj da blokira rad državnih institucija i da napravi dodatni pritisak na zvaničnike iz Saveza za promjene u državnim institucijama vlasti, koje će, sve odreda, proglasiti izdajnicima ako se usprotive i ne pridruže blokadi.

To je Dodik otvoreno najavio na skupu SNSD-a u Banjoj Luci 30. oktobra kada je „promovisao“ i čuvenu “crnu knjigu” i kada je zaprijetio Savezu za promjene novim pritiscima - „dok im se sve ne zgadi“.

Izvor: SB

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.12.2016 16:22

Sin uzima pare kroz Prointer i WinWin, dok tata narodu baca prašinu u oči.

ODGOVORITE
Name

Hm

05.12.2016 16:25

Nešto mi na pamet pade Aleksandar Vučić.

ODGOVORITE
Name

za Dodika.

06.12.2016 11:52

Samo tako ,rasturi ove izdajnike"mi smo uz vas.nista nebrini sve mi vidimo.

Name

Iza su

05.12.2016 16:29

Crni i rumenko somovi

ODGOVORITE
Name

Nista od toga

05.12.2016 16:47

Opet rezultat slobodan pad Dodika. Sve njegove budalastine kao i obicno padnu na ledza gradzana RS, mislim da je vrijeme da ga uhapse, i da RS izadze iz mraka da dodze nako normalan ko ce se baviti ekonomijom i ekonomskim prosperitetom RS. takmiciti se sa Federacijom u sportskom ekonomskom kuturnom itd.

ODGOVORITE
Name

borac

05.12.2016 17:06

Tako bi trebalo ali mafija je pustila korijen i nece biti lako al napreduje se svi su ga odbacili jos da progleda narod i tu je to

Name

dupli dekung

05.12.2016 19:08

"borac", znas kad ce ovaj narod progledati? Nikad, a ni kasnije.

Name

@Nista od toga

05.12.2016 19:22

A dobro qme, nema nam druge nego da poslušamo dobronamjeran savjet gradžanina Federacija BiH, nije da ti ne bi svanulo, jel' da?

Name

sbb

05.12.2016 16:48

Ok, dobio je potporu HDZ. A pitam, ako je tja prijedlog zakona dobar, zasto nije nasao partenar i kod bosnjackih partnera. Jer ovako SNSD i HDZ zajedno protiv bosnjackih stranaka nedaje legitimitet valjanosti i iskrenosti prijedloga zakona.

ODGOVORITE
Name

Nesvrstani

05.12.2016 17:00

Ako opozicija i HDZ prihvate ovakav prijedlog,to ce samo po sebi biti pokazatelj da su svi u istom talu ili pak da ih je Dodik ponovo navukao na tanak led,kao i sa pricom oko referenduma. Ovo je cisto skretanje paznje javnosti sa puno bitnijih stvari i svih pravnih proces protiv Dodika.

ODGOVORITE
Name

borac

05.12.2016 17:03

Golem si ali kad budes mogao zivjeti bez stranog novca mocices tad nesto govoriti

ODGOVORITE
Name

radojka

05.12.2016 17:44

Taj isti sud, ako jednom pocne sa radom, najprije treba Dodika da procesuira. Tak onda mozemo naprijed!

Name

Milos

05.12.2016 17:52

Zna to Dodik zato sve ovo i radi!? Zar ne vidite da je nakon izlaska iz vlasti u zajednickim institucijama udario na pravosudje,prvo drzao Salihovica a kada je to ispustio ide na rusenje.Sve ce on uraditi samo da ne ode u zatvor!?

Name

sud

05.12.2016 17:14

Sto je babi milo usnu joj se snilo.Ovaj tip svaki dan sve vise fantazira,dosta ce dodice vrbas pronijeti smeca dok se te tvoje zelje ispune.Ako bi jos jednom SZP NALETIO NA JAMAC koji im dodik pdmece to bi i definitivno i bio kraj SZP i tako bi ostao dodik suveren koji ce najprije unistiti republiku srpsku a to njemu i jest cilj da opet nasadi SZP.Strah od drzavnog suda sve vise hvata vladajuce kriminalce koji ce na kraju upravo pred tim sudom odgovarati na njihovu zalost.Mozete zamisliti sta kaze dodik da je vaznije staviti drzavni sud pod kontrolu njegovu i ostalih kriminalaca,nego ici u evropsku uniju sve kako bi izbjegli sudbinu senadera ako bude imalo pravde stici ce ih.Prijatelj hofer mu je izgubio izbore u austriji pa je dodik jos nervozni,uzalud je pozivao srbe u austriji da glasaju za hofera misli da su srbi ludi odozdo su pobjegli od nacista pa nisu valjda ludi da opet glasaju za naciste.

