Za dugove 742 mil., 717 miliona za plate

Od ukupno planiranog budžeta od 3,2 milijarde KM za Republiku Srpsku, sljedeće godine na otplatu dugova otići će 742,2 miliona KM.

Republika Srpska 05.12.2016 | 12:39
Za dugove 742 mil., 717 miliona za plate
U Prednacrtu budžeta Republike Srpske, koji je objavljen na sajtu Vlade Srpske, vidljivo je da vlast u narednoj godini planira više sredstava od direktnih i indirektnih poreza, te po osnovu doprinosa za socijalno osiguranje.

Ipak, i pored većih prihoda i sljedeće godine uzeće oko 608 miliona KM novih kredita, a kada su u pitanju plate zaposlenih u javnom sektoru, one će biti smanjene za 4.958.800 KM i to sa 722,6 miliona KM, koliko se izdvaja ove godine, na 717,7 miliona KM, koliko će biti potrebno u narednoj, 2017.

Prednacrtom budžeta planirano je da se za korišćenje roba i usluga potroši oko četiri miliona KM više, tačnije 97,01 milion KM, dok će javni mediji dobiti dva miliona KM više nego što su ove godine i to s ovogodišnjih 1,7 miliona KM subvencije po osnovu tih namjena biće 3,7 miliona KM.

Za stručne informaciono-tehničke usluge Vlada Republike Srpske u idućoj godini potrošiće 700.000 KM, dok za te namjene u ovoj godini nije isplaćena nijedna marka.

Javna preduzeća u Srpskoj, posebno ona koja se oslanjaju i funkcionišu isključivo zahvaljujući budžetu Republike Srpske, ne treba da strahuju jer je ovim prednacrtom Vlada Srpske predvidjela da JP "Željeznice Republike Srpske" dobiju 25 miliona KM, a "Aerodromi Srpske" 1,9 miliona KM.

Na ime socijalne zaštite, koju isplaćuju institucije obaveznog socijalnog osiguranja, Vlada planira izdvajanje milijardu i 15 miliona KM, što je za oko 11 miliona KM više nego u ovoj godini, a najveći dio ovog novca biće utrošen za isplatu penzija.

Što se tiče prihoda, Vlada Srpske po osnovu poreza na dohodak i dobit planira prikupiti 346.924.000 KM ili 18,9 miliona KM više nego što je ove godine, a slično je i s indirektnim porezima jer umjesto ovogodišnjih milijardu i 141 milion KM, sljedeće godine plan je da se po ovom osnovu naplati milijardu i 197 miliona KM.

Sudeći prema pojedinim budžetskim korisnicima, budžet će biti najviše smanjen Ministarstvu unutrašnjih poslova i to za četiri miliona KM, te Ministarstvu finansija za oko četiri i po miliona KM. Za funkcionisanje MUP-a sljedeće godine biće potrošeno 161,8 miliona KM, s tim da će na plate otići 4,2 miliona KM.

Ministarstvo finansija u idućoj godini na raspolaganju će imati 7,5 miliona KM.

Takođe, i budžet Ministarstva pravde smanjen je sa 4,1 na 2,6 miliona KM, s tim da u sljedećoj godini, za razliku od ove, neće biti potrebna inicijalna sredstva za početak osnivanja nekoliko osnovnih i okružnih sudova.

Za oko dva miliona KM manji će biti budžet Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, koje će u narednoj godini potrošiti 8,7 miliona KM. Samo na doznakama po osnovu finansiranja povratka u Srpsku biće ušteđeno milion KM s obzirom na to da su u ovoj godini na ime toga planirana 3,2 miliona KM, a u narednoj to će biti 2,2 miliona KM.

Pojedini budžetski korisnici na raspolaganju će imati i više novca nego što je bilo ove godine, pa će tako, recimo, Kabinet predsjednika Republike Srpske umjesto ovogodišnjih 9,7 miliona KM sljedeće godine potrošiti 10,2 miliona KM.

Za razliku od prošle godine, u budžetu Kabineta predsjednika Srpske za sljedeću godinu planirano je 500.000 KM za obilježavanje proslave Dana Republike.

Razloga za zadovoljstvo imaju u Helikopterskom servisu Srpske, gdje je planirana nabavka robe vrijedna oko 9,4 miliona KM, a zanimljivo je da je za nabavku robe u Republičkoj upravi Civilne zaštite predviđeno svega 50.000 KM.

Kao i ove godine, poljoprivrednici će sljedeće takođe na raspolaganju imati 60 miliona KM, a značajno su povećane subvencije za zapošljavanje i podsticaje privredi koje će u 2017. biti oko 44 miliona KM.

