Зима на прагу, а нема ни дрва ни новца...

Несташица дрва за ложење, због пооштрених конотрола сјече у шумама око Бањалуке, не јењава, а продавци тврде да неке муштерије чекају и по два мјесеца испоруку огрева.

Република Српска 05.12.2016 | 10:44
Зима на прагу, а нема ни дрва ни новца...
"Најгоре ми је што чекају и моје старе муштерије, углавном пензионери, који због беспарице не могу набавити огрев за цијелу зиму, него купују неколико пута по два три метра дрва, а често и то на вересију", каже Србољуб Кошпић, који се бави сјечом и препродајом дрва.
 
И други трговци тврде да је несташица новца изражена готово и колико несташица дрва.

"Имам муштерија које купе само метар дрва, па ме замоле да их сачекам до пензије. Ипак, никад ми нико од њих није остао дужан", каже један продавац огрева.

Међу Бањалучанима који више од мјесец и по чекају на испоруку огрева је и Миланка С. Она каже да је скоро десет метара дрва платила унапријед, али да их продавац још није довезао.

"Огрев сам наручила на вријеме, па ми није јасно због чега толико дуго чекам", каже она.

Метар буковине 65 КМ

Због беспарице, упркос несташици, дрва нису поскупјела, па се и ове зиме, као и прије десетак година, метар буковине може купити за 65 КМ.

Најтеже је доћи до квалитетне грабовине, које ове јесени нема ни на тржишту ни у шумама, јер је граб претходних година немилице сјечен. Ипак и ово дрво не постиже цијену већу од 70 КМ за метар.

(ЕуроБлиц)
(ГЖФото: Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Само знају да отимају

05.12.2016 11:08

Па колику би ви цијену хтјели? Срам вас било , багро неписмена. Наеавно да је најкривља админидтрација која управља дрзавом,, у овако пропалој земљи кубик огревног дрвета на пању, не смије бити скупљи од 10КМ. Онај ко продаје своју приватну суму не би требао уплацивати дрзави висе од 3КМ по кубику. Тад не би било сверца. Медјутим, пљацкају преко свега па и преко отпадног дрвета. Уз све ово, дозвољен је извоз огревног дрвета , тако да је то подигло цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

05.12.2016 11:26

Оголисе све.Суме це бити само тамо гдје се не мозе прици масинеријом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кротзко

05.12.2016 11:39

То би била добра цијена, да ту буде метар дрва. Тј. цијена остала иста, а метар се смањује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота је ста раде

05.12.2016 16:04

2000-те године, у Бањалуци је 10 метара дрва костало 250КМ. Сада коста 650КМ. И јос увијек им је мало.

ОДГОВОРИТЕ