Prekrajali Poslovnik opoziciji iza leđa

Odbornici opozicije u banjalučkoj Skupštini negoduju što je izmenjena tačka koja se odnosi na glasanje u skupštinskom kolegijumu, mimo dogovora koji su postigli sa vladajućom koalicijom.

Republika Srpska 05.12.2016 | 15:11
Prekrajali Poslovnik opoziciji iza leđa
Skupštinski kolegijum izmene Poslovnika je pripremao skoro tri godine, čitajući ga i menjajući deo po deo. Učestvovali su i predstavnici opozicionih stranaka, koji tvrde da ima dobrih novina, kao što je odluka da klub čine tri odbornika umesto dosadašnja četiri.

To predstavnicima PDP, SDS i SP automatski daje mogućnost da u Skupštini govore deset minuta u ime kluba, umesto dosadašnjih pet, ali unesena je i bitna izmena o kojoj nije bilo ni govora.

Naime, bez znanja opozicije izmenjen je član 33 Poslovnika, kojim je regulisano glasanje u kolegijumu pri usvajanju tačaka dnevnog reda za predstojeću Skupštinu.

Stari poslovnik je propisivao da svaki od 11 članova Kolegijuma ima po jedan glas, dok je spornom izmenom predviđeno da ubuduće toliko vredi samo glas predsednika i potpredsednika kolegijuma.

Predsednici klubova imaće onoliko glasova koliko njihova stranka ima odbornika. To znači da će glas predsednika Kluba SNSD u kolegijumu vrediti kao 11 glasova, DNS četiri, SP tri, a glasovi tri opozicione stranke zajedno vredeće kao 10 odborničkih ruku.

Kolegijum odluke donosi većinom glasova. Dok predsednik Skupštine, Budimir Balaban, tvrdi da je Poslovnik izmenio u korist opozicije, odbornica NDP, Mirna Savić Banjac, odgovara da je ta tvrdnja smešna.


Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Budimir Balaban

"Nismo tražili ništa da urade u našu koristi. Kakvi god da su njihovi motivi, nije pošteno da to rade nama iza leđa" kaže Savić Banjac.

Balaban objašnjava da je izračunao da će po novom Poslovniku opozicija u odlučivanju učestvovati sa 32 odsto glasova, dok bi po starom imali 27 odsto učešća.

"Dosta novina ide u korist opoziciji, a deo o glasanju je beznačajan, jer i sa starim, i sa novim dokumentom, pozicija ima većinu" tvrdi Balaban.

Materijali u zadnji čas

Odbornik PDP, Zoran Talić, amandmane na Poslovnik izložio je na skupštinskom zasedanju, ali nisu ni razmatrani, jer nisu bili u pisanoj formi. Materijale za sednicu su dobili tek uoči zasedanja, zbog čega, kaže, nije imao vremena da ih pripremi.


Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Zoran Talić

Drugi odbornici Poslovnik nisu ni čitali detaljno, smatrajući da je u njemu ono što su dogovarali prethodnih godina, već su se bavili budžetom za narednu godinu.

Parlamentarizam

Zoran Talić (PDP) je zatražio mogućnost da se amandmani Skupštini dostavljaju u toku same rasprave, kao u Narodnoj skupštini, jer bi tek na taj način zadovoljili stavku parlamentarizam.

Siguran prolaz

Odbornik NDP, Vladimir Mirošljević, tvrdi da se koalicija izmenom Poslovnika osigurala u slučaju da njihovi odbornici, kao prethodnih godina, ne dođu na Kolegijum. Tada nisu mogli usvojiti željeni dnevni red, zbog čega je glasao i sekretar Skupštine, koji na to uopšte nije imao pravo.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mislim

05.12.2016 15:04

Skoro nevazno ni pozicija a ni opzicija ne donosi nikakav napredak narodu kad se sagleda borba za vlast a RS i njen narod sluzi samo za podkusurivanje stranaka

ODGOVORITE
Name

Zašto Glas srpske ne piše

05.12.2016 15:57

Kako Glas srpske nije objavio da je Siniša Karanović inspektor osuđen na 3 mjeseca zatvora nakon 7 godina od počinjenog dijela.Osuđen je zbog napada na radnike Sector Security u pekari Žitopeka Banja Luka

ODGOVORITE