ODGOVORITE
Name

realno

05.12.2016 17:31

Sve moze u masti al to izvesti je nemoguca misija. Bosna nemoze nit ce ikad moci funkcionirati bez stranaca. Ako odu stranci Ustavni sud je u blokadi jer svatko ima pravo VETA. I tako bi ostali na mjestu sa istim politicarima do kraja zivota a tad na vlast dolaze njihova djeca.

ODGOVORITE
Name

Радојица

05.12.2016 17:47

"U slučaju da se i kod odlučivanja Ustavnog suda uvede princip etničkog glasanja, a što već duže vrijeme zagovara Dodik, Ustavni sud ne bi mogao poništiti odluku o referendumu jer bi za odluku o poništenju referenduma morao glasati i jedan sudija Ustavnog suda iz Republike Srpske. A kako se to nikada ne bi desilo, svaki referendum, pa i onaj o otcjepljenju Republike Srpske, bio bi legalan jer ga Ustavni sud ne bi mogao proglasiti neustavnim niti bi ga mogao pravno poništiti." Ја мислим да ни сам писац није сконтао шта је хтио да каже.

ODGOVORITE
Name

hm

05.12.2016 18:19

ja mislim da si ti jedini koji nije skontao šta je pisac htio reći ? zapitaj se zbog čega... :D

Name

Jag

05.12.2016 18:33

E moj Radojice...da si u zivotu procitrao tekst koji je duzi od jedne stranice A4 formata, vjerovatno bi razumio. Tekst je razumljiv, jasan, da jasniji ne moze biti!

Name

Re radojica

05.12.2016 20:01

Mozak ukljuci. Jasan tekst ko dan.

Name

Beba

05.12.2016 18:08

Hoće hostapler iz Laktasa da napravi metež ali svag ga zna.Nece moći.

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2016 20:00

Yep

Name

pops

05.12.2016 18:23

Pisao sam u junu da je krsna slava jedino sporna u odluci US. o Danu republike. Ustavni sud je dejtonska kategorija i bez promjene tog sporazuma nema odlaska stranih sudija. Sve što se može uraditi je da entiteti mogu birati strane studije tj.RS jednog studiju , pa tako taj jedan sudija može biti iz Srbije.

ODGOVORITE
Name

max

05.12.2016 18:37

Taj sud neskodi i nesmeta nikome osim političarima to je razlog rušenja suda.još deset sudova i trista zatvora ja bih osnovao.

ODGOVORITE
Name

Re Max

05.12.2016 19:04

Taj Ustavni sud smeta Srbima i tu se slazu i pozicija i opozicija i Dodik i Ivanic i svaki Srbin,a i dosta Hrvata,ali je tesko rijesiti jer odgovara Bosnjacima za njihove ciljeve,a i strancima da mogu kontrolisat stvari u BiH kako njima odgovara.A gdje ima u kojoj drzavi da stranci sjede u Ustavnom sudu nema nigdje ito ga dovedu iz Makedonije kojoj ni ime nije priznato.

Name

Re re max

05.12.2016 20:00

A gdje ima Sud koji bi prostom entiteskom nacionalnom vecinom ili kako vec odlucivao. Pa strance je trazio Momcilo Krajisnik. I oni i jesu sad zasad najbolje rjesenje dok ne dodju neka normalna vremena.

Name

toronto

05.12.2016 20:21

Re za max Drugar taj sud koji sad radi i postoji placamo ja i ti i milion gradjana u BiH Taj sud ne stiti ljudska prava i konvencije vec ih naprotiv jrsi.Taj sud ne prizna niti ihednu instituciju iz Republike Srpske i njene dokumente donesene u skladu sa zakonima i zakljuccima skupstine i vkade Srpske.Ovajav jakav je netreba da pistoji ako ne pruza pravnu zastitu gradjanima

Name

re toronto

05.12.2016 20:49

Mora da postoji i postojat će,ti bi iz dejtonskog mirovnog sporazuma forsirao ono što tebi odgovara a ono što ti se ne sviđa e to bi da ukineš,ehehhe ee neće da može tako, ti popio svu pamet svijeta aaa?