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da su 3,2 milijarde KM predviđene Prednacrtom budžeta dovoljne za servisiranje svih potreba u Republici Srpskoj, te da se radi o štedljivom, racionalnom i odgovornom dokumentu.

Već ove sedmice počeće razgovori sa socijalnim partnerima, a kako je rekao Kasipović konačan tekst budžeta biće usvojen u zakonom predviđenom roku.

On je rekao da je potrebno učiniti značajne napore na povećanju prihoda u budžetu koji su projektovani na 2,6 milijardi KM, prije svega na rast prihoda od poreza i doprinosa.

Takođe, podsjetio je na planirane ciljeve rasta BDP-a za tri odsto, izvoza za 5,9 odsto, neto plata za 0,8 odsto i zaposlenosti za 1,4 odsto.

Govoreći o preko 700 miliona KM za isplatu plata, Kasipović je rekao da je važno da budu ograničena davanja po ovom osnovu, da nema potrebe za novim zapošljavanjem i da je neophodno podići produktivnost. Što se tiče podsticaja zapošljavanju, Vlada Srpske predvidjela je oko 44 miliona KM za podsticaje, što je, kako kaže Kasipović, značajan iznos koji pokazuje odnos Vlade prema važnom pitanju.

Reforme u fokusu

Osnovne reformske oblasti za 2017. sadržane u Prednacrtu programa ekonomskih reformi za period 2017-2019. godina jesu upravljanje javnim finansijama, tržišta energije, transporta i telekomunikacija, sektorski razvoj, poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje i inovacije, spoljna trgovina i olakšavanje investicija, zatim obrazovanje, zapošljavanje i smanjenje siromaštva.

Sudeći prema ovom dokumentu, ključne reforme u narednoj godini biće unapređenje poslovnog okruženja, efikasnost tržišta rada, reforme u oblasti javnih finansija te reforma zdravstvenog sektora. Implementacija Zakona o fiskalnoj odgovornosti, registar zaposlenih u javnoj upravi, reforma u sistemu lokalne samouprave te povećanje efikasnosti javnih investicija dio su onoga što nas čeka u narednoj godini, a što će, prema mišljenju Vlade Republike Srpske, dovesti do rasta BDP-a od tri odsto i povećanja zaposlenosti za 1,4 odsto.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.12.2016 12:56

Javni mediji sa 1.7 na 3.7 miliona KM, održavanje IT 700.000 KM u odnosu na nula, 1.9 miliona KM za Aerodrom, 25 miliona za Željeznice, 500.000 KM za proslavu Dana Republike....onako na brzinu pregledano...a kad bi tek ušli u detalje.

ODGOVORITE
Name

Hm

05.12.2016 12:58

Sve to omogućava MMF, s ciljem da se ovdje zadrži stanje haosa odnosno korupcije i organizovanog kriminala da bi smo bili potpuno uništeni. Taj njihov novac je najjače oružje koje su do sad koristili na ovom prostoru. To je daleko jače oružje od osiromašenog uranijuma kojim su bombardovali položaje vojske RS. I tada su tim bombardovanjem tukli obe strane, a ne samo Srbe. Samo, izgleda, to drugoj strani nje bilo jasno. Nije ni sada. Da nije para MMFa, ovakva vlast bi pala za tri dana.

ODGOVORITE
Name

Srbo

05.12.2016 12:59

ma pustite to... selefije su problem i opasnost za RS :D hahahaha..

ODGOVORITE
Name

General

05.12.2016 13:23

Dobro upakovano sve zajedno u budzetu pa obican narod veze nema. Sa ovolikim budzetom mnogi bi da zavide samo je pitanje na sta se trosi i odakle su prihodi. Koliko vidim ovdje nedostaje preko 600 mill za 2017. a odakle da se namiri to samo oni znaju.

ODGOVORITE
Name

BRODJANIN

05.12.2016 13:26

I da utvrdimo koliko je Rafinerija Brod dužna i bogu i narodu, nešto je niko ne spominje, ma nije vrag da je izmirila dugove ili je zabranjeno o tome

ODGOVORITE
Name

????????

05.12.2016 14:21

Kabinet predsjednika preko 10.000.000 KM nema krize xD

ODGOVORITE
Name

Plan b

05.12.2016 15:05

Para ce faliti.Svake godine sve gora kamata, a budzetske rupe sve vece.Kamata je cudo i pojede puno.

ODGOVORITE
Name

civ,civ civ jos sam ziv.

05.12.2016 19:05

Dodo najvise voli cuvati RS . Opet smo manje duzni od Amerike sto znaci najboli smo na svijetu.Dozivotni predsjednik Sveti Milorad zasluzuje da bude.

ODGOVORITE