За дугове 742 мил., 717 милиона за плате

Од укупно планираног буџета од 3,2 милијарде КМ за Републику Српску, сљедеће године на отплату дугова отићи ће 742,2 милиона КМ.

Република Српска 05.12.2016 | 12:39
За дугове 742 мил., 717 милиона за плате
У Преднацрту буџета Републике Српске, који је објављен на сајту Владе Српске, видљиво је да власт у наредној години планира више средстава од директних и индиректних пореза, те по основу доприноса за социјално осигурање.

Ипак, и поред већих прихода и сљедеће године узеће око 608 милиона КМ нових кредита, а када су у питању плате запослених у јавном сектору, оне ће бити смањене за 4.958.800 КМ и то са 722,6 милиона КМ, колико се издваја ове године, на 717,7 милиона КМ, колико ће бити потребно у наредној, 2017.

Преднацртом буџета планирано је да се за коришћење роба и услуга потроши око четири милиона КМ више, тачније 97,01 милион КМ, док ће јавни медији добити два милиона КМ више него што су ове године и то с овогодишњих 1,7 милиона КМ субвенције по основу тих намјена биће 3,7 милиона КМ.

За стручне информационо-техничке услуге Влада Републике Српске у идућој години потрошиће 700.000 КМ, док за те намјене у овој години није исплаћена ниједна марка.

Јавна предузећа у Српској, посебно она која се ослањају и функционишу искључиво захваљујући буџету Републике Српске, не треба да страхују јер је овим преднацртом Влада Српске предвидјела да ЈП "Жељезнице Републике Српске" добију 25 милиона КМ, а "Аеродроми Српске" 1,9 милиона КМ.

На име социјалне заштите, коју исплаћују институције обавезног социјалног осигурања, Влада планира издвајање милијарду и 15 милиона КМ, што је за око 11 милиона КМ више него у овој години, а највећи дио овог новца биће утрошен за исплату пензија.

Што се тиче прихода, Влада Српске по основу пореза на доходак и добит планира прикупити 346.924.000 КМ или 18,9 милиона КМ више него што је ове године, а слично је и с индиректним порезима јер умјесто овогодишњих милијарду и 141 милион КМ, сљедеће године план је да се по овом основу наплати милијарду и 197 милиона КМ.

Судећи према појединим буџетским корисницима, буџет ће бити највише смањен Министарству унутрашњих послова и то за четири милиона КМ, те Министарству финансија за око четири и по милиона КМ. За функционисање МУП-а сљедеће године биће потрошено 161,8 милиона КМ, с тим да ће на плате отићи 4,2 милиона КМ.

Министарство финансија у идућој години на располагању ће имати 7,5 милиона КМ.

Такође, и буџет Министарства правде смањен је са 4,1 на 2,6 милиона КМ, с тим да у сљедећој години, за разлику од ове, неће бити потребна иницијална средства за почетак оснивања неколико основних и окружних судова.

За око два милиона КМ мањи ће бити буџет Министарства за избјегла и расељена лица, које ће у наредној години потрошити 8,7 милиона КМ. Само на дознакама по основу финансирања повратка у Српску биће уштеђено милион КМ с обзиром на то да су у овој години на име тога планирана 3,2 милиона КМ, а у наредној то ће бити 2,2 милиона КМ.

Поједини буџетски корисници на располагању ће имати и више новца него што је било ове године, па ће тако, рецимо, Кабинет предсједника Републике Српске умјесто овогодишњих 9,7 милиона КМ сљедеће године потрошити 10,2 милиона КМ.

За разлику од прошле године, у буџету Кабинета предсједника Српске за сљедећу годину планирано је 500.000 КМ за обиљежавање прославе Дана Републике.

Разлога за задовољство имају у Хеликоптерском сервису Српске, гдје је планирана набавка робе вриједна око 9,4 милиона КМ, а занимљиво је да је за набавку робе у Републичкој управи Цивилне заштите предвиђено свега 50.000 КМ.

Као и ове године, пољопривредници ће сљедеће такође на располагању имати 60 милиона КМ, а значајно су повећане субвенције за запошљавање и подстицаје привреди које ће у 2017. бити око 44 милиона КМ.