Name

Veto

05.12.2016 19:12

Baja vlada situacijom

ODGOVORITE
Name

Mislim-man

05.12.2016 19:14

Jednostavno - Ni bosnjaci ne priznaju sudove RS i šta ćemo praviti- nezakonje? To ne paše običnim ljudima. Rješenja koji sumari od političara u BiH nameću su da oni budu sudije tog suda, E onda bi taj sud bio fin - pravican pravo! Ne mogu se oko 3 pitanja dogovoriti a ne oko teških i sudskih odluka

ODGOVORITE
Name

KS

05.12.2016 19:20

Jos jedno Dodikovo kukavicje jaje podmetnuto opoziciji. Isto kao i referendum-anketa, za koju je svako znao da nema nikakvu politicku tezinu. Ipak, Dodik je izisao kao pobjednik jer se opozicija ponijela smuseno i igrala na njegovu kartu. Tako je i sa Ustavnim sudom. Nista tu Dodik ne moze uraditi osim sto moze opoziciju izvuci poluge vlasti na drzavnom nivou a sebi zadrzati poluge vlasti na entitetskom nivou dobijene kupovinom papaka.

ODGOVORITE
Name

DOXA

05.12.2016 19:42

Pustite vi Ustavni Sud nego kad ce Kinezi poceti da grade Bolnice i Autoputeve to nam je sad najvaznije???

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2016 20:11

Ma to je samo reklama za Dodu bila kao i krediti veliki mali itd

Name

Prle

05.12.2016 19:56

Bravo za tekst. Sve u detalje objasnjeno!

ODGOVORITE
Name

Bole

05.12.2016 21:06

Nemojte ni po koju cenu pristati na ovo! ON OVIM ZELI DA SAKRIJE SVOJ KRIMINAL! Kada Dodik ode iza resetki onda se ujedinite sa svim strankama koji zele i zvanicno SZP organizuje referendum ili pokrene postupak u parlamentu za mjenjaje zakona o sud, DO TADA NISTA jer iza njegovih predloga vama se krije PREVARA kao i zadnja anketa koju je iskroristio protiv vas!

ODGOVORITE
Name

Vujo

05.12.2016 21:20

ma sve je ovo zamagljivanje narodu dok se sprema posoa sinu Igoru i Prointeru od 27 miliona u zdravstvu za eknjizica, kao i 5 miliona marak posao u sumama nase republike srpske. Javna tajna po BL samo niko nema pojma sta ce da ponude, a zavrisili nikad nisu nista, pa nece ni ovo, ali nasa republika ce ostati bez miliona.

ODGOVORITE
Name

feniks

05.12.2016 21:57

dodik poziva opoziciju..ovo mu dodje nesto kao ono ..zatrebace nokti guzici svrbljivoj

ODGOVORITE
Name

sa

05.12.2016 22:55

Ovaj zakon moze proci isto tako kao i izmjena Ustava u smislu ukidanja entitetskog zakona heheheh.

ODGOVORITE
Name

DZOO

06.12.2016 05:07

IMALI IKO U RS DA GA ZAUSTAVI NARODE SRBSKE VJEROISPOVJESTI IZGUBICEMO I RS ZAPAMTITE AKO OVAJ NASTAVI.BOLJE SJESTI SA OSTALIM I LEPO SE DOGOVORITI BIH MORA OPSTATI TO JE DJETE AMERIKE.

ODGOVORITE
Name

@ dzoo

07.12.2016 15:51

hahaha..... grohotom se smijem! Cuj BiH dijete Amerike hahaha... Pa jadan ne bio, knjige ne ujedaju, sjedi i procitaj ponesto, da ne ispadas bas toliko glup. I kad budes citao, onda potrazi nesto istorijsko... Potrazi otkad USA postoji, a otkad Bosna. Sve ce ti se samo kazati :)

Name

Tihi

06.12.2016 10:16

Dok vi sjedite ovdje i kuckate na tastaturi Dodik iz sata u sat je sve bogatiji a da ne pričamo o danima, mjesecima,godina...Nece njega ni jedna riječ , nepravda, jad, nezadovoljstvo, siromaštvo ..pokrenur da razmislja o ostavci. Zna se kako se diktatori skidaju sa vlasti a on nije niti ce biti izuzetak..Bitce bitce..

ODGOVORITE
Name

Opozicij

07.12.2016 18:43

Po neznam koji put i koliko nas je postavilo pitanje: šta vi radite??? Ništa, Punite svoje džepove. Boli vas k...c za narod.

ODGOVORITE