Бијељина: Пљуште казне због неправилности

У Бијељини су током новембра затворене 22 радње, издато је 120 прекршајних налога, а изречене су бројне новчане казне.

Република Српска 05.12.2016 | 15:03
Бијељина: Пљуште казне због неправилности
Фото: Г. Бобић / РАС Србија

Инспектори Подручног центра Пореске управе Бијељина контролишући промет посредством фискалних каса и пријављивање радника, регистровали су бројне неправилности у трговинама, угоститељским објектима и другим предузетничким делатностима.
 
Директор Подручног центра Пореске управе Бијељина Душко Вуловић каже да је значајан пад прихода посредством фискалних каса у последња два месеца био показатељ финансијске недисциплине и довољан разлог за појачане инспекцијске контроле.

"Нема повлаштених и у контроле се не иде циљано. Ради се од случаја до случаја и по пријавама грађана и конкуренције. Епилог свега је много прекршајних налога и нажалост изрицања заштитне мере забране делатности. То је најпопуларнија мера, а то најтеже подносе порески обвезници" каже Вуловић.

Привремено затварање радњи на 15 дана послодавцима представља велики проблем, јер за преосталих 15 дана у месецу не могу да зараде за све месечне обавезе.

"Постигнут је договор да се та мера заустави, да се радње не затварају, већ да се увећа новчана казна. То ће сигурно дати боље ефекте" појашњава извршни директор Удружења предузетника Миле Стевић.


Фото: Г. Бобић / РАС Србија
Миле Стевић

Ситуацију у занатско-предузетничкој делатности значајно би поправиле диференциране стопе пореза, али и могућност запошљавања четири радника, а да при том задрже статус малог подузетника. Сматрају да би се тако постигла боља фискална дисциплина и смањио рад на црно.

Поштују закон и не страхују

Они који раде по закону кажу да не страхују од контрола. Власница кројачке радње Љубица Лукић каже да никада није имала проблема са инспекторима.

"Пријављена сам као власник, али и моја радница је пријављена и уредно измирујем све обавезе. Водим књиге и евиденцију, немам фискалну касу, али издајем парагон блок. Поштујем законе и проблема немам" каже кројачица.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кројац

05.12.2016 15:55

Г-дине Стевицу волео бих да именујете тог појединца у ПУРС са којим је направљен договор да се радње не затварају??? Закон је децидан, за промет који се не пријављује преко фискалне касе изрице се мјера забране дјелатности у првом слуцају 15 дана након тога 30 па трајна забрана. Наравно ако је неко слуцајно заборавио изнети рацун, на пресеку стања и лагер листи се то да лако доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

05.12.2016 17:04

Пореска дисциплина је јако,јако битна и то је у реду. Само се питам кад нам је тако све перфектно у Закону и спреми смо затворити занатске и разне друге радње на 15 дана , како то да имамо дужнике чији порески дуг прелази цифре од неколико стотина хиљада марака , а нису били нити једног дана затворени.

Name

Ре: Кројач

07.12.2016 15:53

Да то сте у праву али ако то радите према свима исто, а знамо да закон вриједи за све. Порески инспектори казне ако се појави разлика 25 пфеника, а не казне онога ко не уплати 320 милиона дуга према Буџету. Јадан смо ми народ... Знам, нисте криви ви инспектори јер вам је тако наређено, а ако то не урадите, остасте без посла (али, оно што је најмање могуће од вас тражити је: немојте давати никакве коментаре, јер кроз њих лажете и себе и народ).

Name

дића

05.12.2016 21:07

Идите у државне институције вршите контролу тамп има пара пустите сиротињу да преживи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуг

07.12.2016 15:48

Сиротиње има и највише и та сиротиња (јер је сирова) је гласала за ове који јој то раде. А ови само враћају ДУГ. Рекло би се: тражели сте гледајте, тј. трпите-па опет за них гласајте и онда, опет, кукајте. Имате он шро сте заслужили...

Name

блука

06.12.2016 11:57

Сви требају редовно плацати порез као сто то раде Руси у рафинерији Брод.

ОДГОВОРИТЕ