Антон Касиповић, потпредсједник Владе Републике Српске, рекао је да су 3,2 милијарде КМ предвиђене Преднацртом буџета довољне за сервисирање свих потреба у Републици Српској, те да се ради о штедљивом, рационалном и одговорном документу.

Већ ове седмице почеће разговори са социјалним партнерима, а како је рекао Касиповић коначан текст буџета биће усвојен у законом предвиђеном року.

Он је рекао да је потребно учинити значајне напоре на повећању прихода у буџету који су пројектовани на 2,6 милијарди КМ, прије свега на раст прихода од пореза и доприноса.

Такође, подсјетио је на планиране циљеве раста БДП-а за три одсто, извоза за 5,9 одсто, нето плата за 0,8 одсто и запослености за 1,4 одсто.

Говорећи о преко 700 милиона КМ за исплату плата, Касиповић је рекао да је важно да буду ограничена давања по овом основу, да нема потребе за новим запошљавањем и да је неопходно подићи продуктивност. Што се тиче подстицаја запошљавању, Влада Српске предвидјела је око 44 милиона КМ за подстицаје, што је, како каже Касиповић, значајан износ који показује однос Владе према важном питању.

Реформе у фокусу

Основне реформске области за 2017. садржане у Преднацрту програма економских реформи за период 2017-2019. година јесу управљање јавним финансијама, тржишта енергије, транспорта и телекомуникација, секторски развој, пословно окружење и смањење неформалне економије, истраживање и иновације, спољна трговина и олакшавање инвестиција, затим образовање, запошљавање и смањење сиромаштва.

Судећи према овом документу, кључне реформе у наредној години биће унапређење пословног окружења, ефикасност тржишта рада, реформе у области јавних финансија те реформа здравственог сектора. Имплементација Закона о фискалној одговорности, регистар запослених у јавној управи, реформа у систему локалне самоуправе те повећање ефикасности јавних инвестиција дио су онога што нас чека у наредној години, а што ће, према мишљењу Владе Републике Српске, довести до раста БДП-а од три одсто и повећања запослености за 1,4 одсто.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

05.12.2016 11:56

Јавни медији са 1.7 на 3.7 милиона КМ, одржавање ИТ 700.000 КМ у односу на нула, 1.9 милиона КМ за Аеродром, 25 милиона за Жељезнице, 500.000 КМ за прославу Дана Републике....онако на брзину прегледано...а кад би тек ушли у детаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.12.2016 11:58

Све то омогућава ММФ, с циљем да се овдје задржи стање хаоса односно корупције и организованог криминала да би смо били потпуно уништени. Тај њихов новац је најјаче оружје које су до сад користили на овом простору. То је далеко јаче оружје од осиромашеног уранијума којим су бомбардовали положаје војске РС. И тада су тим бомбардовањем тукли обе стране, а не само Србе. Само, изгледа, то другој страни ње било јасно. Није ни сада. Да није пара ММФа, оваква власт би пала за три дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.12.2016 11:59

ма пустите то... селефије су проблем и опасност за РС :Д хахахаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

05.12.2016 12:23

Добро упаковано све заједно у будзету па обицан народ везе нема. Са оволиким будзетом многи би да завиде само је питање на ста се троси и одакле су приходи. Колико видим овдје недостаје преко 600 милл за 2017. а одакле да се намири то само они знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНИН

05.12.2016 12:26

И да утврдимо колико је Рафинерија Брод дужна и богу и народу, нешто је нико не спомиње, ма није враг да је измирила дугове или је забрањено о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

????????

05.12.2016 13:21

Кабинет предсједника преко 10.000.000 КМ нема кризе xД

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

05.12.2016 14:05

Пара це фалити.Сваке године све гора камата, а будзетске рупе све веце.Камата је цудо и поједе пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цив,цив цив јос сам зив.

05.12.2016 18:05

Додо највисе воли цувати РС . Опет смо мање дузни од Америке сто знаци најболи смо на свијету.Дозивотни предсједник Свети Милорад заслузује да буде.

ОДГОВОРИТЕ