Bijeljina: Pljušte kazne zbog nepravilnosti

U Bijeljini su tokom novembra zatvorene 22 radnje, izdato je 120 prekršajnih naloga, a izrečene su brojne novčane kazne.

Republika Srpska 05.12.2016 | 15:03
Bijeljina: Pljušte kazne zbog nepravilnosti
Foto: G. Bobić / RAS Srbija

Inspektori Područnog centra Poreske uprave Bijeljina kontrolišući promet posredstvom fiskalnih kasa i prijavljivanje radnika, registrovali su brojne nepravilnosti u trgovinama, ugostiteljskim objektima i drugim preduzetničkim delatnostima.
 
Direktor Područnog centra Poreske uprave Bijeljina Duško Vulović kaže da je značajan pad prihoda posredstvom fiskalnih kasa u poslednja dva meseca bio pokazatelj finansijske nediscipline i dovoljan razlog za pojačane inspekcijske kontrole.

"Nema povlaštenih i u kontrole se ne ide ciljano. Radi se od slučaja do slučaja i po prijavama građana i konkurencije. Epilog svega je mnogo prekršajnih naloga i nažalost izricanja zaštitne mere zabrane delatnosti. To je najpopularnija mera, a to najteže podnose poreski obveznici" kaže Vulović.

Privremeno zatvaranje radnji na 15 dana poslodavcima predstavlja veliki problem, jer za preostalih 15 dana u mesecu ne mogu da zarade za sve mesečne obaveze.

"Postignut je dogovor da se ta mera zaustavi, da se radnje ne zatvaraju, već da se uveća novčana kazna. To će sigurno dati bolje efekte" pojašnjava izvršni direktor Udruženja preduzetnika Mile Stević.


Foto: G. Bobić / RAS Srbija
Mile Stević

Situaciju u zanatsko-preduzetničkoj delatnosti značajno bi popravile diferencirane stope poreza, ali i mogućnost zapošljavanja četiri radnika, a da pri tom zadrže status malog poduzetnika. Smatraju da bi se tako postigla bolja fiskalna disciplina i smanjio rad na crno.

Poštuju zakon i ne strahuju

Oni koji rade po zakonu kažu da ne strahuju od kontrola. Vlasnica krojačke radnje Ljubica Lukić kaže da nikada nije imala problema sa inspektorima.

"Prijavljena sam kao vlasnik, ali i moja radnica je prijavljena i uredno izmirujem sve obaveze. Vodim knjige i evidenciju, nemam fiskalnu kasu, ali izdajem paragon blok. Poštujem zakone i problema nemam" kaže krojačica.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Krojac

05.12.2016 15:55

G-dine Stevicu voleo bih da imenujete tog pojedinca u PURS sa kojim je napravljen dogovor da se radnje ne zatvaraju??? Zakon je decidan, za promet koji se ne prijavljuje preko fiskalne kase izrice se mjera zabrane djelatnosti u prvom slucaju 15 dana nakon toga 30 pa trajna zabrana. Naravno ako je neko slucajno zaboravio izneti racun, na preseku stanja i lager listi se to da lako dokazati.

ODGOVORITE
Name

Ma da

05.12.2016 17:04

Poreska disciplina je jako,jako bitna i to je u redu. Samo se pitam kad nam je tako sve perfektno u Zakonu i spremi smo zatvoriti zanatske i razne druge radnje na 15 dana , kako to da imamo dužnike čiji poreski dug prelazi cifre od nekoliko stotina hiljada maraka , a nisu bili niti jednog dana zatvoreni.

Name

Re: Krojač

07.12.2016 15:53

Da to ste u pravu ali ako to radite prema svima isto, a znamo da zakon vrijedi za sve. Poreski inspektori kazne ako se pojavi razlika 25 pfenika, a ne kazne onoga ko ne uplati 320 miliona duga prema Budžetu. Jadan smo mi narod... Znam, niste krivi vi inspektori jer vam je tako naređeno, a ako to ne uradite, ostaste bez posla (ali, ono što je najmanje moguće od vas tražiti je: nemojte davati nikakve komentare, jer kroz njih lažete i sebe i narod).

Name

дића

05.12.2016 21:07

Идите у државне институције вршите контролу тамп има пара пустите сиротињу да преживи

ODGOVORITE
Name

Dug

07.12.2016 15:48

Sirotinje ima i najviše i ta sirotinja (jer je sirova) je glasala za ove koji joj to rade. A ovi samo vraćaju DUG. Reklo bi se: traželi ste gledajte, tj. trpite-pa opet za nih glasajte i onda, opet, kukajte. Imate on šro ste zaslužili...

Name

bluka

06.12.2016 11:57

Svi trebaju redovno placati porez kao sto to rade Rusi u rafineriji Brod.

ODGOVORITE