Прекрајали Пословник опозицији иза леђа

Одборници опозиције у бањалучкој Скупштини негодују што је измењена тачка која се односи на гласање у скупштинском колегијуму, мимо договора који су постигли са владајућом коалицијом.

Република Српска 05.12.2016 | 15:11
Прекрајали Пословник опозицији иза леђа
Скупштински колегијум измене Пословника је припремао скоро три године, читајући га и мењајући део по део. Учествовали су и представници опозиционих странака, који тврде да има добрих новина, као што је одлука да клуб чине три одборника уместо досадашња четири.

То представницима ПДП, СДС и СП аутоматски даје могућност да у Скупштини говоре десет минута у име клуба, уместо досадашњих пет, али унесена је и битна измена о којој није било ни говора.

Наиме, без знања опозиције измењен је члан 33 Пословника, којим је регулисано гласање у колегијуму при усвајању тачака дневног реда за предстојећу Скупштину.

Стари пословник је прописивао да сваки од 11 чланова Колегијума има по један глас, док је спорном изменом предвиђено да убудуће толико вреди само глас председника и потпредседника колегијума.

Председници клубова имаће онолико гласова колико њихова странка има одборника. То значи да ће глас председника Клуба СНСД у колегијуму вредити као 11 гласова, ДНС четири, СП три, а гласови три опозиционе странке заједно вредеће као 10 одборничких руку.

Колегијум одлуке доноси већином гласова. Док председник Скупштине, Будимир Балабан, тврди да је Пословник изменио у корист опозиције, одборница НДП, Мирна Савић Бањац, одговара да је та тврдња смешна.


Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија
Будимир Балабан

"Нисмо тражили ништа да ураде у нашу користи. Какви год да су њихови мотиви, није поштено да то раде нама иза леђа" каже Савић Бањац.

Балабан објашњава да је израчунао да ће по новом Пословнику опозиција у одлучивању учествовати са 32 одсто гласова, док би по старом имали 27 одсто учешћа.

"Доста новина иде у корист опозицији, а део о гласању је безначајан, јер и са старим, и са новим документом, позиција има већину" тврди Балабан.

Материјали у задњи час

Одборник ПДП, Зоран Талић, амандмане на Пословник изложио је на скупштинском заседању, али нису ни разматрани, јер нису били у писаној форми. Материјале за седницу су добили тек уочи заседања, због чега, каже, није имао времена да их припреми.


Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија
Зоран Талић

Други одборници Пословник нису ни читали детаљно, сматрајући да је у њему оно што су договарали претходних година, већ су се бавили буџетом за наредну годину.

Парламентаризам

Зоран Талић (ПДП) је затражио могућност да се амандмани Скупштини достављају у току саме расправе, као у Народној скупштини, јер би тек на тај начин задовољили ставку парламентаризам.

Сигуран пролаз

Одборник НДП, Владимир Мирошљевић, тврди да се коалиција изменом Пословника осигурала у случају да њихови одборници, као претходних година, не дођу на Колегијум. Тада нису могли усвојити жељени дневни ред, због чега је гласао и секретар Скупштине, који на то уопште није имао право.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мислим

05.12.2016 15:04

Скоро невазно ни позиција а ни опзиција не доноси никакав напредак народу кад се сагледа борба за власт а РС и њен народ слузи само за подкусуривање странака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто Глас српске не пише

05.12.2016 15:57

Како Глас српске није објавио да је Синиша Карановић инспектор осуђен на 3 мјесеца затвора након 7 година од почињеног дијела.Осуђен је због напада на раднике Сецтор Сецуритy у пекари Житопека Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